Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
ВВС: 12 найкращих романів ХХІ століття
ВВС 
 
Редакція ВВС опитала кілька десятків фахівців в галузі літератури та книговидання на тему найкращих романів ХХІ століття. Серед учасників опитування - редактори та журналісти «The New York Times», «Time», «Newsday», «Bookslut», «Booklist», «Kirkus». Опитані назвали 156 гідних уваги романів, опублікованих англійською мовою з 2000 до 2015 року. І тільки 12 творів з цього переліку фахівці визнали найкращими. 
 
1. Жюно Діас, «Коротке і дивне життя Оскара Уо» (2007)
 
Ця книга є частково біографічною. Вона розповідає про «ботаніка» Оскара, який страждає від зайвої ваги, мріє стати американським Толкіним та знайти своє кохання. Це перший роман Жюно Діас, за який письменник отримав Пулітцерівську премію.
 
2. Єдвард П. Джонс «Відомий світ». 
 
Події в романі відбуваються на тлі вигаданої країни Вірджинії. У центрі історії  - проблема рабовласництва. Вона розкривається на прикладі головного героя – темношкірого рабовласника і колоніста. За цю книгу у 2004 році письменник отримав Пулітцерівську премію, у 2005-му – Дублінську літературну премію.
 
3. Гіларі Мантел «Вовчий зал».
 
Письменниця двічі отримала Букерівську премію за цей роман. У центрі сюжету - Англія 20-их років XVI століття. Король Генріх VIII на межі смерті, а спадкоємця так і не названо. Назріває громадянська війна. Перед читачами з’являється Томас Кромвель, який за допомогою підкупів, нападів та погроз намагається перебудувати англійське суспільство на свій лад. Ця книга - про суспільство та переламний момент у житті країни, про людей та долю, яка на них чекає.
 
4. Мерилін Робінсон «Гілеад».
 
За структурою ця книга – збірник листів, адресованих Джоном Еймсом, який ось-ось помре, своєму сину. В цих листах - усі знання, багаторічний досвід та духовна спадщина, яку батько хотів передати сину. Пулітцерівська премія 2005 року. 
 
5. Джонатан Франзен «Виправлення»
 
Сімейна сага, що розкриває перед читачем типову американську родину з усіма її скандалами, суперечками, обманами.  Іронічне і глибоко осмислене зображення конфлікту поколінь, конфлікту батьків та дітей. Це сукупність сумних та радісних колізій та почуттів, які близькі кожному з нас. 
 
6. Майкл Чабон «Дивовижні пригоди Кавалера і Клея»
 
У центрі історії – два єврейських юнака, які в період Другої світової війни створюють цілу «імперію» коміксів. Персонажі коміксів намагаються перемогти зло і захистити близьких людей від смерті. Ця книга про ненависть до війни і про постійне прагнення до чогось магічного і світлого.
 
7. Дженніфер Іган, «Візит із банди братків» 
 
Ця книга складається із кількох повноцінно завершених оповідань про групу музикантів та їхнє оточення. Ключові теми – дорослішання та старіння в епоху цифрових технологій і культури, яка нестримно змінюється. У 2011 році письменниця отримала за цей роман Пулітцерівську премію.
 
8. Бен Фоунтайн «Довга прогулянка Біллі Лінна»
 
Сатиричний роман про ірако-афганський період. В центрі історії - група солдатів, які після важкої битви в Іраку повертаються на Батьківщину. Там з них роблять телевізійних зірок, а згодом повертають на фронт. 
 
9. Ієн Мак'юен «Спокута»
 
Військовий роман. За сюжетом, тринадцятирічна дівчинка Брайоні, яка вирізняється особливо активною фантазією та змалечку пише п’єси й сценарії, звинувачує місцевого хлопця Роббі у зґвалтуванні її двоюрідної сестри. Цим вона руйнує не лише життя юнака, але й власної сестри Сесилії, закоханої у хлопця. Через багато років Брайоні вирішує спокутати свою провину і відправляється сестрою милосердя на війну. Там вона пише роман, у якому головні герої – списані із Сесилії та Роббі – щасливі.  Це драма про боротьбу із собою, про війну та про кохання.
 
10. Чімаманда Нґозі Адічі «Половина жовтого сонця»
 
Історія кількох людей, чиї долі переплелися зовсім неочікувано і так само неочікувано змінились. Ця книга про кохання у воєнний час, а також про те, як інколи незначні вчинки можуть кардинально змінити життя. Окрім того, книга є невеличким «путівником» по Африці.  
 
11. Заді Сміт  «Білі зуби»
 
Комічна та серйозна водночас книга. Лондон змінився раз і на завжди – місто заповнили переселенці з Індії, Пакистану, Карибських островів. У життя консервативної столиці вриваються нові люди, нові традиції та звичаї, нові культури. Чи думали манірні лондонці ще півстоліття тому, що їх діти бігатимуть на побачення до хлопчиків-мусульман чи до темношкірих дівчат з Ямайки? Книга дотепна, інтелектуальна, наповнена іронією та англійським гумором. 
 
12. Джеффрі Евгенідіс «Середня стать»
 
У 2003 році письменник отримав Пулітцерівську премію за цей роман. Історія написана від імені гермафродита. Основні теми – еміграція, інцест, транссексуальність. Автор говорить про місце людей із невизначеною статтю у контексті суспільних, політичних, історичних, соціальних реалій в період ХХ століття. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage