Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
Вхід вільний, 24/7: три книжкові музеї-на-дивані від Старого Лева
Блукати першим музеєм у світі та розгадувати таємниці єгипетських папірусів, роздивлятися «Портрет Йоахіма Мюрата» й «Водоспад в Альпах», бенкетувати з кельтами і торгуватись з африканськими королями… А що оберете ви, «завітавши» на сторінки дивовижних книг із музейної добірки від Старого Лева? Зручно вмостіться на дивані, прихопивши улюблений плед й горнятко смачнющого какао, оберіть «галерею» та… увімкніть уяву. Ласкаво просимо до музею!
 
Галерея: «Домівка для минулого. Про музеї, історію та мистецтво»
 
Куратор: Роман Клочко
 
Експонат: «Пектораль з Товстої Могили», ІV ст. до н. е.
 
«Вона має форму кола з діаметром 30 см. Коло це утворюється чотирма золотими трубками, зігнутими у дугу, які з’єднуються між собою спеціальними обоймами. На кінцях обойм прилаштовано застібки у формі лев’ячих голів, завдяки яким прикраса і трималася на шиї. Трубки каркасу ділять пектораль на три півмісяці. Нижній і верхній з них заповнені впаяними сценами з міфів та життя скіфів, середній – суцільною золотою платівкою, на якій закріплено складний рослинний візерунок зі скульптурними фігурками птахів по ньому. Всі деталі пекторалі виготовлено з золота. Важить цей витвір мистецтва 1150 г».
 
Ця книжка – це збірка захопливих оповідань, завдяки яким, неначе сівши у машину часу, з легкістю переносишся, наприклад, на початок ІІІ ст. до н.е. – до Мусейону в єгипетському місті Александрія чи у 1753 рік – до найстарішого у Європі – Британського – музею, або у 21 серпня 1911 року – до парижського Лувру, з якого щойно поцупили «Мону Лізу» Ленардо да Вінчі… Також ви відвідаєте Музеї хліба й шоколаду, завітаєте на Бейкер-стріт, 221-б та батьківщину Тома Сойєра, як і прогуляєтеся музеями просто неба – скансенами – на шведському острові Юргорден та в українському селі Пирогів. І – найголовніше! – зазирнете за лаштунки експозиції й довідаєтесь таємниці реставрації різноманітних експонатів.
 
Галерея: «Гра в музей»
 
Куратори: Космолінська Наталія, Ірина Магдиш
 
Експонат: Ян Матейко, «Портрет дітей художника», 1879 рік.
 
«У цьому портреті художник хотів не тільки показати характери кожного: жвавість наймолодшого Єжи (у червоному), задумливого Тадеуша (у чорному), готовність до дорослого життя найстаршої Хелени (у голубому; вона єдина успадкувала живописний талант батька і стала художницею) і лагідність Беати (з голубом). Він намагався зупинити унікальну мить «золотого дитинства», часу, коли світ навколо видається виключно привітним, а попереду очікує життя-свято».
 
«Гра в музей» – це чудова книжка-шпаргалка для всіх батьків і педагогів, котра у яскравий, веселий та креативний спосіб підкаже, як наблизити музей до дитини. На прикладі спеціально обраних 37 музейних експонатів з Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького (вулиця Василя Стефаника, 3) можна навчитись спілкуватися про мистецтво, культуру та історію навіть з найменшими. Відомості про експонати доповнено цікавими історичними подіями, паралельними до часу, коли малював художник чи творив скульптор. Також до кожного мистецького твору пропонуються оригінальні «рекомендації-асоціації» – що послухати, що почитати, який фільм чи мультфільм подивитися і куди вирушити у мандрівку, – щоб «занурення» в його тему стало якнайповнішим та справді незабутнім.
 
Історіум обкладинка
Тираж закінчився
Галерея: «Історіум»
 
Куратор: Джо Нельсон
 
Експонат: «Шахові фігури з острова Льюїс», 1150-1200 рр. н.е.
 
«Шахи були популярною грою в Європі в ХІІ ст. н. е. Ці фігури, вирізані з бивнів моржів та зубів кита, знайшли біля північно-західного узбережжя Шотландії. Можливо, вони належали торговцю, який подорожував з Норвегії до Ірландії. Дуже цікавими є фігури у вигляді вартових, у сучасних шахах їм відповідає тура. Цей образ походить від міфічних воїнів-вікінгів, які, згідно з сагами, перед боєм доводили себе до шаленства та вибігали на поле бою з виряченими очима та гризучи щити. Цікаво, що ці воїни тримають щити, оздоблені християнським хрестом. Християнські місіонери перебували в Скандинавії з ІХ ст. н. е., але навернення відбувалось поступово».
 
«Історіум» – це вражаюча нагода побачити 130 безцінних артефактів зі стародавніх цивілізацій усього світу: від південноафриканської ручної сокири кам’яної доби до полінезійського головного убору, від сонячного каменю ацтеків до давньокорейської золотої корони, від позолоченої маски єгипетської мумії до фрески з Помпеї… Унікальну «виставку» представляють прикраси, релігійні та ритуальні предмети, речі, які призначалися для письма, повсякденного життя та роботи, а також для воєн й утвердження влади. Кожен експонат зображено за допомогою ручки та чорнила і розмальовано у графічному редакторі (художник – Річард Вілкінсон). Розкішне великоформатне видання, читання та розглядання котрого можна порівняти з щонайнеймовірнішою подорожжю в часі та просторі просто «під рукою» – і лише вам вирішувати, куди вирушати наступного разу.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage