Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Нікітюк Зоя
Жіночі історії: книги, які більше сподобаються дівчатам
Хтось може образитись на назву цього тексту. Мовляв, навіщо розділяти літературу на жіночу й чоловічу. І поки ви не встигли цього зробити, поясню – мова йде про книги, які точно зацікавлять жінок, а у чоловіків великого інтересу можуть і не викликати. До того ж кожне з цих видань не тільки містить жіночі історії, а й допомагає зробити корисні висновки.
 
«Бріджит Джонс. На межі здорового глузду», Гелен Філдінґ
 
Коли у 90-х Гелен вела щотижневу колонку у лондонській газеті «The Independent», їй довелось вигадати комічного персонажа, аби не виставляти назагал власний досвід та думки. Так і з’явилась самотня й кумедна Бріджит Джонс зі своїм щоденником. Пізніше ця героїня стала головною в романі, а майже двадцять років тому твір екранізували. Смішні ситуації, в яких часто впізнаєш себе, та гра відомих акторів Рене Зеллвегер, Г'ю Гранта й Коліна Ферта зробили фільм хітовим. «Бріджит Джонс. На межі здорового глузду» – продовження щоденника героїні. Цієї весни книга перекладена українською.
 
Бріджит нарешті знайшла свого чоловіка. Але ж чого все так непросто? Робота на телебаченні, ремонт квартири, незгасимий дух авантюризму матері та мистецтво потрапляти у дурнуваті ситуації. До речі, саме останнє дратувало Оксану Мельник, коли вона працювала над перекладом книги, написаної ще наприкінці 90-х: «За що б не взялася, Бріджит конче потрапить у якусь дурнувату ситуацію, найбезглуздіша – ой, я навіть вагаюся між тією, де вона бере інтерв’ю в Коліна Ферта, й тією, коли поліція допитує її у зв’язку зі скаргою сусідів на сморід у коридорі». До того ж «дратує надмірне захоплення Бріджит Марком Дарсі із фільму "Гордість і упередження", її сліпе дослухання до численних мотиваційних книжок, оця некритичність, а ще те, що ця кобіта ніколи не вкладається в часові межі, себто вписатися в реченець і вчасно виконати найдрібнішу дію (бодай з’явитися на ранкову робочу нараду) – явно не її сильна риса», – ділилась враженнями перекладачка, яка втім встигла полюбити свою головну героїню.
 
 
«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки», Скарлетт Кертіс
 
У 2014 році Кіра Найтлі позувала з оголеними грудьми під час фотозйомки для обкладинки журналу «Interview». Та вимагала, аби фото не редагували у фотошопі. Так голлівудська акторка хотіла привернути увагу до того, що «жіноче тіло – це поле бою, і в цьому частково винна фотографія». У збірці розповідає про пологи та материнство й акцентує увагу на тому, що хоча б це доводить: жінка – не слабка стать.
 
Елісон Судол, яка грала у фільмі «Фантастичні звірі та де їх шукати» й активно бореться за створення морського заповідника в Антарктичному океані, долучилась до створення книги, щоб «надихнути молоде покоління жінок, аби вони пишалися, що належать до жіночої статі».
 
Емма Вотсон, яка свою першу роль у кіно (Герміона у фільмі про Гаррі Поттера) зіграла у дев’ять років, створила читацький рух «Наша книжкова полиця», оскільки вважає: «якби у чотирнадцять чи п'ятнадцять мені потрапили до рук різні книжки про фемінізм, це був би безцінний досвід. Я б зовсім інакше сприймала себе і взаємодіяла зі світом».
 
Скарлет Кертіс, яка веде щотижневу колонку у виданні «Sunday Times» та займається компанією «Безкоштовні періоди», аби зробити продукцію жіночої гігієни доступною у всьому світі, вирішила зібрати десятки есеїв відомих жінок про фемінізм. І у неї дійсно вийшла збірка розповідей «дивовижних жінок про те, що означає для них це страшне слово на літеру "ф"».
 
 «Бути собою. 10 ґаджетів для щастя», Олена Тараріна
 
Якщо Емма Вотсон воліла б у підлітковому віці прочитати декілька гарних книг про фемінізм, то українським молодим дівчатам та їхнім батькам точно не завадить ознайомитись із книгою Олени Тараріної. Вона сертифікований арт-терапевт у сфері навчання, її майстер-класи відвідали більше 60 тисяч осіб із 50 країн світу.
 
Книга написана у художній формі про підлітків і для підлітків. Завдяки історіям, які дуже знайомі цій аудиторії, читач дізнається про важливі моральні й життєві принципи. І дізнається два варіанти розвитку ситуацій залежно від вибору. Підліток розуміє, яким хоче бачити власне майбутнє і що для цього потрібно зробити. Навчитись боротись із руйнівними звичками: лінню, невпевненістю, глузуванням, брехнею, заздрістю, люттю, жадібністю. Для батьків ця книга також справжній порятунок – допомагає правильно донести ту інформацію, яку діти у цьому віці слухати не дуже хочуть, бо «розумніші» й «краще розбираються у сучасному житті».
 
 
 
«Нестерпна легкість буття», Мілан Кундера
 
Цей роман письменник написав майже 40 років тому, а він й досі не втратив своєї актуальності. Оскільки, як і десятиліття тому, «наші дії нестерпні, якщо постійно замислюватися про їхні наслідки». Роботу над своїм найвідомішим твором Кундера завершував вже в еміграції, у Парижі. У 1975 році разом із дружиною залишив Чехословаччину, його позбавили громадянства, яке він відновив лише через чотири десятиліття – у 2019 році.
 
Події твору відбуваються на тлі Празької весни у 1968 році. Лікар Томаш і його дружина-фотографиня Тереза з початком подій у Чехословаччині переїжджають до Швейцарії. Але згодом Тереза вирішує повернутись додому, і чоловік їде за нею. Як і очікувалось, життя у країні повністю змінилось, і колись знаний лікар з політичних причин змушений відмовитись від білого халату й стати мийником вікон. Втім, роман не тільки і не стільки про те, як «країна за одну ніч стає безіменною». Він більше про те, що «любов починається з метафори. Іншими словами: любов починається в ту хвилину, коли жінка своїм першим словом впишеться у нашу поетичну пам’ять». У поетичній пам’яті Томаша була Тереза. Проте це не дуже заважало йому досить часто її зраджувати…
 
Мовляв, життя легке, але легкість ця нестерпна. Тому що є помилки, які дуже складно виправити. І життя – не репетиція. Воно неповторне. Адже «якби кожна секунда нашого життя раз у раз повторювалась, ми були б прикуті до вічності, як Ісус до хреста».
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage