Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Як не загубити святковий настрій: 7 ідей на 7 днів
Вам теж здається, що в перші дні нового року життя наче трохи уповільнюється? Особливо після грудневого марафону з дедлайнів. Робиш вдих-видих, і от рука вже тягнеться не лише за черговою цукеркою, а й за книжкою, на яку все не було часу в році минулому; а тоді вже й блокнот опиняється поряд, а сторінки починають рясніти від планів на рік прийдешній. І так хочеться втримати цей святковий настрій і ентузіазм, не втратити відчуття казки, коли оселя пропахлася різдвяними пряниками й кутею. Маю кілька ідей на перший тиждень нового року – як не розгубити святковий настрій і надихнутися на нові звершення. Адже просто не маємо права знехтувати такою унікальною нагодою – почати новий рік з понеділка (у Всесвіту цього разу добре почуття гумору)! 
 
1. Скласти book-wish-list на 2018 рік
 
Українські видавці з кожним роком усе більше вражають своїми темпами. Тільки й встигай додавати книжки до wish-list. Перші дні нового року – чудовий час, щоб спокійно й обдумано занотувати плани й цілі, зокрема й книжкові. Бо й оком не змигнемо, як уже буде весна. До свого book-wish-list уже внесла «Під скляним ковпаком» Сильвій Плат, «Друге життя Уве» Фредріка Бакмана, «Мій друг Персі, Баффало Білл і я» Ульфа Старка і «Казки старого Вільнюса» Макса Фрая. Однак нерідко проблема не стільки у виборі книжок, скільки в браку часу. Для таких випадків є просте правило 20 сторінок: який би не був заклопотаний день, завжди можна знайти півгодини на 20 сторінок (зазвичай виходить прочитати і більше), що за тиждень-два можуть дорівнювати одній прочитаній книзі.
 
 
2. Прочитати першу книжку в році
 
Якою буде ваше перша книжка в новому році? Короткі оповідання для розслабленого читання чи товстезний том класики? Мені в перші дні нового року, коли день починається в обід і швидко переходить у вечерю, завжди хочеться чогось несерйозного й легкого, чому в інший час не завжди вдається приділити увагу. Тож перший запис у планері під датою «1 січня» – «Щоденник Бріджит Джонс» Гелен Філдінґ. Впевнена, це буде чудова книжкова компанія, щоб перепочити після шаленого року. У Бріджит, як і в кожного з нас, грандіозні плани на новий рік і нову себе, купа ентузіазму й нестримного бажання змін на початку – і все менше запалу чимдалі від зими. Але оптимізму й самоіронії їй не позичати.
 
«Ух, сама думка про повернення на роботу нестерпна. Однісінька річ, яка допомагає з цим змиритися, — нагода знову побачити Деніела, але і з неї не варто зараз користати: я товста, на підборідді — прищ, та й єдине моє бажання — висиджувати на канапі перед телевізором, обіпершись на подушку, поїдаючи шоколад і дивлячись різдвяну програму. Як на мене, неправильно й несправедливо спершу силувати до святкового марафону зі стресами й надмірними фінансовими та емоційними випробуваннями, а опісля, тільки-но до нього призвичаїлися, — позбавити Різдва в найбрутальніший спосіб. Я заледве встигла відчути насолоду від відсутності рутини й можливості досхочу ніжитися в ліжку, заковтувати, що душа забажає, і дудлити спиртне, як тільки потрапить на очі, навіть уранці. І от тепер усі раз-два мають відновити самодисципліну, ніби стрункі молоді хорти».
Крім того, перші дні нового року – чудова можливість «змотивувати» себе на весь рік, визначити довгострокові й короткострокові цілі, розставити пріоритети і просто намріяти собі щось дуже потрібне. Адже не дарма говорять про важливість позитивного «програмування» свого життя. І тут у нагоді стане мотиваційна література. Погодьтеся, як би автор такої літератури не розписував про всі свої звершення й про те, як він цього досягнув, якщо така книжка не надихає читача, як мінімум, встати з дивана й почати робити маленькі кроки до власної мети – то навряд чи це мотиваційна література. Але це точно не про «Проект Щастя» Ґретхен Рубін і «Велику магію» Елізабет Ґілберт. Ці жінки, безперечно, знають, як взяти себе в руки, перестати перекладати відповідальність за своє життя на когось – і кожного дня ставати хоч на трохи кращими, ніж були вчора. 
 
Фото @olha.trukhan (зліва) і @norbilife (справа)
 
Так, одного дня американська письменниця й блогерка Ґретхен Рубін зрозуміла: усе, чого вона хоче від життя, – це бути щасливою, і розпочала свій Проект Щастя. Маленькими кроками, методом спроб і помилок вона почала жити так, як давно мріяла. І тоді зрозуміла, що навіть маленькі життєві зміни несуть за собою великі. Ґретхен Рубін сказала собі, що щасливі люди – це не лише її друзі, колеги, і в прагненні щастя у новорічну ніч взяла на себе відповідальність за всі свої злети й перемоги на рік вперед. 
 
Що одна натхненниця й мотиваторка, яка змогла допомогти не лише собі, а й сотням людей по всьому світу повірити в себе й ПЕРЕСТАТИ БОЯТИСЯ – Елізабет Ґілберт. У цієї неймовірної жінки не лише письменницьке обдарування, але й талант із витонченим гумором і долею самоіронії заряджати енергією й надихати. «Велика магія» – книжка, де Елізабет Ґілберт вчить жити творчо й давати раду своїм страхам, адже із творчого й нічим не скованого життя ніколи не зникає велика магія! Ця книжка заковтує в себе з головою – а тоді легко, дотепно й без зайвого моралізаторства веде вперед. 
 
3. Спекти медові зірочки на ялинку
 
Додайте до випічки трохи меду, імбиру, кориці, молотої гвоздики – і ви більше не зможете сказати, що не відчуваєте духу різдвяних свят. Чудовою ідеєю, як весело провести час, стане випікання різдвяних пряників чи медівничків. До того ж потім можна не лише посмакувати ними, але й прикрасити ялинку чи зробити маленькі подарункові набори для друзів.
 
У книзі «Малятам і батькам», яка буде особливо помічною у святкові дні, відома кулінарна майстриня Дарія Цвєк зібрала святкові пісні, вірші, народні віншування, колядки та щедрівки, а ще чимало святкових рецептів. То як щодо медівничків?
 
 
Медове тісто: 4 склянки борошна, 150 г маргарину, склянка цукру, ½ склянки меду, 2 жовтки, яйце, чайна ложечка соди, кілька столових ложок чорної кави або сметани.
 
Помадка: склянка цукру-пудри, білок, сік з цитрини, чайна ложечка масла, ванілін.
 
Приготуйте медове тісто. Для цього до просіяного борошна додайте маргарин, втертий на грубій тертці, цукор, жовтки, яйце, розтоплений мед. Усі продукти посічіть ножем до утворення однорідної маси, підливаючи кавою або сметаною, – тісто має бути такої густоти, як на пироги (вареники). Місіть його довго, щоб набуло еластичності, – чим довше місити, тим краще підростуть медівнички під час випікання.
 
Готове тісто розкачайте як на пироги (вареники) і формочками або ножем виріжте коржики: зірочки, грибки, сердечка. Змастіть їх білком і викладіть на змащений жиром лист, частину коржиків притрусіть посіченими горіхами. Обережно випікайте, стежачи, щоб не пересушити. Другу частину спечених зірочок за допомогою кондитерського ріжка розмалюйте помадкою різними узорами, як вам підкаже фантазія, і підсушіть. Такими коржиками можна прикрасити ялинку, підвісивши їх за гілки на ниточках. Медове печиво чим довше лежить спечене в коробці, тим стає смачнішим, важливо тільки не пересушити його в печі.
4. Відвідати різдвяний ярмарок
 
Не втомлююся вносити цей пункт до обов’язкових у різдвяні свята. Ніде дива не здаються такими можливими, як на різдвяному ярмарку. Між ятками, від яких віє ароматом хвої, глінтвейну, гарячого шоколаду, різноманітної перепічки чи соковитих сосисок, мить зупиняється – а бути щасливим стає так просто.
 
 
5. Приготувати маківник
 
Різдво – це не лише 12 страв, а й чимало інших сезонних смаколиків. Маківник для мене – щось із країни дитинства. Адже коли бабуся готує маковий рулет – значить свята вже на носі. А ще це гарна ідея поповнити кулінарну книжку (навіть якщо й уявну) ще однією власноруч приготованою стравою. А до тертого маківника обов’язково покличте всю родину і прихопіть какао (рецепт шукайте наприкінці).
 
Фото – NOXRP, livejournal
 
Тісто: 1 кг борошна, 2 склянки молока, 50 г дріжджів, 200 г вершкового масла або маргарину, 200 г цукру, 6 жовтків, ½ ч. ложки солі.
 
Начинка: 500 г маку, 200 г цукру, 50 г вершкового масла, 2 ст. ложки меду, 2 білки, 200 г посічених горіхів, 100 г родзинок.
 
Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру і поставити, щоб почали бродити. Розтерти жир з цукром, додаючи по одному жовтку. У цю масу влити розведені дріжджі, посолити, всипати борошно і замісити пухке тісто. Накрити його і поставити, щоб підійшло. Тісто поділити на чотири частини, розкачати і на кожну викласти готову начинку. Скрутити рулети, кожен покласти на змащений жиром лист і поставити, щоб тісто підійшло. Змастити яйцем і пекти в гарячій духовці (210–220° С) протягом 35-40 хв.
 
Щоб приготувати начинку, запарити мак у кількох водах, відцідити, добре розтерти його, додати цукор, вимішати і викласти в посуд з розтопленим маслом і медом. Поставити на вогонь і, помішуючи, трохи підігріти. Теплу масу вимішати з білками, горіхами та родзинками, поділити на чотири частини і викласти на розкачане тісто.
 
З книжки «Солодке печиво» Дарії Цвєк
6. Кинути собі книжковий виклик
 
Між перебіганням від одного святкового столу до іншого можна встигнути кинути собі книжковий виклик – а потім пишатися собою! Багато читацьких платформ дозволяють встановити кількість книжок, які ви плануєте прочитати за 2018 рік, і протягом року відстежувати свій прогрес. Мабуть, найзручніша для цього платформа – goodreads.com, така собі всесвітня мережа для книголюбів, що надає чимало можливостей. Там можна не лише відзначати прочитані твори, а й стежити за книжковими успіхами друзів, читати відгуки на книжки, що зацікавили… і просто ставати учасником найпрекраснішої у світі комунікації – книжкової.
 
 
7. Передивитися різдвяні епізоди улюблених серіалів
 
Що може бути краще за улюблений серіал за чашечкою гарячого шоколаду й під шурхіт фантиків? Погодьтеся, ну вміють американці зняти й передати на екрані всю цю червоно-зелену дивовижну атмосферу Різдва й метушливо-радісну атмосферу Нового року. І зараз навіть не треба згадувати, в якій серії герої святкують Різдво чи Новий рік. В один клік можна знайти перелік усіх серіалів і їхніх різдвяних серій. Тут і «Доктор Хаус», і «Шерлок», і «Як я зустрів вашу маму», і «Теорія великого вибуху», і ще десяток улюблених мільйонами серіалів. А я побігла передивлятися різдвяні серії «Друзів», чого і вам раджу. Підказую:
 
1 сезон – 10 серія, 2 сезон – 9 серія, 3 сезон – 10 серія, 4 сезон – 10 серія, 5 сезон – 10-11 серії, 6 сезон – 10 серія, 7 сезон – 10 серія (епізод з броненосцем!), 8 сезон – 11 серія, 9 сезон – 10 серія.
 
 
А ще які ж це зимові свята без какао! Це по-особливому теплий напій, який легко і швидко можна приготувати власноруч. А якщо додати до напою ще трохи ванілі й кориці – то вийде магічне вариво, від якого тілом розливається млосне відчуття щастя. Какао – універсальний напій: за ним можна зібрати всю родину й поласувати медовими зірочками чи маківником (так-так, саме в такому ідеальному поєднанні); або покликати на какао друга, якому так потрібні зараз ваші тепло і підтримка; або перелити тільки-но зварений напій до термогорнятка й піти гуляти засніженим лісом (сподіваємося, зима ще потішить нас сніжною казкою), робити снігового ангела чи підставляти обличчя лапатим сніжинкам.
 
Тож ловіть смачний рецепт і не мерзніть ;)
 
Ілюстрація – Катя Єфремова
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage