Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Марчак Наталія
Те, чого ви не знали про Діану Вінн Джонс
У британської письменниці, авторки фантастичних романів для дітей і дорослих Діани Вінн Джонс багато паралельних чарівних світів. Та розповідь про неї матиме лише один світ — той, який вона самостійно обрала, — літературний.
 
Зав’язка
 
Пунктом «А» стає відомий дощами і гучним дзвоном величезного годинника Лондон. Шістнадцятого серпневого дня у найбільшому місті Європейського Союзу народилась чергова маленька британка — Діана Вінн Джонс.
         
Дівчинка росла у сім’ї Марджорі та Річарда — обидвоє були лондонськими вчителями, допоки їхню сім’ю не евакуювали до Уельсу з приходом Другої світової війни. Саме це стало початком певної географічної нестабільності, яка відображалась у переїздах сім’ї впродовж наступних декількох років. Коністон, Йорк, декілька повернень у Лондон і, нарешті, — Такстед. Саме тут, у графстві Ессекс, і пройшло дитинство Діани та двох її молодших сестер — Урсулли та Ізабель.
 
Будинок безлічі шляхів обкладинка
Повідомити,
коли з'явиться
Ми повідомимо Вас коли з'явиться цей товар на Вашу електронну пошту!
Навчання у класиків
 
У сім’ї Джонсів було прийнято самостійно дбати про себе та робити вибір, тому три сестри завжди були вільними від повчань та бажань батьків втілити в дітях свої мрії. Після закінчення школи 19-річна Діана вступила до коледжу Святої Анни при Оксфорді, де завзято вивчала те, що приносило задоволення — англійську мову. Тут вона відвідувала на лекціях класика світової літератури ХХ століття Джона Роналда Руела Толкіна, який, до речі, саме в цей час починав писати «Володаря перснів», а про філософію та Середньовіччя юна Джонс дізнавалась від  Клайва Стейплза Льюїса, який працював над «Хроніками Нарнії» (тепер і не дивно, що Діана подалась у літературу).
 
Після трьох років навчання та його успішного завершення, 22-річна Джонс вийшла заміж за Джона Барроу, який був фахівцем з середньовічної літератури. Потім переїзди в Лондон, повернення до Оксфорду, де вона народила трьох синів.
 
Зачароване життя обкладинка
Тираж закінчився
Збіг чи власний план?
 
Джонс завжди була у колі людей, які зв’язані з літературознавством та філософією. Максимальне відхилення — історичні зацікавлення. Вчителі-батьки, друзі-літературознавці, чоловік-фахівець та молодша сестра Ізабель, яка стала відомою професоркою Ізабель Армстронг, літературознавчою критикинею. Збіг? А, може, таким чином Джонс готувала себе до письменницького життя і збирала думки знавців цієї сфери?
 
Творчий шлях
 
Джонс почала писати в середині 1960-х років. На це надихали маленькі діти, три хлопчики, яким потрібно було щодня розказувати нові історії. Та першим опублікованим 1970-го року став роман для дорослих під назвою «Changeover»» («Перехід»). Вже за сім років першу публікацію отримує 7-частинна історія «Світи Крестомансі», яка набуває популярності та видається аж до 2006 року. Книги з цієї серії актуальні та завжди очікуваними, адже їхні тексти — втілення справжніх та найрізноманітніших дитячих фантазій.
 
Пізніше — найвідоміший «Мандрівний замок Хаула», який у 2004 році запронував екранізувати Хаяо Міязакі у форматі повнометражного анімаційного фільму. А окрім цього — ще трохи більше 40 книг, які перекладено 17 мовами світу! Тут кожен знайде собі щось до душі: серії, цикли, романи, повісті, оповідання, розповіді, збірки і навіть п’єси! А для поціновувачів поезії — знайдеться декілька сторінок римованих рядків :) 9 номінацій та 6 премій, серед яких  престижні «Міфопоетична премія»  та  «Медаль Карнегі».
 
Дев’ять життів Крістофера Чанта обкладинка
Повідомити,
коли з'явиться
Ми повідомимо Вас коли з'явиться цей товар на Вашу електронну пошту!
Інструкція читання серій та циклів
 
Джонс неодноразово згадувала про те, що рекомендує читати твори не завжди у хронологічному порядку. Наприклад, цикл «Світи Крестомансі» пропонує читати так:
 
 
1. «Зачароване життя»
2. «Дев'ять життів Крістофера Чанта» 
3. «Доля Конрада» 
4. «Відьмин Тиждень»
5. «Чарівники з капрону» 
6. «Вихори чарівництва» 
7. «Яйце сім'ї Пінху» 
 
Слід
 
Діана Вінн Джонс пішла з життя 2011 року після боротьби з раком легенів, однак її твори живуть досі. Вона змогла залишити слід того СВОГО літературного світу, який розгорнула для читачів максимально — з одного зробила цілий всесвіт з безліччю паралельних, фантастичних світів!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage