Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Три книжки про непересічних особистостей, які змінили світ
Останнім часом на українському ринку з’являється все більше нон-фікшну про видатних особистостей, чиї історії вражають, надихають і вселяють віру, що все можливо, якщо мати мрію й докладати зусиль для її здійснення. До 25 Book Forum, який вже всередині вересня сколихне Львів, Старий Лев підготував три книжкові новинки про відомих людей, що змінили світ.
 
 
«#НАШІ на карті світу» Уляни Скицької
 
Уляна Скицька – журналістка, авторка телевізійної програми «Наші» на «24 каналі», що була в ефірі понад 4 роки. За цей час на каналі підготували понад 500 історій про людей, винаходи та місця, якими варто пишатися українцям. Частина з них – 80 історій про 80 непересічних людей – увійшла до цієї книжки. Це справді вражає, скільки визначних особистостей, чиїми винаходами користується весь світ, мають українське коріння або ж є вихідцями з України. А ще більше вражає, як мало ми насправді про них знаємо.
 
«Ця книжка не підручник – а калейдоскоп випробувань та досягнень, розчарувань та здійснених мрій», – зазначає у передмові авторка. І справді, історія кожного героя – це вибухова суміш з їхньої наполегливості, збігу обставин та простого везіння. Ця книжка покликана насамперед познайомити з визначними досягненнями та повернути на рідну землю забуті імена «наших», зокрема Івана Пулюя з Тернопільщини, який раніше Рентгена відкрив Х-промені; Іллі Рєпіна – видатного портретиста XX століття, автора картини «Запорожці пишуть листа турецькому султанові»; імунолога з Бердянська Володимира Хавкіна, який врятував мільйони життів від епідемії холери; Вільяма Сідіса з Бердичева з найвищим у світі рівнем IQ; Зіно Давідоффа – «короля сигар» з Чернігівщини; сина українських емігрантів Володимира Титли – одного з авторів оскароносного мультфільму «Білосніжка і семеро гномів» студії «Дісней»; доньку львівського банкіра Геді Ламар, яка винайшла принцип роботи Wi-Fi; харків’янина Юрія Кнорозова, який, не виходячи з дому, розшифрував писемність майя; чи оскароносного режисера Стівена Спілберга, чиї предки родом із Хмельниччини та ще десятки імен видатних людей, чиї історії захоплюють, мотивують і дають чимало підстав, щоби пишатися НАШИМИ.
 
 
«Енциклопедія неуків, бунтівників та інших геніїв» Жан-Бернара Пуї, Сержа Блоха, Анн Бланшар
 
Мабуть, нерідко батькам, які споглядають за забавами чи бешкетництвами дитини, спадає на думку: а ким виросте моє чадо? Може, видатним лікарем, чи відомим математиком, або ж письменником, чиї твори через століття вивчатимуть усі школярі, чи віртуозним музикантом, а може, науковцем, чиї винаходи змінять світ… Цікаво, а що думали батьки Наполеона, Дарвіна, Флобера, Пікассо, Ейнштейна, Едісона, Діснея та інших геніїв – героїв дотепної і пізнавальної книжки французьких авторів «Енциклопедія неуків, бунтівників та інших геніїв», коли і в них на початку все йшло не надто успішно? Ця іронічна книжка присвячена тим, кого у школі вважали невдахою і невігласом і хто згодом залишив помітний слід в історії, літературі, мистецтві чи науці, а ще «усім, хто коли-небудь, вмостившись біля теплої батареї, з головою пірнав у свої мрії».
 
«Енциклопедія неуків» (з наголосом на «у») пропонує «зняти з п’єдесталів» видатних людей і зазирнути у їхнє дитинство, сповнене захопливих і кумедних пригод. На сторінках цієї книжки ви дізнаєтеся, що, якби Наполеон Бонапарт, якому вчителі пророчили успіхи в геометрії, народився на 12 місяців раніше, то був би генуезцем і так не змінив би «геометрію Європи»  («це як з носом Клеопатри. Був би він трішки коротшим — історія Риму була б іншою»); якби малий Джузеппе Верді, образившись, не накричав на священика або не запізнився б у церкву, в яку якраз вдарила блискавка, то, можливо, світ не почув би його найвидатніші опери; якби Чарльз Дарвін замість того, щоб сумлінно сидіти за партою в школі, не проводив так багато часу за рибальством, полюванням і дослідженням комах, то, можливо, і зробив би революцію у вивченні історії життя на землі. Як і в історіях «наших», не останню роль в їхньому житті відіграла випадковість.
 
Родзинкою «Енциклопедії неуків» є не лише особливий підхід до висвітлення біографії видатних героїв, але й кумедні шаржовані малюнки Сержа Блоха. А ще цікаво, що деякі історії дотепно розказані від імені самих геніїв, а хтось відмовився їх розповідати, і це довелося робити самим авторам ;)
 
 
«Пригоди в Оргазмотроні» Тернера Крістофера
 
На відміну від двох перших книжок, ця книжка повністю присвячена одній екстраординарній особистості – віденському психоаналітику, біологу, сексреволюціонеру Вільгельмові Райху, що чимало уваги присвятив дослідженню сексуальності. «Моє життя — це, з якого боку не поглянь, революція або ж — комедія! Якби ж мені знайти когось, хто б міг поставити точний діагноз!» – зазначав він.
 
Українським читачам це ім’я мало відоме. Що особливо дивно, зважаючи на те, що Райх народився в єврейській родині в Дрогобичі на Галичині, а виріс на Буковині в селі Юринець, поблизу Чернівців, де навчався в чоловічій гімназії. Тож ця книжка не лише причиняє завісу і дозволяє зазирнути в інтелектуальну діяльність людини, яку називають найвпливовішим та найбільш горезвісним мислителем ХХ сторіччя, а й повертає на рідну землю забуте ім’я. Особливістю книжки британського дослідника Крістофера Тернера також є те, що вона висвітлює життя та діяльність Райха на тлі певних історичних контекстів – від студентського життя в Австрії після Першої світової війни, зародження нацизму в Німеччині до ліквідації наукового доробку Райха і його смерті у в’язниці за кілька років до звільнення.
 
Пропонуємо переглянути підбірку книжок про успішних людей

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage