Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава
Сила дружби: три щемкі підліткові історії від норвезьких авторів
Дружні стосунки – одні із найважливіших у житті людини. Справжній друг – це той, який завжди зрозуміє, підтримає, розрадить і допоможе, а іноді й дасть «чарівного копняка», коли це потрібно. Без дружби наше життя втратило б багато барв та відтінків, щастя та радості.
 
Пропоную вашій увазі підбірку книг норвезьких авторів, у яких дружба відіграє дуже важливу роль. Завдяки дружній підтримці підлітки змінюються на краще, знаходять віру у власні можливості та сили, здійснюють мрії.
 
Клаус Гаґеруп «Вище за небо»
 
Головній героїні Марі – 12 років. Дівчинка дорослішає, і цей процес проходить у неї доволі болісно: вона не любить себе, ненавидить своє ім’я та тіло. Ображає однолітків, грубіянить рідним.
 
«Марі з багатьох поглядів була жахливою дитиною, та все ж саме вона героїня цієї історії»
 
« – Чого ти така, Марі?» – запитує у дівчинки однокласниця.
 
« – Мені й самій цікаво знати», – відповідає та.
 
Вище за небо обкладинка
Тираж закінчився
Розрадою та у якомусь сенсі спасінням Марі стає її вчителька географії – 66-річна панна Ш’єр. Сурова, дисциплінована, на перший погляд байдужа до всіх жінка.
 
«Коли до неї хтось вітався, вона злісно глипала на нього, мовби думала: «Що тобі, в біса, треба?»
 
І ці два одиноких серця, дві самотні, не зрозумілі іншим душі знаходять одна одну, щоб стати товаришками, найкращими друзями.
 
«Адже буває, що ми зустрічаємо когось такого, кого розуміємо повністю. Ми не знаємо, звідки береться це розуміння, але воно наповнює нас енергією і відчуттям, що ми не самотні. Мабуть, на світі є мільйони таких людей, і ці люди, не здогадуючись одне про одного, никають туди-сюди й чекають. Такі люди нечасто зустрічаються, але коли вже це стається, то щось дивовижнішого годі й придумати. Панна Ш’єр та Марі – двоє з таких людей».
 
Їхня дружба буде доволі дивакуватою, як і вони самі, але такою справжньою та щирою. Панна Ш’єр відкриє Марі таємниці свого минулого, і подруги разом здійснять далеку мандрівку, щоб знайти кохання юності жінки.
 
Вік не важливий, коли відчуваєш іншу людину серцем. Марі та панна Ш’єр змінюють одна одну: Марі стає більш розуміючою та доброю, а панна Ш’єр перестає жити минулим та рухається далі.
 
Марі навчилася дружити. І любити. А що може бути важливіше?
 
Ібен Акерлі «Ларс. LOL»
 
Головна героїня Аманда має ті ж проблеми й переживання, що й інші дівчатка-підлітки. Що робити, коли ти закохана у однокласника, а він не звертає на тебе уваги? Як стати популярною? Аманда звикла бути непримітною, не брати участь у конфліктах і йти за більшістю. Адже так простіше та комфортніше.
 
Але одного дня у їхньому класі з’являється новенький. Ларс. Він дитина із особливими потребами. Ларс має синдром Дауна, і для деяких школярів це привід, щоб насміхатися з нього й викладати його не найвдаліші фото у блозі та цькувати.
 
 Аманді доручили важливу місію: стати наставницею та подругою Ларса. Але вона зраджує свого друга заради популярності та визнання у класі. У неї не вистачає сміливості, щоб дати відсіч цькувальникам та заступитися за хлопця.
 
«Я не хочу в це вплутуватися. Я найбільше хотіла б, щоб проблема сама собою вирішилася, або якимось чарівним чином все залагодилося, а мені не довелося б і пальцем поворушити чи приймати якісь рішення».
 
Але з часом Аманда розуміє, що бути нейтральною не завжди правильно. Інколи надзвичайно важливо знати, якою людиною хочеш бути і на чиєму ти боці.
 
«Мене завжди хвилювало, який я маю вигляд і що інші подумають про мене. Я завжди думала, що найкраще бути нейтральною. Але восени я зустріла друга, який навчив мене, що нормально бути іншим, нормально бути особливим».
 
Чи вибачить Ларс Аманду? Чи зможе він їй знову довіряти? Чи дає дружба другий шанс? – відповіді на ці питання ви знайдете у книзі.
 
Цікавим є факт, що книгу написала відома норвезька акторка, і ця історія стала її дебютом на літературній ниві.
 
Аудгільд Сульберґ «Хто проти суперкрутих»
 
Анне Беа знають усі у школі. Із неї насміхаються, ображають та дражнять. А усе тому, що у Анне – вроджений частковий ген альбінізму. Через це дівчинка має біляве волосся, безбарвні брови та вії, а ще погано бачить. Через це школярі обзивають дівчину «сліпком», «альбіноскою» та «потворою».
 
Дівчинка дуже болісно переживає цькування, але звикла тримати свої почуття всередині. І невідомо, щоб трапилося, якби у дівчинки не було надійного та вірного друга Нільса. Той теж не найпопулярніший підліток у школі, але Анне та Нільс разом – сила!
 
«… як чудово мати друга, який завжди підставить тобі плече. Який ніколи не закочуватиме зневажливо очі й не обзиватиме поганими словами, не уникатиме, навпаки, вважатиме суперкласною, дотепною і веселою дівчинкою, якою ти насправді є».
 
Звичайно, бувають дні, коли Анне ну ду-у-уже важко зібратися з силами та піти до школи. У такі дні-щезники вона уявляє себе у Нормальному Світі, де має «нормальну» зовнішність, співає у гурті і навіть має бойфренда!
 
От якби мрії стали реальністю!
 
Хоч Анне й терпить щоденні знущання трійки суперкрутелиць класу – Ширін, Теї та Роні, – дівчинка не втрачає оптимізму та позитивного погляду на життя.
 
У цьому їй допомагає Нільс та рідні, особливо тітка Муна. Завдяки підтримці найближчих Анне наважується взяти участь у шкільному конкурсі талантів і протистояти найкрутішим.
 
Чи вийде у тієї, яку усі вважають дивачкою, перемогти найкрутіших та знайти своє місце під сонцем?
 
Ця книга про справжню дружбу: таку, яка робить життя кращим, а тебе – безперечно щасливішим. Вона про толерантність, про прийняття одне одного такими, які ми є. Про шлях до мрій, хай яким би тернистим він був.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage