Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Великоднє «полювання» на книжки
Популярна у Німеччині, Англії та Північній Америці гра «Полювання на яйця» оживає щороку напередодні Великодня. Це дитяча весняна розвага, в ході якої справжні або декоративні яйця заховують у різних місцях задля дитячих веселощів у пошуку цих яєць.  Нарівні з біблійним християнським сюжетом на сторінках дитячих англомовних книжок оживає саме ця традиція. Пропоную своїм читачам добірку англомовних великодніх книжок для трьох читацьких груп – від немовлят до ерудованих дорослих читачів.
 
Для наймолодшої вікової групи, а точніше для тих, хто уже сам прагне гортати сторінки та намагається читати, й книжка відповідна. «Мої перші зображення Пасхи» Маїте Роче мають найголовнішу перевагу: цупку палітурку та сторінки. Зауважу, що є ціла серія книжок «Мої перші зображення». Сюжетна ілюстрація розповідає про конкретний біблійний сюжет, а нові слова подаються разом із зображенням як словничок. Осанна, пальмові гілки, світлий четвер, терновий віночок, хрест, - все це дозволить провести змістовну бесіду про життя тогочасного Єрусалиму та про події двохтисячної давнини. Кольори та манера зображення цілковито нагадала мені дитячу Біблію, якою я послуговувалася у дитинстві. Щодо ілюстрацій, то вони наділені певною казковістю, зокрема у сюжеті з Голгофою, де синьою стає земля; біля печери, де теж переважають сині кольори; надміру рожевого кольору в сюжеті з Марією Магдаленою. Однозначно, видання вимагає попередньої роботи батьків для читання разом з дітьми.  
 
 

 
Виданням не релігійного, а більш традиційного змісту є книга «Паскальні Яйця Оллі» Олівєра Дунреа, яка доступна на AmazonKindle. Тут описана традиція «полювання» на яйця. Це історія п’яти крихітних гусенят та їхнього свята з витівками. Четверо гусенят - Гуссі, Герті, БуБу і Піді уже розфарбовують великодні яйця своїми улюбленими кольорами – червоним, синім, фіолетовим і жовтим. Вони ховають їх серед тюльпанів, у високій траві, в соломі. Оллі, п’яте гусенятко, теж хоче великоднє яйце, і воно продумує, як їх отримати. Яскраві фарби та гумор автора наповнюють цю книжку приємною пригодою, яка розповість про всі емоції – від   нетерпіння Оллі до радості гусенят. Це найпростіша, найцікавіша книжка, яка допоможе батькам та вчителям представити малюкам традицію полювання на яйця.
 
 
 

Для старшої вікової групи, яка вже читає самостійно, є видання «Великдень» Яна Пєнковські. Сюжет цілковито релігійний, набагато змістовніший, з барвистою англійською релігійною лексикою (навіть мені, дорослій, доводилося шукати слова в спеціальному словнику).

«Увечері того ж дня, коли учні зібралися, прийшов Ісус, і став посередині, і сказав: Мир вам. (The same evening, when the disciples were assembled came Jesus and stood in the midst, and saith, Peace be unto you.)»

Варто сказати про особливість ілюстрацій: чорні сюжетні силуети на кольоровому фоні. Британський ілюстратор Ян Пєнковські проілюстрував свою першу книгу у віці восьми років, в якості подарунка для свого батька. 

 
 
Пару виданню цієї вікової групи складає книжка «Пасхальне яйце» Джен Бретт. Книжка про Великодні пригоди у винаході найцікавішого яйця для Великоднього Кролика. Цього року кролик Hoppi достатньо старий, щоб приєднатися до винаходу цікавого яйця.
 
«Створити найкрасивіше яйце важче, ніж я уявляв собі, - подумав він. Я думаю, що я не зможу перемогти. Я просто хочу зробити яйце, яким би я міг пишатися. (Making a beautiful egg is harder than I imagined, he thought. I guess I don’t have to win. I just want to make an egg I am proud of.)»
 
Він стрибає по лісу і бачить одне фантастичне яйце за іншим, він починає задаватися питанням, чи може він конкурувати з усіма ними. Hoppi йде в ліс, щоб подумати про своє яйце, і як тільки він розуміє, яке яйце йому краще зробити, все приймає несподіваний оборот.
 
Цією книжкою дуже часто послуговуються для різної активності для школярів, в інтернеті можна знайти найрізноманітніші завдання по цій книжці. Вишукані детальні ілюстрації заразом із обрамленими вербовими прутиками, кожен розворот пропонує ілюстративний триптих з боковими панелями.
 
 
 
 
 
Для найстарших читачів, для яких великоднє читання можливо не є настільки популярним, пропонується великодня історія Лізи Гріест «Загубитися у Білому Домі». Проста історія  для читання написана на основі досвіду бабусі авторки, яка заблукала в Білому Домі, коли разом з іншими дітьми шукала там пасхальні яйця 1909 року.
 
«Ви маєте бути дитиною, або бути з дитиною, щоб увійти сюди сьогодні. (You must be a child or be with a child to come in today.)»
 
 Історія дев’ятирічної дівчинки про її зустріч з президентом США Вільямом Тафом. Зрозуміла та барвиста англійська мова ніби запрошує до спільного читання.
 
«Галявина перед Білим домом була вкрита дітьми. (The lawn in front of the White House was covered with children.)»
 
Веселкова акварель зосереджує увагу читачів та читачок на сміливій пригоді юної дівчинки. Гарна історична белетристика про традицію полювання на яйця у Білому Домі.
 
 
 
 
 
Об’ємною також є Хрестоматія 1968 року «Пасхальна книжка легенд та історій» Аліс Ізабель Хазельтін. У передмові зазначено, що «Пасха включає не тільки біблійні священні оповідання, а також вірші про природу, п’єси, легенди і перекази, пов’язані з цим днем». У добірці є водночас як призабуті, так і новіші твори. Серед авторів є багато дорослих і дитячих письменників. Поезія дивовижно змальовує сутність сезону. 
 
Спроба перекладу:
 
Лаура Е. Річардс
 
«Маленькі квіти на землі,
У великодню мить, у великодню мить;
Підняли голови і дивляться навколо,
В Щасливу великодню мить.
І кожен дивовижний бутон співає:
«Хороші люди, благословенний цей святий день:
Бо Христос воскрес, ангели оспівують,
Цю щасливу пасхальну мить».
 
 
 
 
Безперечно, традиція «полювання» на яйця чужа для української культури. Проте надміру детальні англомовні видання запрошують до великодньо-ранкового заховування фарбованих яєць поблизу будинку  задля дитячих веселощів. Веселого Великодня нам усім!  
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage