Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Таємниці Ватиканської бібліотеки
Ватиканська бібліотека – одна з найбільших книгозбірень на планеті, а її фонди налічують майже два мільйони видань та рукописів. Проте потрапити у  бібліотеку може далеко не кожен дослідник, а про простих смертних – не може бути й мови. Що приховує Ватиканська бібліотека? Чому її архіви так старанно оберігають? Пропонуємо вашій увазі кілька цікавих фактів про цю книгозбірню.
 
 
У червні 1475 року було задокументовано відкриття Ватиканської бібліотеки. Фонд її на той час вже налічував 2527 творів, адже збір книг та створення архівів розпочалося ще у IV столітті за часів Папи Дамаса I. Віками книгозбірня зазнавала нападів та грабунків, відтак рукописи перевозили з одного місця в інше. Основою для бібліотеки стали твори, знайдені Папою Євгенієм IV, а також приватна колекція його наступника – Папи Миколая V. 
 
 
Сьогодні у стінах бібліотеки зберігається понад 180 000 рукописів, 1 600 000 друкованих книг, понад 8 600 інкунабул, понад 300 тисяч монет і медалей, 150 000 карт, гравюр і малюнків та понад 150 000 фотографій. Проте чимало дослідників припускають, що у приміщенні бібліотеки є таємні кімнати, де заховано рідкісні твори.
 
Дехто навіть висуває теорії про те, що частину фондів книгозбірні становлять твори Александрійської бібліотеки. Іншим припущенням є те, що начебто там заховані книги тольтеків — давнього індіанського народу – що містять дані про зникле золото інків, а також інші таємниці історії Землі. Врешті, це лише здогадки, жодних доказів яких наразі не існує. 
Потрапити у приміщення бібліотеки та отримати шанс поглянути на давні манускрипти та рідкісні видання має далеко не кожен. Охочі відвідати бібліотеку проходять жорсткий відбір. Кожен повинен подати заявку та аргументувати потребу у архівних документах. При цьому допускаються зазвичай лише викладачі вищих навчальних закладів, докторанти та науковці. Щодня переступають поріг книгозбірні близько 150 відвідувачів. Окрім того, виносити книги за межі бібліотеки може тільки Папа Римський. Також лише Папа має доступ до певних відділів бібліотеки. 
 
 
При цьому Ватиканська книгозбірня вважається однією з будівель, яка має найпотужнішу систему охорони у світі, кращу, ніж будь-яка атомна електростанція. Окрім численних гвардійців, бібліотека захищена сучасною кількарівневою охоронною системою. Тож винести щось зі стін будівлі вкрай важко. До речі, у 1996 році бібліотека притягнула до судової відповідальності американського професора, що вирвав із манускрипту Франчески Петрарки (XIV століття) кілька аркушів. 
 
Вперше бібліотека продемонструвала рідкісні видання широкій аудиторії у 2012 році, надавши чимало екземплярів, що охоплюють майже 1200 років, для виставки під назвою «Lux in arcana» у Капітолійському музеї в Римі. Серед документів, представлених публіці, — манускрипти, папські булли*, судові вироки єретикам, зашифровані листи, документи про християнізацію Африки та Азії, рахунки тощо. Серед ексклюзивних експонатів – протоколи процесу над Галілео Галілеєм, документ про відлучення від церкви Мартіна Лютера і лист Мікеланджело Буонарроті. 
 
 
Тим часом, щоб розширити доступ до рідкісних документів, у 2010-му бібліотека розпочала створення електронного архіву видань, оцифрувавши вже понад шість тисячі манускриптів. Перегляд сторінок давніх книг став можливим з 2013 року. Деталі можна знайти за посиланням
 
*Папська булла – особливий документ, що видається папою Римським. Найчастіше в буллах розглядались установчі декрети, призначання, відлучення від церкви, апостольські конституції, канонізації тощо.
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage