Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Топ-10 найцінніших рідкісних книг
The Telegraph. Головне зображення - Біблія Гутенберга
 
Кілька сотень років тому книга була неймовірною цінністю: не кожен міг собі дозволити придбати її. А кожне видання було унікальним та вимагало тривалої роботи майстрів. Сьогодні ті давні книги, які збереглись до наших часів, є унікальними пам`ятками книжкової культури і зберігаються у найвідоміших музеях світу. The Telegraph назвав топ-10 рідкісних друкованих книг, які варто побачити хоча б раз у житті.
 
Біблія Гутенберга
 
Біблія Йоганна Гутенберга 1455 року стала першою друкованою книгою у західному світі, яка була створена за допомогою друку рухливими літерами. Зберігся лише 31 примірник, і тільки 24 з них у хорошому стані. Одну сторінку книги оцінюють більш ніж у 70 тисяч доларів; повне видання буде коштувати десятки мільйонів доларів.
 
Перше видання Біблії короля Якова
 
 
Книга вийшла у 1611 році в Лондоні. Біблія була надрукована за наказом короля Якова І з метою врегулювати доктринальні відмінності у церквах Англії. Але переклад англійською виявився настільки хорошим, що він використовується і сьогодні.  Примірники першого видання Біблії короля Якова в хорошому стані сьогодні є рідкістю і оцінюються у 700 тисяч доларів.
 
«Вільям Шекспір: комедії, хроніки і трагедії»
 
 
Книга, відома як «Перше фоліо», вийшла у Лондоні сім років після смерті драматурга у 1623-му. Це перше повне зібрання п`єс Вільяма Шекспіра. Упорядники - Джоном Гемінгом та Генрі Конделом. У 2001 році видання оцінили у  6 млн доларів. Сьогодні вартість книги може сягати 7 млн доларів.
 
Чарльз Дарвін, «Про походження видів шляхом природного добору»
 
 
Видана у 1859 році, книга є найважливішою науковою публікацією ХIХ століття. Тираж першого видання налічував 1250 примірників. І хоча екземпляри першого тиражу не є рідкісними сьогодні, але доведеться добряче пошукати, щоб знайти книгу в ідеальному стані з оригінальною тканинною зеленою палітуркою. Вартість такого примірника сягає 200 тисяч доларів.
 
Міґель де Сервантес , «Дон Кіхот»
 
 
Спершу  задуманий як сатира на лицарські романи того часу, «Дон Кіхот» швидко зарекомендував себе як один з тих універсальних творів, якими зачитуються люди різного віку в усі часи. А головні герої - Дон Кіхот і Санчо Панса - стали легендарними персонажами. Вперше книга вийшла друком у 1605 році. Остання повна копія продана на аукціоні у 1989 році за 1,5 млн доларів.
 
Джон Джеймс Одюбон, «Птахи Америки»
 
 
Книга вийшла у Лондоні у 1827-1838 рр. «Птахи Америки» - альбом із зображенням птахів Північної Америки у натуральну величину. Вартість книги у 2010 році становила  10 млн доларів.
 
Емілі Бронте, «Грозовий перевал»
 
 
Перше видання твору вийшло у 1847 році тиражем всього 250 примірників під псевдонімом Елліс Белл. Сьогодні примірник з цього накладу коштує майже 300 тисяч доларів.
 
Клавдій Птолемей, «Космографія»
 
 
Друкована ілюстрована картами робота Птолемея з`явилася у 1462 році і стала суттєвим кроком в історії картографії. Птолемей не тільки стверджував, що земля має форму кулі, а й продемонстрував використання системи координат на основі цієї форми і запропонував три проекції для зображення сферичної поверхні Землі на плоскій поверхні. Його карти були неточними, але вони стали основою майбутньої картографії. Один примірник такого видання коштує майже 3 млн доларів. 
 
Мері Шеллі, «Франкенштейн, або Сучасний Прометей»
 
 
Видання 1818 року вийшло накладом 500 примірників. Цей твір є шедевром літературної готики. Вартість примірника - майже 500 тисяч доларів.
 
Лист Колумба
 
 
Невелика 4-сторінкова брошура оголосила про відкриття Нового Світу. Лист Христофора Колумба про відкриття Америки, спрямований королю Іспанії Фердинанду і королеві Ізабеллі, був надрукований у Барселоні 1493 року. До сьогодні збереглася тільки одна копія, вартість якої сягає 700 тисяч доларів.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage