Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Топ-10 книг про самотність
The GuardianФото - Vincent Bourilhon
 
Самотність – дуже неоднозначна річ. З одного боку, вона пригнічує, вона здатна ввести людину у найскладніший психологічний стан. Але з іншого – тільки на самоті ми можемо зануритись у себе, спробувати розібратися у своїх почуттях та своєму житті. Самотність здатна як роздавити людину, так і зробити її сильнішою. Що на цю тему нам може сказати література? «The Guardian» пропонує добірку книг, центром яких є самотність.
 
«Пан» Кнута Гамсуна – ліричний роман норвезького письменника. У центрі сюжету – природа, як невідривна частина людського буття, і нерозділене кохання, що залишає в серці героя лише пустку. А самотність, можливість жити відлюдником, – єдиний спосіб збагнути себе та відчути істинну свободу.
 
«Джейн Ейр» Шарлотти Бронте – роман розкриває перед читачем нелегку долю дівчини, яка рано стала сиротою. І хоча життя не тішило її, вона виросла сильною, незалежною жінкою. Це книга про дитинство та нелегке дорослішання, про пошуки себе та свого майбутнього,  про боротьбу за власне щасливе і не обов`язково самотнє життя.  
 
У книзі «На маяк» Вірджинія Вульф зображує один із найгірших станів самотності: це відчуття не покидає героїню навіть в оточені рідних та друзів. А імпресіоністична манера письменниці у зображенні внутрішніх монологів та «потоків свідомості» ще більше поглиблює це відчуття.
 
«Усе королівське військо» Роберта Пенна Воррена - це не лише історія суспільного, політичного та особистісного зростання, це книга пошуку себе у великому та небезпечному світі.
 
Джером Девід Селінджер – відомий відлюдник. Але не лише його роман «Над прірвою у житті» просякнутий мотивами самотності.  Глибоко емоційною є й книга «Сеймур: Вступ», у якій від імені головного героя розкривається історія життя та внутрішніх переживань його брата.
 
«Свято, яке завжди з тобою» Ернеста Хемінгуея – книга спогадів письменника. Що робить Хемінгуей, коли він один? Пише, їсть, п`є, гуляє, робить усе, що йому подобається. Це історія життя письменника-одинака у Парижі. 
 
«Зміни» - автобіографічний роман актриси Лів Ульман про її дитинство, юність, дорослішання, про людей, які оточували актрису, про місце кіно та театру в її житті, та про її власне місце у цьому світі. 
 
«Напівлихий», «Напівдикий» - фантастичні книги сучасної британської письменниці Саллі Ґрін. У них головний герой, спочатку ще зовсім хлопчик, а потім – незвичайний юнак, чужинець у дуальному світі, світі білих та чорних магів. Він має безліч ворогів і навіть кількох друзів, але змушений сам торувати свій шлях у пошуках відповідей та можливості вижити.
 
Майкл Шейбон  «Таємниці Пітсбурга» - історія хлопця, в якому розчаровується навіть рідний батько. Історія сина мафіозі, життя якого повністю змінює випадкове знайомство. А самотність – це перший крок до того, щоб побачити, хто ти є в цьому житті насправді. 
 
Гіларі Мантел «Експеримент у коханні». Історія молодих жінок у перші роки зародження феміністичного руху. Це книга про дорослішання, соціальне та емоційне зростання попри усі суспільні перепони та постійні зміни.
 
«Залишити станцію Аточа» Бена Лернера – історія чоловіка, який усе життя проводить наодинці з собою. Навіть потрапивши у Мадрид на конференцію, він самотній у переповненій галереї, самотній у ліжку з іспанськими жінками, самотній у цьому шаленому місті. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage