Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Варламова Ірина
Як «подружити» дітей з книжками
Усі діти –  особистості, і тому я не рекомендуватиму батькам дотримуватися якогось чіткого плану, «гратися» у конкретні правила. Краще розкажу, що дає результат та дійсно допомагає мені знайомити дітей з читанням. Отож, як зробити читання для малят приємним та корисним? Підказки для батьків і не тільки зі сторінок власного досвіду.
 
Поступово. 
 
Дорослим хочеться побачити успіх дитини якнайшвидше. Не завадить чітко для себе зрозуміти, що у маленьких дослідників світу безліч справ, і знайомство з книгами – не єдина мета. Подивіться довкола очима дитини – усе яскраве, усе велике, туди рученятами можна дістати, а мама блокує твої великі відкриття стосиком книг і чекає, що ти з них не вилазитимеш! Ні! Великим успіхом можна вважати, на мою думку, навіть короткотривалу зацікавленість дитини книгою. 
 
Хочеться донести батькам, що дитина, яка вже скучила за книжками, в якому б віці вона не була, сприйматиме наступне читання з більшою радістю, з готовністю до довгоочікуваних нових відкриттів. Якщо не давати дітям втомлюватися та засумувати за читанням чи гортанням книжок, а користуватися для такої справи хай коротким, але моментом чистої уваги, – час за книгами приноситиме більше задоволення.
 
Відповідно віку. 
 
Які книги купувати для найменших? Усе одно примірник, у кращому випадку, буде обслинений та покусаний першими зубками маляти. Так, вперше взявши в рученята прямокутний твердий предмет, який зручно тримати, дитинча не довго думає, що з ним робити, і тим паче, якщо ріжуться зубки. Своєму маляті я пропоную м’яку іграшку-книжку, яка має барвисті малюнки та декілька слів на лише чотирьох сторінках. Так не потрібно буде витягати з рота шматки неякісних, тонких сторінок. Читати ранувато, але відкривати книжку, гортати сторінки (товстенькі, які можна цупко вхопити пальчиками) дитина навчиться.
 
Після гри з м’якою книжкою мій син дещо пізніше сам впевнено розгорнув «Мишачий дім Сема та Джулії» й сміливо перегортав рученятами сторінки – що ще треба було від 6-місячного читача.
 
В оточенні однодумців. 
 
Така умова для підлітків більш реальна у випадку наявності друзів, що люблять читати. А для менших читачів хто, як не ви та ваша родина мають стати справжнім фан-клубом книги – звісно, якщо ви справді хочете подружити маля з читанням. Так, наприклад, на друге новорічне свято свого племінника я замовила цілу коробку казок-збірок і різних видань для дітей. Текст для нього був ще непосильним, але велику роль зіграла сама «церемонія вручення». Зібралася вся родина, і ми разом розкрили пакунок і захоплено роздивлялися книжки, вітаючи малого з тим, що він тепер має скарб. Його мама тут же виділила поличку спеціально для дитячих книг. З високо піднятою головою племінник поніс їх туди і поскладав, як міг. І тепер щоразу, коли гості просять принести щось почитати, церемонія повторюється – це ж треба йти до таємничих дверцят діставати «Козу-дерезу» чи «Снігову королеву», і з гордістю демонструвати, як ти вже добре знаєш всі малюнки й де на тих сторінках зла ворона чи санчата Кая.
 
Ця гра дала дієвий результат – дворічна дитина поставилася до книг як до скарбу і особливого подарунку. 
 
Власним прикладом. 
 
Із перших місяців, коли дитина вже не лише спить та їсть, а коли на ніч чи в обідній сон її вже треба старанно заколисувати, замініть одну-дві колискових читанням кількох абзаців з книжки. І не обов’язково дитячої - почитайте щось, що цікаво Вам, але обов’язково вголос та спокійним тоном. Пізніше, коли читане буде сприйматися малюком більш усвідомлено, така звичка слухати перед сном стане добрим задатком родинних читань на ніч. 
 
Різноманітно. 
 
Сьогодні треба встигати за дитиною. Може так вийти, що електронний рідер чи твори на планшеті в інтерактивному поданні дитина освоїть раніше за класичний варіант книги. Забороняти використання чогось альтернативного, думаю, не слід. Оригінальне подання звичного оповідання (записаного голосом мами чи з анімованими ілюстраціями) може підживити інтерес до нових творів та допоможе згадати давно прочитані.
 
І, врешті, навчіть дитину доглядати за книгами. Розкажіть їй про пил, про те, що вони не люблять занадто сухих або вологих приміщень. Якщо використовується електронка - привчайте до культури користування мережевими ресурсами. Постарайтеся пояснити, що доступні цифрові версії можуть бути викладені без дозволу автора.
 
І, наостанок, найголовніша підказка – шукайте власні способи заохочення до читання. Краще за вас вашу дитину ніхто не знає і не відчуває. Приємного вам читання, батьки та малята!
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage