Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Більше, ніж інструмент для письменників: Як митець виготовляє скульптури з друкарських машинок
Друкарська машинка є не лише інструментом, за допомогою якого відомі письменниці та письменники роками створювати свої геніальні твори, а й основою для скульптур. Уявляєте? Американський митець Джеремі Майєр (Jeremy Mayer) використовує деталі друкарських машинок, щоби скласти з них свої творіння. 
 
Вперше Джеремі взявся за цю справу у 1994 році. Він стверджує, що його попередній досвід дизайнера, помічника скульптора, ілюстратора та реставратора вітражів дав йому потрібний набір навичок і надихнув використовувати друкарські машинки для скульптур. І ось уже він робить цю справу понад 25 років.
 
 
 
Друкарські машинки і окремі деталі він отримує зі спеціалізованих магазинів, розпродажів й барахолок та майстерень із ремонту друкарських машинок. Отримавши їх, Джеремі розбирає друкарські машинки. Важливо, щоб деталі не зіпсувалися, не подряпалися або не зламалися в процесі розбирання, тому він не використовує електроінструменти. Просто викрутки, ключі, плоскогубці тощо. Потім митець сортує деталі, складає їх в окремі контейнери.
 
 
При виготовленні своїх скульптур Майєр не використовує жодні способи кріплення, крім «холодного складання». Зварювання та склеювання занадто руйнують деталі машинки. Тому Джеремі кріпить частини скульптури, використовуючи лише гайки, шпильки, пружини та інші незліченні сполучні елементи, які отримує із друкарської машинки, у такий спосіб, як їх складали ще у ХХ столітті. Компоненти митець згинає, свердлять або змінює якомога менше.
 
 
Для великих скульптур Джеремі використовує додаткові деталі, щоб витримати вагу скульптури, але менші роботи він повністю виготовляє з друкарських машинок, без використання куплених у магазині кріплень.
 
 
Його роботи були виставлені в Музеї сучасного мистецтва Сан-Франциско, Паризькому салоні Des Indomptables, Музеї мистецтв Невади в Ріно та ін.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage