Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Від Вінні-Пуха до Гаррі Поттера: Найвідоміші персонажі дитячих книжок
Ці герої стали улюбленцями мільйонів дітей у всьому світі. З ними виростали цілі покоління, вони надихали малечу на нові звершення та захоплювали своїми пригодами, змушували усміхнутися чи допомагали пережити труднощі. У цій добірці – лише кілька найвідоміших персонажів дитячих книг, і впевнені, кожен із читачів зможе доповнити її своїми фаворитами.
 
Ілюстрація Ернеста Шепарда
Вінні-Пух
 
Вінні-Пух роками очолює рейтинг улюблених дитячих персонажів у Британії і є одним із найпопулярніших героїв у світовій літературі. Чому? Адже він – доброзичливий ведмідь, який навчає цінувати своїх друзів і жити життям у повній мірі.
 
Вінні – головний персонаж серії історій англійського письменника Алана Мілна, які автор писав для свого сина, а за прототипи героїв взяв синові іграшки. Ці казки письменник творив із найбільшою любов’ю, тож не дивно, що з дня публікації першої книжки про Вінні-Пуха – а це майже 100 років тому – цей ведмідь потроху став символом дитинства. А його пригоди у лісі Ешдаун продовжують зачаровувати дітей і сьогодні.
 
Кадр із фільму про Пеппі Довгопанчоху
 
Пеппі Довгапанчоха
 
Цю веселу і непередбачувану дівчинку із рудими косичками та ластовинням на обличчі неможливо не полюбити. Пеппі – 9-річна дівчина, яка мешкає на віллі з мавпочкою та конем, а компанію у пригодах їй складають діти з сусіднього будинку.
 
Героїня історій шведської письменниці Астрід Ліндґрен полонила серця безлічі малят і дорослих. Це й не дивно, адже Пеппі заряджає позитивом і переконує: навіть у складних ситуаціях можна знайти вихід та отримати позитивний досвід. Життя дівчинки непросте, вона вчиться давати собі раду сама, але не опускає рук і вірить, що кожен день можна прожити з радістю! Цього уже понад 70 років безтурботна і відважна Пеппі вчить читачів, а митців у всьому світі надихає на створення найрізноманітніших адаптацій: від театральний вистав до фільмів.
 
Кадр із мульфільму про мумі-тролів
 
Мумі-троль
 
Створенню добрих і щирих мумі-тролів, які нагадують білих бегемотиків, ми завдячуємо фінській письменниці та ілюстраторці Туве Янссон. На мумі-тролів сьогодні можна натрапити скрізь – від брелоків та горняток до футболок і навіть дизайну приміщень. Але найперше вони – казкові істоти, що мешкають у Долині мумі-тролів разом із хропусями, мумриками, мудриками, гемулями, мюмлями та іншими персонажами.
 
Улюбленцем багатьох із сімейства тролів є саме Мумі-троль – доброзичливий і люблячий персонаж, який завжди прийде на допомогу, підтримає друзів та втішить у сумну мить. Часом Мумі-троль може бути боягузливим, але у складних ситуаціях його хоробрість бере своє. А ще він дуже допитливий, тому постійно потрапляє у різні пригоди, вирушає у мандрівки і часто натрапляє на щось загадкове і чарівне.
 
 
Кадр із фільму «Павутиння Шарлотти», 2006 рік.
Шарлотта
 
Павучиха Шарлотта полюбилася читачам завдяки казці «Павутиння Шарлотти» американського письменника Елвіна Брукса Вайта. Вона живе спокійним життям у сараї, аж поки там не з’являється поросятко на ім’я Вільбурн. І хоча, на відміну від Вільбурна, Шарлотта не привертає до себе такої уваги, але точно є героїнею історії. Адже саме Шарлотта, вплітаючи слова та фрази у своє павутиння, рятує порося від смерті та навіть допомагає йому стати домашнім улюбленцем.
 
Завдяки своїй кмітливості, відважності, жертовності, готовності підтримати друга та протистояти смерті Шарлотта і стала фавориткою у тисяч дітей по всій планеті, а сама історія увійшла у сотню кращих дитячих книжок світу.
 
 
Ілюстрація Беатрікс Поттер.
Кролик Пітер
 
Активний, допитливий, нестримний, а часом непокірний та пустотливий. Саме таким є герой книжок Беатрікс Поттер Пітер – кролик, що мешкає разом зі своїм сімейством у казковому лісі та часом забігає на грядки сусідніх городів, особливо містера Макґреґора.
 
Історії про Пітера сповнені барв та фантазії, саме тому сьогодні цей персонаж став не лише частиною літератури, а й з’являється на різноманітних сувенірах та стає героєм фільмів.
 
 
Кадр з фільму «Аліса в країні див», 2010 рік.
Аліса
 
«Пригоди Аліси в Країні Див» та «Аліса в Задзеркаллі» – дві найвідоміші історії англійського автора, математика та філософа Льюїса Керролла. В центрі обох історій – дівчинка-школярка Аліса, яка потрапляє у дивовижні краї. Там на неї чекає чимало випробувань та пригод, а самій дівчині доводиться зібрати до купи всю свою сміливість і кмітливість та зрозуміти, що і як відбувається.
 
Аліса – довірлива та часом наївна, ввічлива й уважна до інших і дуже допитлива. А ще вона є нетиповим персонажем тодішніх дитячих книжок. Але попри це героїня здобула прихильність мільйонів дітей і дорослих та перетворилася на культурну ікону.
 
Кадр із мультфільму «Пітер Пен» 1953 року. 
Пітер Пен
 
Хоча вперше Пітер Пен з’явився в романі для дорослих читачів, згодом він став невід’ємною частиною дитячої літератури. У своїх історіях шотландський письменник Джеймс Баррі розповів про хлопчика, який не дорослішає, вміє літати і живе безтурботним життям у Небувалії.
 
Сприйняття світу та емоції у Пітера Пена залишається дитячими. Тому відчуття страху у нього майже не проявляється, його життя – лише пригода. Мабуть, саме тому цей герой так полюбився дітворі.
 
Кадр із фільму «Матильда», 1996 рік.
Матильда
 
Матильда – чи не найпопулярніша героїня книжок Роальда Дала. Вона — надзвичайно розумна дитина, яка залишилася поза увагою батьків, радше є для них тягарем. Але, на щастя, в її житті з’являється шкільна вчителька, якій дівчинка може не лише довіритися та відкрити таємницю про свою суперсилу, а й котра заміняє Матильді родину.
 
Попри непрості випробування у своєму житті Матильда показує: треба відстоювати власні бажання і не боятися бути собою. А ще вона завжди залишається позитивною, навіть тоді, коли, здавалося б, ось-ось усе рухне. І багато читає – за це ми її теж любимо!
 
 
 Кадр з мультфільму «Русалонька», 1989 рік.  
Русалонька
 
Сьогодні згадаємо ще й одну із героїнь казок Ганса Християна Андерсена – Русалоньку. Понад 180 років минуло відтоді, як вперше була опублікована історія про русалку, котра відмовилася від свого життя в морі заради того, щоб отримати людську душу і коханого принца. І досі ця казка залишається улюбленою серед дітей, як і її головна героїня.
 
Звісно, мрія русалки не збулася так, як вона того прагнула, але все ж її відважність та самовідданість не залишилася без винагороди.
 
 
Кадр із серії фільмів про Гаррі Поттера
Гаррі Поттер
 
Куди ж без героя магічних історій від Джоан Ролінґ! Відколи книжки про юного чаклуна Гаррі увірвалися у світ, вони не перестають очолювати літературні рейтинги.
 
На свій 11 день народження сирота Гаррі, котрий росте у родині тітки, дізнається, що він не просто хлопчик, він – чаклун. З цього і починаються його магічні пригоди, сповнені захопливих відкриттів, складних виборів та відважних протистоянь, а ще – дружби, підтримки та любові.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage