Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев і море: День народження Книгарні-кав’ярі в Одесі
Три роки назад Старому Леву закортіло до моря, так в Одесі з’явилася Книгарня-кав’ярня, ще один атмосферний острівок, де по-домашньому затишно і комфортно. Наприкінці травня на вулиці Катерининській, 2, відкрили локацію, куди за книжками, кавою і добрим настроєм забігають одесити і туристи, книголюби і кавомани. З тих пір згуртувалася велика читацька родина, а в працівників назбиралося багато спогадів і вражень. В честь дня народження вони розповідають про роботу у книжковому королівстві.
 
Ольга Леонова, керівниця одеської Книгарні-кав’ярні Старого Лева, працює 1 рік
 
Особливих історій з книгарнею у мене тепер багато, складно навіть обрати одну! Я пропрацювала тільки 2 тижні і все-все закрилось на карантин, ми переживали, бо не розуміли, що ж далі. Та літо виявилося багатим на приємні зустрічі, у Книгарню-кав’ярню заходили знайомі і друзі, що приїздили з усієї України. Обов'язковим пунктом програми для туристів стало завітати до нас на каву, по книжечки і розмови.
 
Приємно, що буває люди заходять не розуміючи що таке книгарня-кав'ярня, але ми допомагаємо їм підібрати щось особливе і відвідувачі виходять задоволені.
 
Недавно був кумедний випадок: чоловік довго дивився книги, розпитував колегу, потім повернувся і запитує: «Ну то що, Коти за 150»? Я на автоматі відповіла, що так, але одразу збагнула, що помилилась, бо ціна на «котячі» книжи Галини Вдовиченко 180 грн. Він довго сміявся, що підловив мене, і жартома просив продати за 150. Розійшлись мирно і з посмішками.
 
У мене так багато улюблених книжок від Старого Лева, що обрати одну неможливо! Обожнюю весь творчий доробок Павлюка і Бату, світ сера Террі Пратчетта, ніжно згадую сміливих героїнь із «Міста дівчат» Елізабет Гілберт і вражаючу історію «Середньої статі» Джеффрі Євгенідіса.
 
Ірина Панчева, книжкова консультантка, працює 1 рік
 
Коли я вчилася в університеті, то уявляла в мріях одеську двоповерхову книгарню-кав'ярню Старого Лева із зонами для дітей, зі зручними диванами, де можна прослуховувати аудіокниги, з окремим букіністичним відділом... Коли з'явилася ще не зовсім оформлена, але реальна ідея відкриття книгарні, то пішла на співбесіду не роздумуючи, хоча вдома був маленький син, якого не могла ще залишити. Тому відправила працювати чоловіка і тримати мені місце, поки син підросте. З кумедного – син перший, хто оглянувши порожні полиці майбутньої книгарні, взявся за прибирання. Орчик любить це місце і при нагоді розповідає: «А мої мама і тато плацюють в книгальні Сталього Лєва».

Важко тримати в голові сюжети усіх книг, от нещодавно відвідувач питав чому я не пам'ятаю кролика (другорядний герой однієї історії). Я забулася про нього, хоча ту книгу читала десятки разів для сина. Найкраще вдається розповідати про видання, які я прожила, тому намагаюсь читати без довгих перерв, щоб охопити всього побільше.
 
Яка книга найулюбленіша? Раніше без роздумів би написала «До музики». Але у пана Кетіля з'явилося багато конкурентів на полицях, наприклад, «Острів» Жанни Слоньовської, як тонка інтонація пошуку себе, книги Діккера, що повернули читанню безтурботність, «Похований велетень» Кадзуо Ішіґуро. Найдорожча для мене книга – це збірка оповідань мого чоловіка Валерія Пузіка «Я бачив його живим, мертвим і знову живим».
 
Ціную відвідувачів, які не шкодують часу й заходять за новинками, переглядають стареньке й діляться радістю читання. Тримаю в пам’яті вподобання конкретних завсідників, ось тиждень тому згадала що пані читала восени, яку книжку хотіла дівчинка Міла взимку, котра любить змій й розмальовки. Обожнюю підбирати книгу по запиту і найбільше щастя, коли згодом заходять подякувати й поділитися враженнями. Подумки обіймаю усіх постійних й нових книголюбів видавництва.
 
Валерій Пузік, книжковий консультант, працює 3 роки
 
Особлива історія пов'язана з книгарнею триває від самого її відкриття. Щось одне важко виділити. Найскладнішим, мабуть, є - це підібрати книги людям, які не завжди знають що хочуть. Бувають дуже смішні діалоги, але переказувати їх немає сенсу, адже вся «сіль» втрачається.
Улюблена книга минулого року «Художник хиткого світу» Кадзуо Ішіґуро. Дуже майстерна проза в якій немає нічого зайвого. Атмосфера, ритм, круті нюанси та деталі, до яких часто повертаєшся подумки.
 
Соня Орліогло, книжкова консультантка, працює 1,5 рік

Особлива історія: кожна особлива історія в книгарні так чи інакше буде пов'язана з людьми, у яких помічаєш щирий захват від того, ЯКУ круту книжечку вони скоро почнуть читати.
 
Найскладнішим у роботі є прийняти той факт, що не всі, на жаль, готові дозволити діткам читати те, що саме вони обрали. Дозволяйте їм зробити свій вибір, адже тільки так вони справді отримають насолоду від прочитання СВОЄЇ історії.
 
Найсмішніший випадок: напевно, згадаю той, що стався нещодавно. Дівчина попросила розказати, які в нас є книжки про лікарів або на цю тему, і я почала розповідати про книжки Генрі Марша, забувши, як англійською буде нейрохірург, відповідно, просто вимовила це слово українською з відповідним англійським акцентом. Ми порозумілися, але тепер я назавжди запам'ятаю, що нейрохірург буде «neurosurgeon». Цю історію також можна зарахувати до особливих, бо потім у дівчини був щирий захват від усвідомлення, що в нас усі книжки українською, сказала, що обов'язково буде до нас приходити, бо хоче вивчити саме українську, що в Одесі їй вдається складно.
 
Улюблена книжка: з початком роботи у книгарні я по-справжньому оцінила дитячу літературу, тому назву тут «Мусю й Бабусю» Галини Кирпи, яка зворушує й не відпускає. Якщо з дорослої, – то «Безсмертя» Мілана Кундери. Люблю її за постійну присутність автора у тексті.  
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage