Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Тепла література холодних країн. Книги трьох скандинавських письменників
Старий Лев видає книги авторів із десятків різних країн. Відділ авторського права трудиться, аби знайти для вас найкращі твори письменників з усього світу. А завдяки роботі перекладачів герої цих творів починають говорити українською.
 
Сьогодні розповімо вам про трьох авторів із далекої Скандинавії. Про письменників із холодних країн та їхні теплі книги. 
 
 
 
УЛЬФ СТАРК
Шведський автор книг, які зігрівають уже багато поколінь дітей
 
Ульф Старк — один із найвідоміших дитячих письменників у світі. Його книги теплі не тому, що завжди радісні і безтурботні. Радше навпаки. Книги Старка часто розповідають про складні речі та болючий досвід, серйозні і найбільш незрозумілі для героїв обставини. Але хай в яких би крижаних умовах вони опинялися, тепла в цих героїв стільки, що зможуть передати його і вам.
 
Найновіша книга Старка, яку видав Старий Лев, називається «Втікачі». І це один з найкращих прикладів теплого письма цього автора. Головний герой книги допомагає своєму дідусю втекти з лікарні, щоб відвідати старий родинний будинок. Дідусь та онук разом вирушають у подорож, яка пробуджує спогади і викликає найсильніші емоції. Вони згадують покійну бабусю. Говорять про спогади і любов. Про життя і смерть. Про рай і брусничне варення.
 
– Мені важко повірити, що я її більше не побачу, – промовив він.
– Мабуть, побачите, – припустив я. – На небі.
– Хтозна, – засумнівався він. – Я не вірю, що на небі є життя. Як можна вірити в те, чого зроду не бачив?
– Я вірю в крокодилів, – мовив я.
 
 
ТУВЕ ЯНССОН
Фінська письменниця і матір відомих у цілому світі мумі-тролів, які зігрівають не лише словами, а й одним своїм виглядом
 
Ця письменниця зуміла зігріти цілі покоління як фінських читачів, так і прихильників із цілого світу. Туве Янссон — матір славнозвісних мумі-тролів, які за кілька десятиліть зуміли стати чимось значно більшим, ніж літературні персонажі. 
 
Вигадані герої письменниці одразу розтоплюють серця читачів, бо вони неймовірно схожі на людей. Такі ж різноманітні та з унікальними характерами. Книги Янссон сподобаються найрізноманітнішим читачам, бо кожен зможе познайомитись із мумі-тролем, який буде йому найближчим. Серед них є веселі та непосидючі, буркотливі й невдоволені, сумні та пригнічені. У Долині мумі-тролів точно живуть герої, які припадуть до серця саме вам! 
 
Історії письменниці про дивовижних істот розходилися мільйонними тиражами! Туве не лише писали тексти своїх книжок, а й малювала до них ілюстрації. А зараз про пригоди мумі-тролів знімають мультфільми, із ними роблять іграшки та сувеніри, а самі книжки продовжують перекладати і видавати у різних країнах. Бо вони про любов і доброту, допитливість та самостійність, свободу та красу природи. Бо така література по-справжньому зігріває. І не важливо, скільки років читачам.
 
Ви повинні вирушити у довгу подорож, перш ніж зможете справді зрозуміти, наскільки чудово бути вдома.
 
 
КЕТІЛЬ БЙОРНСТАД
Норвезький автор, який зігріває переплетенням музики і літератури
 
Норвежець Кетіль Бйорнстад — не лише талановитий письменник, а й відомий на весь світ композитор. Ці дві пристрасті Бйорнстада — музика і література — часто переплітаються. І коли це стається, народжується щось по-справжньому особливе.
 
Прикладом такого неймовірного поєднання є його трилогія про молодого піаніста Акселя Віндінґа. Книги «До музики», «Ріка» і «Дама з долини» написані не лише словами, а й нотами. Реченнями й мелодіями. Розділами і фортепіанними концертами.
 
У своїх книгах Бйорнстад розповідає трагічну і красиву історію. Аксель рано зазнав горя і познайомився зі смертю найближчої людини. Він став свідком загибелі матері у водоспаді недалеко від дому. Сім’я хлопця почала розсипатися, школу він залишив, а згодом ще й закохався. Аня Скууґ, як і Аксель, — молода піаністка. Обоє вони готуються до музичного конкурсу, який може стати початком великої історії. І в обох свої проблеми й негаразди. Та попереду Акселя чекає іще стільки всього… Стільки горя і любові, болю і музики, холодних вітрів і тепла. Вистачить на три книги і десятки їх перечитувань.
 
Хоч книги Бйорнстада сповнені смутку і болю, у них також є те важливе тепло, яке одразу відчуває читач. Музика, яка постійно супроводжує піаніста, стає також джерелом тепла у найхолодніших обставинах. Коли є справа, яку ти любиш з усією пристрастю, то вона може дати стільки тепла, що жоден норвезький вітер його не зменшить. А якщо написати про це, поєднавши слова і музику, то читачі також неодмінно це тепло відчують.
 
Музика невидима, навіть якщо не граєш, вона однаково звучить у нашій голові.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage