Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читацький марафон БуквоМама
Ви хочете стати заможними? А чому?
Христина Содомора 
 
Друзі, подаємо першу публікацію читацького марафону БувоМама. Тема місяця - «Книжки, що мотивують до розвитку». У рамках теми Марія Удуд та Христина Содомора розглянуть такі видання: для дітлахів – твори Бодо Шефера «Пес на ім’я Мані», «Кіра й таємниця бублика»; для підлітків – «7 звичок високоефективних підлітків» Шона Кові; для дорослих – «Мислення, швидке та повільне» лауреата Нобелівської премії з економіки Даніеля Канемена («Thinking, Fast and Slow», Daniel Kahneman). Усі публікації в рамках марафону можна побачити тут.
 
***
Бодо Шефер. Пес на ім’я Мані / переклад з німецької Наталії Іваничук. Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 230 с.  
 
- ХТО 
 
Автор Бодо Шефер – німецький бізнес-консультант, оратор, успішний бізнесмен. Написав 20 книг. По всьому світу проводить практичні тренінги та консультації, бере участь у семінарах, читає лекції щодо особистісного розвитку, управління бізнесом, часом і грошима. 
 
- ПРО ЩО
 
Це книжка про гроші, оформлена в історію про дівчинку Кіру та знайденого пораненого лабрадора Мані (Money). Розповідь про фінансовий успіх дівчинки, про вивчення базових істин стосовно грошей та вміння з ними розпоряджатися, про можливість заробляти та про здійснення мрій.
 
Про те, що вміти поводитися з грошима – це ціла наука. Саме тому, не відаючи азів, багато людей у світі страждають не лише від нестачі, але й від надміру грошей. Вони не знають, як правильно ними розпоряджатися. Відповідно, перші прагнуть виграти в лотерею і нарешті стати щасливими на все життя, а другі – не сплять ночами, переживаючи за своє золото. 
 
Про базовий принцип – вміння розподіляти свої фінанси, а головне – заощаджувати. На перший погляд, автор нічого не говорить про те, як витрачати кошти. Натомість він говорить лише про 10% коштів, які слід відкладати на витрати, решта (50% і 40%) – до банку (вигодовувати свою «курку») та в банку (банка здійснення бажань, якщо хочете). Відсотки, звісно, у кожного можуть бути різними, але принципи звучать чітко та зрозуміло. Тут і про кредити та борги, фонди та акції, біржі та рахунки в банку.
 
Про самооцінку та довіру до себе, про позитивне мислення і заробляння грошей. Можна вести нотатники щоденних досягнень та здобутих перемог, якій й підвищуватимуть самооцінку, допомагатимуть позбуватися страхів та впевнено долати нові перешкоди. Звучить пафосно? А ви спробуйте – це насправді працює.
 
Про розрив шаблонів. Тут в образів батьків Кіри багато-хто впізнає себе. Їхніми устами автор нагадує нам більшість наших негативних стереотипів про гроші. Натомість Кірі вдається ґрунтовно спростовувати ці хибні уявлення, зрештою, доводити це власним успішним прикладом. Отож: 
 
•гроші не псують людину – вони допомагають проявити твій характер на вдачу;
•багатство – це не щаслива випадковість, а власна багаторічна праця;
•заможні люди – не зіпсовані обмежені особи, а цілеспрямовані та відповідальні;
•гроші не роблять людину щасливою чи нещасною, вони нейтральні самі по собі.
•гроші – не самоціль, а засіб для досягнення твоїх мрій та бажань.
- ЯК 
 
Але не подумайте, що ця книжка дуже нудна, бо в ній стільки серйозних тем. Просто, легко, ненав’язливо, структуровано, мотивуюче та дуже цікаво – саме так Бодо Шефер розповідає про гроші, про так звану філософію багатства. Він допомагає читачеві відкрити очі на справжню суть речей і зрозуміти її. І робить це у дуже прийнятний спосіб. Він не вдається до повчань, складних фінансових таблиць та премудрих пояснень. А голосом пса Мані роз’яснює дівчині все найважливіше. Ключем до засвоєння є повторення. У книжці тактовно та влучно час від часу повторюються головні тези, зокрема під час практичного їх втілення. Ключове запитання, яке ставить пес дівчинці на початку книжки, – «чому ти хочеш стати заможною?» І головне – ці всі важливі теми гармонійно імплементовані у справжню захопливу пригодницьку історію. Можливо ця історія виглядає дещо ідеалістично, успіхи дівчинки здаються миттєвими та нереальними у нашому, до прикладу, українському середовищі. Але з іншого боку, неідеальність не буде такою надихаючою та мотивуючою.   
 
- КОМУ
 
Усім без винятку. Окрім рекомендованої авдиторії дітей 9-14 років, книжку варто прочитати без перебільшення всім, зокрема й батькам. Якщо вони не хочуть бути схожими на батьків Кіри, то нехай якнайшвидше беруться за читання, щоби потім не доводилося слухати повчань від власних дітей, яким ця книжка трапиться до рук раніше. 
 
- ЦИТАТИ
 
Чекання – найбезглуздіше заняття на світі, - заявив мій братик. – подумаймо, як мудро використати цей час!
 
Найцінніші подарунки ми робимо самі собі, - додала пані Ганенкамп. – перед тим, хто зуміє подолати у собі страх, відкривається увесь світ…
 
Більшість людей вважають роботу чимось неприємним і обтяжливим, - пояснив він. – Успіху ж можна досягнути лише тоді, коли займаєшся улюбленою справою!
 
Проблеми будуть завжди, та, незважаючи на них, треба щоденно робити справи, важливі для твого майбуття. 
 
Кількість грошей не є вирішальною. Набагато важливіше те, як ми з ними обходимося. Спершу треба навчитися поводженню з грошима, які маємо на даний момент, щойно тоді вони почнуть працювати на нас. 
 
Наступна книга марафону: «7 звичок високоефективних підлітків» Шона Кові. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage