Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Топ-5 небанальних різдвяних фільмів, або Залиште в спокої «Сам удома»
Буває, що свята вже на носі, а святкового настрою все немає. І сніг не йде, і гарно вбрані ялинки не радують, щось не ладнається. Але рано зневірятись. Зимові свята – це час, коли у дива повірити так легко! Достатньо лише відкрити серце всьому хорошому, що є навколо нас та в нас самих. І ніщо краще не налаштовує на незабутню атмосферу Різдва, ніж перегляд різдвяних фільмів під теплою ковдрою. Відпустіть усі проблеми й образи, залиште їх у старому році і пориньте у світ казки.
 
Пропоную топ-5 різдвяних фільмів, знятих за мотивами книжок.
 
«Дівчинка із сірниками» 
Ганс Крістіан Андерсен 
 
Холодним зимовим вечором, напередодні Різдва, блукала вулицями маленька дівчинка – голодна, боса і з непокритою головою. Ніжки її вже посиніли від холоду, але вона не сміла повертатися додому, поки не продасть сірники та не заробить хоч трохи грошей. Досі дівчинка не продала жодного сірника. Вона настільки змерзла і змучилася, що сіла прямісінько на землю, підібгав під себе ноги. Щоб хоч трохи зігріти пальчики, заплила вона один сірник, другий, третій, а потім і всі. І побачила дівчинка ароматну смажену гуску, різдвяну ялинку, пічку, в якій палає вогонь…
 
 
Це одне з найвідоміших і найчуттєвіших різдвяних оповідань Ганса Крістіана Андерсена, що було екранізовано не один раз. На особливу увагу заслуговує однойменний короткометражний анімаційний фільм, знятий студією «Walt Disney» 2006 року. Дана екранізація дуже близька до оригіналу за лаконічністю, а головне – атмосферою історії. У 2013 році в Німеччині зняли однойменний адаптований фільм за мотивами казки Андерсена, де з’являються нові герої, а маленька сирітка вже не безіменна та має друга Еміля. Як оповідання, так і екранізації не залишать нікого байдужим, а, можливо, й надихнуть на добрі вчинки.
 
 
«Як Ґрінч украв Різдво!»
Доктор С’юз (Теодор С’юз Гейзель)
 
«Батьком» Ґрінча, який ненавидів Різдво і хотів будь-що зірвати свято, був американський дитячий письменник Доктор С’юз, який 1957 року написав казку «Як Ґрінч украв Різдво!». За її мотивами у 1966 році був знятий один із найвідоміших різдвяних мультфільмів – «Як Ґрінч украв Різдво». Це дуже кумедна та позитивна стрічка, яку варто подивитися хоча б раз. Бо може виявитися, що для різдвяного дива необов’язково потрібні подарунки і святкова мішура. Може, Різдво полягає у чомусь більшому? І, може, достатньо мати велике серце, сповнене тепла і любові, щоб відчути Різдво? Здається, Ґрінч знайшов відповідь. Пошукайте і ви. Бо часом ми так легко забуваємо справжню сутність свята, підмінюючи вічні цінності хибними і скороминущими. До речі, пам’ятаєте, саме цей мультфільм дивився Кевін МакКаллістер, коли залишився сам удома, а також коли загубився в Нью-Йорку.
 
 
Також можна подивитися фільм «Ґрінч – викрадач Різдва», знятий 2000 року студією «Universal Pictures» із Джимом Керрі. Завдяки ролі Ґрінча у цій стрічці актор став переможцем у номінації «Найкращий лиходій» (MTV Movie Awards).
 
 
«Олень Рудольф»
Роберт Л. Мей
 
У 1939 році письменник Роберт Л. Мей написав віршик «Rudolph the Red-Nosed Reindeer», який опублікував напередодні Різдва. І з того часу олень Рудольф став дев’ятим північним оленем Санта-Клауса, а також героєм кількох екранізацій. Найвідоміша – мультиплікаційний фільм 1998 року.
 
 
Як часто трапляється, що люди передусім помічають недоліки чи вади іншого, а потім вже його чесноти; вважають за диваків тих, хто хоча б чимось відрізняється від інших. От і з Рудольфа, оленя з червоним носом, усі глузують. Ніхто не вірить, що він може стати одним із оленів Санти. Це різдвяна казка про чесність і мужність, цінність дружньої підтримки, силу любові й віру в себе, а також про тернистий шлях до мрії. Обов’язково покажіть мультфільм своїм дітям.
 
 
«Різдвяна пісня в прозі» 
Чарльз Діккенс
 
Засновником жанру різдвяного оповідання справедливо вважають Чарльза Діккенса. Якщо ви вже багато разів перечитали одну з його найвідоміших історій про скнару Скруджа, передивилися однойменні екранізації і хочете чогось нового, «Scrooged» (поширений варіант назви – «Нова різдвяна казка») – непогана альтернатива! Це сатирична осучаснена версія «Різдвяної пісні в прозі» 1988 року з Біллом Мюрреєм у головній ролі.
 
 
Цього разу найбільшим скнарою став медіамагнат Френк Крос. І не те, щоб він ненавидів Різдво, радше він ненавидить усіх. Духи Різдва теж уже не ті: Дух Минулого – навіжений таксист, Дух Теперішнього – вже немолода фея з паперовими крилами, а Дух Майбутнього – кістлявий привид у плащі. Але, може, саме такою була б ця класична історія, якби її писали у наш час? Це непоганий варіант перегляду на вечір з елементами типового американського гумору.
 
 
Отже, якщо ви передивилися всі улюблені різдвяні фільми, а гарний святковий настрій так і не з’явився, залишається лише один вихід: зварити гаряче какао, взяти побільше імбирного печива і ввімкнути Гаррі Поттера!
 
«Гаррі Поттер і філософський камінь»
Дж. К. Ролінґ
 
Якщо ви хочете побачити те Різдво, яким його всі уявляють, – з величезними ошатними ялинками, різдвяними співами, гарно запакованими подарунками, вкритими снігом доріжками та дахами, а, головне, з дивами, які трапляються, може, лише в різдвяну ніч, – тоді ви маєте аж 7 книжок і 8 фільмів! Але якщо часу не так багато, то раджу зупинитися на першому фільмі про хлопчика-чарівника.
 
 
 
Що особливо, режисером стрічки «Гаррі Поттер і філософський камінь», як і наступної частини, виступив Кріс Коламбус, відомий усьому світові як режисер картин «Сам удома» та «Сам удома 2». І непрофесіонал пізнає руку майстра, який вміє втілювати дива на екрані. Навіть якщо ви не фанат історії про хлопчика, що вижив, важко буде встояти перед музичним супроводом від композитора Джона Вільямса (фільми «Сам удома», «Сам удома 2», «Список Шиндлера», «Зоряні війни», «Книжковий злодій» та ін.). 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage