Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Сусанна Качмар про книгу Катерини Міхаліциної «Яків і мокрий вечір»
«Серйозний дощовий черв’як Яків», історію якого написала Катерина Міхаліцина, а намалювала – Грася Олійко, зустрічає на своєму шляху заплаканих істоток: равлика, трав’яного коника, мокричок та інших, кожен із яких має причину для сліз. Страх, біль, радість, зворушення – безліч емоцій можуть викликати плач. Чому не варто стримувати сльози і як батькам реагувати на них розповідає у післямові до книжки Сусанна Качмар, дитяча психіатриня і психотерапевтка. Читайте, а саму новинку «Яків і мокрий вечір» у книгарнях шукайте вже у вересні!
 
***
 
 
«Дитина гірко паче. І неважливо, з якої причини (впала, вдарилася, хтось образив, щось не вдалося). Малеча зі сльозами біжить до батьків. Настає момент істини. Що почує дитина у відповідь?
«Перестань, нема чого плакати. Заспокойся!»? За цими словами ховається послання: «Не відчувай! Твої почуття і твій біль ― не важливі! Твій плач мені неприємний!». Дитина спробує плакати голосніше, щоб домогтися визнання свого горя. Але якщо чує таке часто, то справді намагатиметься заспокоїтися, тому що понад усе потребує близькості й прийняття батьків. А вони задоволені, тільки коли дитина тиха, спокійна. Переконання «я не вартий / варта любові, мій біль, мої сльози, мої почуття неважливі» зміцнюватиметься.
 
Якщо ж дитина почує: «Ти плачеш? Що сталося? Тобі боляче / сумно / прикро? Ходи, я обійму тебе», то зчитає послання: «Я бачу і приймаю твій біль і твої сльози. Я хочу допомогти тобі впоратися з цим і підтримати тебе. Ти і твої почуття важливі для мене. Я приймаю тебе». Тоді дитина ростиме з переконанням «я гідний / гідна любові, мої емоції та почуття важливі». Таке переконання ― потужний рушій для формування здорової та сильної особистості. Отже, коли дитина плаче, підтримайте її, покажіть, що бачите її біль та сльози, просто будьте поруч ― і все минеться, малеча заспокоїться, а в її серці ростиме здорове переконання: «Я гідна / гідний любові, я і мої емоції важливі».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage