Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Умберто Еко: «Справжня література – завжди про невдах»
The Guardian, фото -  Sarah Lee for the Guardian
 
Італійський письменник Умберто Еко вирішив дослідити феномен змов у літературі та факт, чому головні герої великих творів не бувають успішними. Пропонуємо кілька думок письменника про літературу, читачів та громадську думку.
 
Мета: створити читача для кожної історії
 
Я думаю, що автор повинен писати те, на що читач не чекає. Питання не в тому, щоб запитати, що потрібно читачам, а у тому, щоб змінити їх. Створити різновид читача, якого ви потребуєте для кожної своєї історії. 
 
Уявні змови - найсильніші
 
Я не заперечую, що існують змови, але виявити справжні не так просто. Вбивство Юлія Цезаря – успішна змова, яка стала дуже відомою. Порохова змова була виявлена і провалилася. Справжні змови так чи інакше розкривають. Справді потужними змовами є ті, яких не існує; ви не можете довести, що вони відбуваються, і ця думка продовжує жити  в громадській свідомості та провокувати наївних людей.
 
50% громадської думки тримається на «фейках» 
 
Я філософ. Я пишу романи тільки на вихідних. Як філософ, я зацікавлений в істині. Оскільки дуже важко зрозуміти, правда щось чи ні, я вирішив, що простіше досягнути істини за допомогою аналізу «фейків». 
 
Я б сказав, що 50% або й більше інформації, на якій ґрунтується громадська думка, - фальш. Ми потерпаємо від неї.
 
У всіх моїх романах  я використовую багато реальних фактів...  У книзі «Остів вчорашнього дня» є дивна машина для спостереження  за супутниками Юпітера. Вона була винайдена Галілеєм і її намагалися продати голландцям. Безуспішно, бо зрозуміло, що це було абсолютним божевіллям. Але коли ви розповідаєте це як історію, - це дуже смішно.
 
Реальність заворожує. Вона більш винахідлива, ніж вигадка.
 
Справжня література – завжди про невдах
 
Достоєвський писав про переможених. Головний герой Іліади – Гектор – невдаха. Дуже нудно говорити про переможців. Справжня література завжди говорить про невдах. Пані Боварі - невдаха. Жульєн Сорель -  невдаха. Невдахи нас захоплюють більше. 
 
Переможці дурні ... Тому що, як правило, вони виграють випадково. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage