Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Як навчатися: правила Льюїса Керролла для сприйняття інформації та освоєння мистецтва читання
«Психічний відпочинок є тим, що необхідне усім для психічного здоров'я».
 
Задовго до зустрічі з дівчинкою, яка надихнула його на написання «Аліси в країні див» під псевдонімом Люїс Керролл, Чарльз Лютвідж Доджсон вже був відомим математиком та логіком. Завдяки своїй прихильності до науки та любові до лінгвістики Кероллу вдалось вивести формулу розвитку здорового розуму.
 
Письменник видав велику працю «Логіка символів», до якої увійшов фантастичний том «Випадковість науки» - перелік соціально підривних ідей автора. До цієї праці увійшло і есе «Як навчатися», де Керрол пропонує чотири правила для формування критичного мислення і сприйняття інформації, у тому числі - складних для читачів текстів.
 
Ось ці правила:
 
1. Читайте з початку і не дозволяйте собі задовольнити дріб’язкову пристрасть заглянути в книжку тут і там. Скоріш за все, це змусить вас відкласти книгу зі словами: «Ні, вона надто складна» і не отримати розумового задоволення. Це правило (не заглядати наперед) дуже важливе під час читання, наприклад, романів, адже ви можете зіпсувати собі враження від усього сюжету.
 
2. Не починайте новий розділ, доки не впевнені, що цілком зрозуміли і осягнули попередній.
 
3. Якщо ви дійшли до фрази, яка вам не зрозуміла, прочитайте її знову, і знову. Все ще не зрозуміло? Читайте ще раз. Якщо нічого не вдається навіть після трьох прочитань, скоріше за все, ваш мозок втомився. Відкладіть книгу і займіться іншими справами.
 
4. Якщо є змога, читайте книгу паралельно з якимось другом і проговорюйте складні моменти. Бо коли читаєте самі, то певні речі пояснюєте на свій смак, не завжди правильно, і ставитесь дуже поблажливо до себе при читання.
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage