Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Як отримувати найбільше користі з читання?
 
Читання - це корисно. Підтвердженням цього служать сотні історій успішних людей, у яких є спільна пристрасть - любов до книг. Але щоб книги дійсно приносили плоди і допомагали навчитися новому, потрібно перестати бездумно ковзати очима по рядках і змінити сам підхід до читання. Пропонуємо кілька цікавих порад, які допоможуть отримувати від читання максимум задоволення та користі. 
 
1. Визначте мету 
 
Перш за все, ви повинні зрозуміти, навіщо читаєте. Ваша мета повинна стати вашим дороговказом. Вона буде захищати вас від непотрібної інформації, наприклад, від статей із привабливими заголовками або дріб'язкових «цікавих фактів». Мета буде направляти вас до корисної інформації, сприяти розвитку читацьких уподобань. Завдяки розумінню своєї головної мети, ви перестанете читати бездумно. 
 
Які книги вибирати? Ті, що відповідають вашій меті та інтересам. Головне - розставити пріоритети і з розумом розпоряджатися часом. Наприклад, ваша мета - отримати підвищення у відділі продажів. Це означає, що ви повинні вміти продавати і управляти людьми. Спочатку ви читаєте найкращі книги на теми продажів і управління, а на додаток - книги з психології, саморозвитку і мотивації. Це допоможе вам уникати клікабельних статей із застарілими теоріями про продажі і популярних бізнес-книг, які на даному етапі вам не потрібні. Потім беретесь до вивчення біографій найкращих продавців: вам захочеться зрозуміти, як їм вдалося досягти успіху; далі – про офісну політику чи роботу над власним проектом. 
 
І не забувайте, що іноді корисно відволіктися і прочитати щось задля розваги. 
 
2. Будьте залучені у читання
 
Читання - це більше розмова, ніж лекція. Читаючи чиїсь слова, ви вступаєте у німий діалог із автором. Ви можете підтримувати розмову і запам'ятовувати інформацію на багато років або дозволити авторові «договорити» до кінця книги, а потім дати словам зникнути з пам'яті. Найкращий спосіб навчитися - підтримувати бесіду.
 
Тому, коли читаєте, не дозволяйте своїм очам просто ковзати по сторінках. Думайте про матеріал. Виділяйте або відзначайте шматки тексту, які здаються важливими або спірними. Встановлюйте зв'язки з уже прочитаними книжками та статтями. Записуйте свої запитання, свої ідеї, свої враження.
3. Не читайте швидко
 
Швидкість читання - це вміння, яке можна і потрібно доводити до досконалості. Але здатність швидко осмислювати слова приходить з досвідом, сама собою. Ваш мозок буде швидше обробляти мову та ідеї, якщо ви все частіше будете взаємодіяти з текстом. Тому для початку згадайте свою основну мету: ви хочете додати книгу у свій бук-лист або насправді навчитися чомусь новому?
 
4. Обирайте формат читання, який підходить саме вам
 
Обирайте той формат, який підходить вам найкраще і який більше відповідає вашій меті: паперова книга, електронна або аудіо.
 
Для деяких людей основний спосіб отримання інформації про навколишній світ - це сприйняття на слух, їх називають аудіалами. І для них найбільш ефективний формат - аудіокнига. Аудіоформат дає більше можливостей для читання в русі (поки їдеш у поїзді, в автомобілі чи займаєшся у спортзалі) і незамінний для людей, які занадто рухливі і не можуть довго всидіти на одному місці з книгою в руках.
 
Електронна книга має ряд переваг перед паперовим аналогом. Рідер або смартфон із додатком для читання компактніший. Електронна версія в рази дешевша. Довгий видавничий процес скорочується, і книга раніше доходить до читача. Крім того, стало простіше дістати будь-яку книгу саме в електронному форматі. 
 
Але читання - це навантаження для очей. І навіть від найсучасніших електронних дисплеїв очі втомлюються швидше, ніж від традиційних книг, надрукованих на якісному папері. Не рятують нічний режим і можливість регулювати підсвічування. Також із читанням електронних книг пов'язані і певні психологічні бар'єри. Ми звикли до швидкого читання з екрана - погляд перестрибує з рядка на рядок, шукає найважливіше, пропускає цілі абзаци. Тому, коли відкриваєш читалку, складно швидко перелаштувати себе, увага розсіюється. Як довели психологи, читання друкованої книги завжди більш вдумливе і ефективне.
5. Записуйте та переглядайте
 
Осмислення прочитаного - це ключовий момент запам’ятовування.  Осмислення не повинно припинятися, щойно ви закінчили читати книгу. Періодично повертайтеся до улюблених уривків, робіть нотатки - це кращий спосіб утримати в пам'яті найважливіші частини тексту. Обов'язково продумайте систему тегів і заголовків. Підходить проста система: хто сказав, про що цитата, стаття або книга, тема і так далі. Потрібний уривок згодом буде простіше знайти.
 
6. Обробляйте та аналізуйте
 
Чудовою фотографічною пам'яттю володіють одиниці. Якщо ви не можете цим похвалитися, з часом ви будете забувати більшу частину прочитаного. Тому потрібно постійно повторювати матеріал. Вчити наново - це природна й необхідна частина будь-якого навчання.
 
Письменник і бізнес-тренер Раміт Сеті (Ramit Sethi) рекомендує цікаву методику: кожні 4-6 тижнів він виділяє 40 хвилин, щоб переглянути свої замітки й анотації до книг і статей. Не важливо, коли була зроблена замітка: місяць, рік чи три роки тому, Раміт вибирає ті замітки, що тематикою підходять до того, над чим він зараз працює.
 
Розробіть систему перевірки своїх записів. Наприклад, робіть щомісячний огляд останніх заміток або відбирайте за тегами ті, що будуть потрібні вам у роботі, для саморозвитку або для налагодження відносин з іншими людьми. Аналізувати замітки можна послідовно або випадково.
 
7. Використовуйте на практиці нові знання
 
Запитуйте себе: чи згодні ви з прочитаним або вважаєте, що автор помиляється? Що робить прочитаний текст таким особливим? Чому автор торкається цієї проблеми? Як його аргументи співвідносяться з вашими особистими переконаннями? Чи з'явилися у вас питання? Чи зацікавила вас книга? Чесно відповідаючи на подібні питання, вже у процесі читання ви самі зрозумієте, яким чином можна використовувати нові знання собі на користь.
 
Результати незвичайного дослідження у книзі з психології можна відправити колегам, щоб зробити наради більш продуктивними. Методика продажів, з якою ви не згодні, може стати приводом для обговорення на роботі. Добре написаний текст про дружбу надихне відновити спілкування з давнім другом. Чи, може, ви не можете розібратися, що думаєте з приводу прочитаного, - це початок для плідної дискусії з друзями. 
І ще. Коли використовуєте нові знання у житті, записуйте результати і висновки.
 
8. Збирайте книги і цікаві публікації, діліться ними
 
Правильний підхід до читання може змінити ваше життя. А іноді - і життя людей навколо вас. Стільки чудових ідей припадає пилом на полицях! Публікуйте свої замітки в блозі. Цінні ідеї можуть знадобитися іншим. У цьому випадку ваша мета - не виглядати розумним, а поширювати ідеї, які допомогли вам.
 
Робота - чудове місце, щоб ділитися своїми ідеями. Ви можете налагодити співпрацю з колегами, розповідати їм про результати досліджень, ділитися уривками з книг, думками експертів. Більшість не займається цим на роботі, через що будь-який обмін знаннями стає винятковою подією.
 
Пам'ятайте, знання - це потенціал. Але щоб його реалізувати, потрібно запам'ятовувати і використовувати інформацію. Тож читайте із задоволенням!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage