0(800) 501 508
 
Цілодобово
Кошик 0 грн

Блоги

по:
В період з:
Автор
«Wine Folly. Усе, що треба знати про вино». Уривок
Як обрати вино? Як з ним поводитися, подавати, декантувати, дегустувати, а з чим найкраще смакувати? Від чого залежить смак вина? Та врешті що приховує вино? З книжки Джастіна Геммека та Мадлен Пакетт «Wine Folly. Усе, що треба знати про вино» ви дізнаєтеся про це та навіть більше. Вже у п'ятницю, 1 лютого, о 19:00 у ресторані «Park. Art of Rest» відбудеться презентація книжки та дегустація вина. Поспішайте, кількість місць обмежена, реєстрація обов'язкова. А поки пропонуємо вам уривок з книжки про вино.
 
***
 
Поєднання їжі та вина
 
Поєднання їжі та вина — це мистецтво створення гармонійних комбінацій з огляду на смак, текстуру, аромат та насиченість продуктів. Вивчаючи поєднання їжі та вина, ви відкриєте для себе новий спектр смаків, якими зможете насолодитися, і розширите свої знання про вино.
 
ОСНОВИ ПОЄДНАННЯ СМАКІВ
 
Поєднання смаків — це мистецтво підбору продуктів, які добре підходять одне до одного за смаком, ароматом, текстурою, кольором, температурою та насиченістю.
 
 
СХОЖІСТЬ ТА ВЗАЄМОДОПОВНЕННЯ
 
Смаки поєднуються між собою за принципом відповідності чи доповнення. Схожі смаки мають багато спільного, поєднуються та посилюють один одного. Натомість дуже різні смаки взаємодоповнюються для створення ідеального балансу.
 
Ви можете створити дивовижні поєднання, використовуючи схожі інгредієнти для посилення гармонії смаку та продукти, що доповнюють одне одного, аби отримати новий неординарний смак.
 
ПОРАДИ ЩОДО ПОЄДНАННЯ ЇЖІ ТА ВИНА
 
КИСЛА ЇЖА: продукти з високим вмістом кислот роблять смак вина з низькою кислотністю невиразним. Поєднуйте кислу їжу з кислими винами.
 
ЇЖА ЗІ СИЛЬНИМ ЗАПАХОМ: продукти із сильним запахом, як, наприклад, сир Ґорґондзола, добре поєднуються з винами із високою кислотністю і солодкістю.
 
ЖИРНА ЇЖА: червоне вино з високим вмістом танінів усуває післясмак від жирної м’ясної їжі.
 
ГІРКА ЇЖА: гіркі продукти підвищують терпкість танінів. Спробуйте поєднати їх із солонуватими чи солодкуватими винами з низьким вмістом танінів або й без них.
 
ГОСТРА ЇЖА: холодне солодке неміцне вино нейтралізує гострий смак спецій.
 
СОЛОДКА ЇЖА: солодощі часто надають гіркоти сухим винам. Спробуйте поєднати їх із солодким вином.
 
 
Ці 6 смаків — лише невелика частина того, що може відчувати людина. Серед іншого — газованість, умамі (м’ясний смак), оскома, наелектризованість, мильність, смак кальцію, прохолода (м’ятність).
 
БАЛАНС: створюйте збалансовані поєднання, обираючи характеристики вина відповідно до характеристик їжі.
***
 
­ВИРОБНИЦТВО ВИНА У СВІТІ
 
6,8 мільярдів галлонів вина достатньо, аби заповнити площу 99-ти кварталів Мангеттена на висоту більше 12-ти метрів.
 
- Італія
- Франція
- Іспанія
- Сполучені Штати
- Аргентина
- Австралія
- Південна Африка
- Чилі
- Німеччина
- Португалія
- Австрія
- Нова Зеландія
- інші.
 
ПРОХОЛОДНИЙ ТА ТЕПЛИЙ КЛІМАТ ВИНОРОБНИХ РЕГІОНІВ
 
Кліматичні умови впливають на смак вина. Найчастіше прохолодний клімат надає вину терпкішого смаку, а жаркий — робить смак вина більш зрілим.
 
 
Регіони з прохолодним кліматом знані своїм виробництвом вишуканих білих вин із більш високим рівнем кислотності. Такі регіони розташовані в широтах, що знаходяться ближче до полюсів, високогірних районах та областях, де переважають холодні вітри.
 
У регіонах із теплим кліматом виробляють червоні і білі вина з помірним чи високим рівнем кислотності.
 
Регіони з жарким кліматом відомі своїми насиченими червоними винами з помірним чи низьким рівнем кислотності.
 
 
На прикладі поданих вище широт загально показано, де розташовані основні місцевості, в яких вирощують виноград. Варто зазначити, що в деяких регіонах, що знаходяться за межами цих широт, зокрема й на територіях Бразилії, Мексики та Індії, також виробляють вино. Це можливо завдяки універсальному мікроклімату цих країн.
 
Вам може бути цікаво
Чаротворці
Декаданс Гемінґвея, або Переможець не має шансів виграти
Маленька книжка про маленького хлопчика і його тата
Однакові чи різні? Геноміка
Вальдес Марія Елена
Берґна Моніка
stary_lev Стежити
1635 дописів 37505 читачів
Коментарі
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
Опублікувати