Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Синьоок Тетяна
Убивства, зникнення та інші принади для затишного зимового книговечора
У цього автора персонажі виписані широкими мазками: якщо письменник, то супервідомий, якщо дівчина, то в неї закохається половина героїв. Якщо ж убивство, то підозрюваним буде кожен, а виявиться «ох нічого ж собі!».
 
Йдеться про книги «Правда про справу Гаррі Квеберта»,
«Зникнення Стефані Мейлер» та «Книга Балтиморів» Жоеля Діккера. Ці романи об'єднує не тільки обсяг, великі драми маленьких містечок і максималістські каруселі характеротворення, а й типове для автора вгризання у минуле: сюжетна перемога і поразка водночас.
 
На мій погляд, поразка в неправдоподібності: люди не завжди пригадають, що їли на сніданок, зате персонажі Діккера згадають, який візерунок був на хустинці дівчини, що зникла кілька десятиліть тому, а перед зникненням зайшла до кав'ярні на лате з карамеллю.
 
У принципі, це єдиний, на мій смак, суттєвий недолік прози Жоеля Діккера, і він не перевершує переваг. Надто якщо ви приймаєте правила гри детективів, яких літературні боги особливо щедро наділили квотою умовності.
 
Про Гаррі Квеберта писано-переписано, а віднедавна іще й знято (красиво і нудно). Із цієї книжки варто починати знайомство з творчістю Діккера. Красива янголоподібна дівчина, у яку перезакохана половина парубоцтва? 
На раз-два-три здогадайтеся, якого розміру таргани водяться в її білявій голівоньці і якої жахливої травми любовно приберіг для своєї намистинки автор.
 
Те саме у «Зникненні Стефані Мейлер»: якщо всі докази вказують на людину, а всі пазли сходяться, звісно, вбивця не той хлопець. Може, одержимий режисер, може, поліцейський, може, дружина мера (а ні, її вже вбили), може, повія... Але не той, на кого всі подумали. І убивство, ясна річ, сталося двадцять років тому, але автор шліфонув читача новим убивством, щоб ефектніше було.
 
Джесс Розенберґ – поліцейський з бездоганною репутацією: жодної нерозкритої справи за всю тривалу кар’єру! І ось перед поважним виходом на пенсію раптом лист від журналістки, що стверджує: одну справу він таки не розкрив, а засуджена два десятки років тому людина – невинна.
 
Як і в «Правді про справу Гаррі Квеберта», 
перед читачем виринає калейдоскоп персонажів маленького мальовничого містечка, за кожним з яких – своя історія. І свої приховані мотиви до вбивства. Особливої краси детективу додає ось той твінпіксівський антураж, де за красивими фасадами виблискують язички родинного пекельця.
 
«Книга Балтиморів» інакша. Це Драма, а не детектив. Уявіть чотирьох нерозлийвод, чиє випещене під сонцем дитинство минає в люблячій домівці заможних батьків. У їхніх життях бракує хіба занудного спокою, а так вони – суцільне втілення дружби, непосидючості, відданості. Але ж за третьою книжкою нам відомо: до кінця автор не пошкодує для персонажів усіх найжахливіших жахіть. Питання тільки: чому так станеться? Коли почнеться?
 
Про кожну з книжок Жоеля Діккера хочеться сказати банальне: «… тримає в напруженні до останньої сторінки, і відірватися абсолютно неможливо». І зовсім не потрібно відриватися, надто посеред зими, коли вечори як ніколи придатні для «смакування» грубих томів.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage