Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Топ-10 героїнь-феміністок у дитячих книжках
The Guardian, кадр з фільму «Золотий компас», США - Англія, 2007 р.
 
Світова література сповнена образами жінок, сильних і слабких, радісних та сумних, впертих, творчих, життєрадісних, люблячих, нещасних... Сьогодні пропонуємо  відкрити відомі вам твори та по-іншому подивитися на 10 героїнь-феміністок, жінок, які вміють боротися за свої права і відстоювати свою точку зору.
 
Ліра Белаква, «Темні матерії» Філіпа Пуллмана
 
Ліра – цікава і сильна особистість. Вона імпульсивна, нестримана, вперта та цілеспрямована. Вона ніколи не робить щось тільки для того, щоб потішити когось. Деймон Пантелеймон, який є фізичним втіленням душі героїні, відкриває перед читачами іншу Ліру – вірну та добру.
 
Софі Хаттер, «Мандрівний замок Хаула» Діани Вінн Джонс
 
На початку історії Софі є боязкою дівчинкою, для якої головне – подбати про своїх молодших сестер. Але, перетворившись на старезну бабцю і подавшись у мандри, вона потроху відкидає цей образ і стає жінкою, яка вміє постояти за себе. Це чудова притча про те, як час і вік формують нашу особистість. 
 
Кадр з мультфільму «Мандрівний замок Хаула», Японія, 2004 р.  
 
Дівчата із трилогії «Круг» Матса Страндберга, Сари Елфгрен
 
Героїні трилогії, шестеро дівчаток-підлітків, повинні врятувати світ від майбутнього апокаліпсису. Попри конфлікти, які час від часу виникають між ними, дівчата намагаються боротися зі страшною бідою, що чекає на світ. Вони сильні й слабкі, перелякані й сміливі, злі й люблячі.  Вони також руйнують стереотипи про самотність жінок.
 
Морвенна Фелпс, «Серед інших» Джо Уолтон
 
Морі  захоплюється науковою фантастикою. Після смерті її сестри-близнючки та психічного зриву її матері, дівчинку відправляють навчатися у школу-інтернат. Там вона надзвичайно самотня, перелякана, зла і, можливо, психічно неврівноважена. Але у неї немає нікого, хто б їй допоміг. Усі свої проблеми вона повинна вирішити самостійно. 
 
Роня, «Роня, дочка розбійника» Астрід Ліндгрен
 
Роня – донька розбійника. Коли батько забороняє дівчинці товаришувати з сином іншого розбійника, вона бунтує. Окрім того, вона не хоче миритися з долею, не хоче бути розбійницею та шкодити людям. Після чергового натиску батька Роня разом з другом Бірком тікає у ліс. Вона сильна і впевнена в собі, вона може про себе подбати і є вірною своєму вибору. Врешті, доля їй посміхається, і Роня мириться з батьком, не зраджуючи при цьому своїм переконанням і руйнуючи ворожнечу між місцевими розбійниками. 
 
Кадр з фільму «Роня, дочка розбійника», Швеція – Норвегія, 1984 р.  
 
Вересень, «Дівчинка, яка проплила Чарівною країною на саморобному кораблі»  Кетрін М. Валенте
 
Вересень – 12-річна дівчинка, на яку чекає безліч пригод та випробувань у Чарівній країні. На її плечі покладена важлива місія – врятувати Чарівну країну та її жителів. І тільки вона це може зробити.
 
Тенар з серії «Земномор`я» Урсули Ле Ґуїн
 
Пригоди Тенар є захопливими. З дитинства її  виховували як майбутню жрицю. Вона допомагає магу Геду позбутися власних страхів та врятувати світ Земномор`я від демонів. Врешті вона виборює своє право створити власну родину. 
 
Маленька Мю, «Країна мумі-тролів» Туве Янссон
 
Маленька Мю ніколи не дозволяє іншим жартувати з її крихітного росту. Вона агресивна, вольова і має тільки два комплекти емоцій: гнів і щастя. Те, що вона геть маленька, не обмежує її, а, навпаки, дає більше натхнення та сили боротися за власне життя і перемагати негаразди, які трапляються у незліченних пригодах.
 
 
Аланна, «Пісня левиці» Тамори Пірс
 
Аланна – дівчинка із благородним серцем. Вона прагне стати лицарем і захищати свою країну. Дівчина приховує свою стать, щоб навчатися у королівському палаці, де час від часу займає місце свого брата-близнюка. Врешті вона здобуває усе найкраще з обох світів: вона завойовує повагу людей у чоловічій справі та має особливий зв’язок з Богинею завдяки своїй жіночій особистості.
 
Принцеса Ейлонві, «Хроніки Прайдена» Ллойда Александра
 
Історія Ейлонві починається як типова історія дівчинки, яка потрапила у біду. Але вона не є беззахисною та наляканою. Вона вольова, сильна та рішуча, гостра на язик і не боїться висловлювати свої думки. Вона зможе подолати усі перешкоди самостійно.


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage