Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

TED
TED: Політика Художньої Літератури

Чи правда, що література є чистою творчістю і не має нічого спільного з політикою? Чи варто судити про письменника за країною, у якій він народився? Що таке мультикультурна література та чому занурюватися у чужі культури не менш важливо, ніж у власну? Про завдання митця, історії, які змінюють світ розповідає письменниця Еліф Шафак під час конференції TED.  

Еліф Шафак – одна з найпопулярніших письменниць у Туреччині. Її тексти – здебільшого на історичну тематику - мають глобальний та багатокультурний вимір. На стиль Шафак вплинули її феміністичні погляди, глибока повага й досконалі знання суфізму й османської культури. Свій виступ на TED авторка присвятила ролі та впливу художньої літератури. Вона стверджує, що література здатна подолати політику ідентичності. «Коли ми слухаємо історії, то розвиваємо свою уяву, а коли ми розповідаємо їх - то долаємо культурні кордони, опановуємо нові знання, і переживаємо почуття інших людей», - каже Еліф Шафак.

«Перед обличчям смерті та руйнувань наші звичні відмінності стираються, ми всі стаємо одним цілим, хай навіть на кілька годин. Втім, я завжди вірила, що історії мають такий самий вплив. Я не кажу, що література така ж сильна, як землетрус, але коли ми читаємо хороший роман, то виходимо зі своєї маленької, затишної домівки у ніч на самоті, і знайомимося з людьми, яких раніше не зустрічали, а то й до яких упереджено ставились».

Український переклад – Катерина Дженгіз (Кожухар)

Закінчила англійську філологію на факультеті іноземних мов ЛНУ імені Івана Франка. Працювала перекладачем, а зараз маркетологом в українській ІТ-компанії. Література, копірайтинг та волонтерський переклад – професійні захоплення, що співіснують з постійною жагою до подорожей у вільний час.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage