Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Хоменко Марія
TED-talk: 5 відео про те, як читання змінює та змінюється
Навіщо ми читаємо? Що нам дають книги? Чи змогли б ми жити без літератури? Упевнені, що кожен книголюб ставив собі ці питання хоч раз у житті. Підібрали для вас 5 TED-talks про те, як читання змінює наше життя, а наше життя з його шаленим темпом та технологічним прогресом змінює читання.
 
Про цілющу силу читання
 
Чи здатна література змінити життя? Безсумнівно! Читання і письмо може абсолютно перевернути світосприйняття, змінити стосунки між людьми, зблизити нас одне з одним чи з самим собою і навіть врятувати в часи життєвих негараздів.
 
Мішель Куо — авторка, чиє життя література розвернула на 180°, привівши її навчати підлітків в один із найбідніших районів США. Мішель ділиться історією свого учня про те, як читання та письмо кардинально змінило його, наповнило внутрішній світ, відродило бажання жити в той час, коли йому це здавалося неможливим. 
 
«Читання справді змінює, й інколи ми навіть не підозрюємо, наскільки масштабними можуть бути ці зміни».
 
Від читання до написання текстів
 
Швидко ковтаєте сторінки книжок? Як щодо того, щоб трохи збавити темп? Повільне читання, коли концентруєшся на кожному слові, без поспіху водячи пальцем по сторінках – це певна медитація, яка не лише допомагала Жаклін Вудсон тікати від реального світу в дитинстві, а й показала дорогу у світ написання книг.
 
Ще дитиною Жаклін намагалися відучити від звички повільного читання, та пізніше вона зрозуміла, що саме такий метод сприйняття інформації дозволяє гідно оцінити тексти та проявити повагу до автора, цілком занурившись у світ розповіді.
 
«Дитиною я навчилась уявляти невидимий палець, який водив мене від слова до слова, від речення до речення, від незнання до розуміння».
Можливо, після цього відео вам теж захочеться спробувати читати повільніше.
 
Технології, що дозволяють відкрити світ книг усім!
 
Рон Мак-Каллум, незрячий майже від самого народження, не може уявити свого життя без читання. Коли в дитинстві йому казали: «Любий, пам'ятай, ти не можеш бачити, ти не можеш відчути, що намальовано, і надруковано на сторінці», — хлопець вперто зазначав, що хоче і буде читати!  І якщо раніше з цим могли виникати проблеми, то зараз чоловік ділиться тим, як технологічний прогрес з його новітніми адаптивними комп'ютерними технологіями дає йому змогу бути справді «ненажерливим читачем».
 
Як читання змінилося під впливом технологій, які пристрої та методи допомагають людям з особливими потребами знайомитись із книжками, та в чому полягає революція «сліпого читання» — дізнавайтеся у цьому TED-talk.
 
 
Про реальність і вигадку у книжках
 
Упевнені, що брехня — це завжди погано? А як щодо дитячих книжок, які не надто відрізняються правдивістю та реалістичністю? Чи виправдана брехня в цьому разі? Автор Мак Барнетт розповідає про особливості написання літератури для дітей, сюрреалістичне  дитинство та про те, як і чому нам хочеться вірити в існування вигаданих персонажів.
 
«Ми знаємо, що ці герої вигадані, проте ми також знаємо протилежне. Діти туди поринають легше, ніж дорослі, тому я й пишу для дітей. Гадаю, що вони — найкраще коло читачів для справжньої художньої літератури».  
 
 
Про те, як читання розвиває емпатію
 
Згадайте свої улюблені дитячі історії та спробуйте поринути назад у дитинство — в часи віри в книжкову магію.
 
Художня література. Що вона може нам дати? Суперечки про практичну користь художньої літератури та її порівняння з нон-фікшн — це те, що не сходить з уст протягом останніх років. Бет Ен Феннеллі, професор творчого письма та лауреат поету Міссісіпі, запевняє, що читання художньої літератури може розвинути нас емоційно, інтелектуально та духовно.
 
Науковиця після двадцятирічних досліджень у галузі  літературної нейронауки пояснює, чому усі ми продовжуємо потребувати літератури, та доводить, що читання робить нас більш емпатичними. 
 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage