Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Нікітюк Зоя
З музикою легше: мелодійні книги
Улюблена мелодія приходить на допомогу, коли хочеться поліпшити настрій чи трохи потужити. Так само і з книгами – у кожної своя мелодія. Ми ж підібрали для вас ті, що розповідають про музикантів і надихають увімкнути відповідний плей-лист.
 
«Моцарт із Лемберга», Богдан Коломійчук
 
Франц Ксавер – молодший син геніального композитора Вольфгана Амадея Моцарта. Він не пам’ятав батька, оскільки той помер, коли хлопчикові було всього чотири місяці. З матір’ю Констанцією у нього були нелегкі взаємини. Мав повністю себе забезпечувати (починаючи від продуктів і завершуючи дровами для опалення будинку) й водночас боротись із нав’язливою опікою матері. Принаймні, так в одному з листів, які знайшли нещодавно, писав своєму другові з Польщі. Чимало таких листів й щоденників довелось прочитати Богдану Коломійчуку під час роботи над книгою про життя Франца на території Галичини, – хотів відчути душу композитора. Крім того, як і головний герой його твору, багато подорожував.
 
Як же Франц Моцарт опинився у Львові? Йому запропонували гарну зарплатню за приватні уроки музики, вечерю з господарями, чисте ліжко, дрова тощо. Він погодився і приїхав. Навряд чи тоді міг подумати, що зі своїх 53 років проживе у Галичині (більшою мірою у Львові) майже 30! Він був не тільки приватним педагогом учнів, а й диригентом місцевого театру, піаністом, заснував і керував хоровою спілкою Святої Цецилії. Пишався, що «у Львові йому не потрібна адреса, бо кожен мешканець міста, зазвичай, знає, де живе Моцарт». «З цим романом львівський Моцарт повертається до нас, до тих, що його більше ніколи не забудуть, до тих, що пізнаватимуть його творчість не лише у Львові, де звучатиме його музика», – переконує Оксана Линів, засновниця міжнародного фестивалю LvivMozArt, яка також чимало сил присвятила появі цієї книги.
 
«Моцарт 2.0», Дорж Бату
 
Якщо Коломійчук зацікавився життям молодшого сина Моцарта, то інший автор Дорж Бату присвятив свою нову книгу Амадею. Він оселив свого героя у Нью-Йорку 2018 року. Невідомий світ шокує композитора: метро, галас, жіночий одяг, спосіб життя, звички людей і… нелегали. Серед яких і він, знаний митець. І саме нелегальне перебування поєднує його із юною українкою Станіславою, яка працює офіціанткою у ресторані на Мангеттені. Як складуться їхні долі і кого вони зустрінуть на своєму шляху? Чи визнає світ талант Моцарта вдруге, і що важливіше – гроші та слава чи дружба?
 
Дорж Бату, який насправді Андрій Васильєв, український письменник бурято-монгольського походження, відомий читачам завдяки двом бестселерам «Франческа. Повелителька траєкторій» та «Франческа. Володарка офіцерського жетона». Новинка ж, яка вийшла у «Видавництві Старого Лева» цієї весни, має класні ілюстрації Юлії Самелюк та QR-коди із відеороликами. З їхньою допомогою можна більше дізнатись про створення книги та поринути в атмосферу «Моцарт 2.0». Чи можна прослухати твори Моцарта за QR-кодом? Читаючи новинку, у вас буде нагода перевірити. 
 
«Кузьма Скрябін», Ігор Панасов, Марія Рубан
 
Люди йдуть, але залишають після себе вічні пісні. Одна з таких «Мама» з її дуже душевними словами про «вибач, що я став дорослим» та «і ми на кухні не одну годину собі на різні теми «посидим». Кузьма не тільки був гарним музикантом, але й мав класне почуття гумору, бо вважав, що з таким талісманом легше йти по життю. Тому й книга написана весело та легко.
 
Біографія українського музиканта переконає дітей у важливості відвідувань музичної чи художньої школи, якщо вони хочуть досягти успіху у мистецтві, вивченні іноземних мов. Його історія доводить, що будь-яка мрія може здійснитись, якщо докладати зусиль. А найбільша цінність кожної людини – родина. Крім того, видання із серії «Видатні українці. Люди, які творили історію» допоможе більше дізнатись про внутрішню «кухню» телебачення, якому Кузьма Скрябін присвятив не один рік, та довідатись історію створення його хітів.
 
«До музики», Кетіль Бйорнстад
 
Бйорнстад – норвезький піаніст, музикант й письменник-романіст, написав понад двадцять творів. У 1969 році він став солістом Філармонічного оркестру Осло, потім серйозно займався джазом. У 2004 році світ побачив твір «До музики», який часто називають скандинавським депресивним романом. У головного героя помирає матір, яка все життя надихала його, родина розпадається, заняття музикою, що забирають усі сили, безрезультатні, кохання також не повертає до життя. Аксель відчуває, як зникають одна за одною дорогі йому речі. Єдине, що залишається хлопцеві, – це музика, яку він хоче підкорити. І у нього є така можливість завдяки щорічному конкурсу молодих піаністів.
 
Читаючи цей роман, неодноразово дивуєшся, наскільки жорстким і скандальним може бути світ музикантів й композиторів. Але вкотре переконуєшся: «від найпершої миті, коли ми почали відлік часу, музика вже існувала, вплітаючись в усе суще. Відтоді все, що народжувалося і вмирало, було музикою. Та музика звучить і досі, як від найпершої миті».
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage