Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Шиманська Анна
Топ-5 від Богдана Коломійчука: книжки, музика, кіно
Літо – час розваг на сонечку та прогулянок на свіжому повітрі. Але й про книги, фільми та музику не варто забувати, правда ж? І хто сказав, що різні види відпочинку не можна поєднувати? Тож беріть книжку чи ноутбук – і гайда на вулицю читати/дивитись/слухати щось хороше та насолоджуватись сонячними літніми днями. Цього разу книжково-кінематографічно-музичними порадами з нашими читачами ділиться Богдан Коломійчук – письменник-белетрист, автор історико-авантюрних та детективних романів, серед яких «Моцарт із Лемберга» та «Готель "Велика Пруссія"».
 
Книжки
 
Для того, хто читає багато, складати книжкові топи, зазвичай, важко. Бо щойно завершиш, як із пам’яті виринають книжки, які в цей список не додано. У свою чергу, кожна з них, як у дитячій грі, тягне за собою цілий ланцюжок асоціацій з іншими прочитаними книжками. І так може тривати вічно.  А отже й виникає бажання змінити-доповнити-переглянути свою підбірку. Тому, як на мене, доцільніше вибирати з того, що було прочитано недавно. Чи відносно недавно.
 
1. Почну зі «Східно-західної вулиці» Філіпа Сендса. В моїй шафі ця книжка стоїть на особливій полиці, поруч із творами Мартіна Поллака та Йозефа Рота. Звісно, невипадково. Ця книжка обов’язкова до прочитання кожному автору, який пише про Галичину (не залежно від жанру). І кожному читачеві, який хоче глибше зрозуміти феномен Східної Європи.
 
2. Своєрідним відкриттям цього року став для мене Щепан Твардох (пол. Szczepan Twardoch) і його роман «Drach». Це один із тих творів польської літератури, який мені дуже хочеться колись побачити українською. «Drach» – це жорсткий, натуралістичний, як у Селіна, безкомпромісний літопис прикордонної Сілезії, тривалістю у ціле XX століття. Ви будете ненавидіти автора за таку манеру розповіді, але відкласти книжку не прочитавши, не зможете.
 
3. «Похований велетень» Кадзуо Ішіґуро. Не втомлююсь рекомендувати цю книжку. Надзвичайно глибокий філософський роман, події якого відбуваються в декораціях лицарської казки.
 
4. «Офіцер і шпигун» Роберта Гарріса. Одразу скажу, що екранізацію поки не дивився. Завжди відтягую момент порівняння літературного твору та екранізації. Можливо, через внутрішні побоювання, що фільм розчарує.  Наразі, це мій улюблений шпигунський роман і добрий доказ того, шо тлом для цього жанру може бути й злам XIXXX століття. А не тільки період Другої Світової чи, скажімо, часи Холодної війни, як у Кена Фоллетта чи Джона Ле Карре.
 
5. «Моцарт 2.0» Доржа Бату. Люблю сміливі й цікаві експерименти. Оскільки я й сам автор «моцартівського» роману, то для мене вихід цієї книжки став справжньою подією. Добре знаю, що попри «фірмову» легку манеру письма, Доржеві довелося опрацювати гору матеріалу. Як результат – захоплива книжка, що повторює і перевершує успіх його обидвох «Франчесок».
 
 
Кіно
 
1. Тут буде «Дівчина на мосту» Патріса Леконта.
 
2. «Готель «Ґранд Будапешт» Веса Андерсона.
 
3. «Лісабонська історія» Віма Вендерса.
 
4. Кіношедевр «Усі ранки світу» Алена Корно.
 
5. Трилогія «Три кольори» Кшиштофа Кесльовського.
 
Музика
 
1. Як багаторічний фанат LedZeppelin не можу не поставити їх на перше  місце. А точніше, альбом «LedZeppelinII» 1969 року.
 
2. Білл Еванс, «Explorations», 1961 року. Тут майже все, що я люблю в джазі.
 
3. На цій позиції буде не альбом чи виконавець, а онлайн-радіо класичної музики «Радіо Ісландія». Надзвичайно цікавий проект і поки що єдиний такий в Україні.
 
4. Португальський фаду-гурт Madredeus. Кожна їхня платівка прекрасна.
 
5. «Один в каное». Тут коментарі зайві :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage