Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Підгородецька Ірина
Soul of the Book: Солодкий львівський (і не тільки) світ
Тільки Львів так пахне шоколадом, і смакує кавою з молоком. Тільки Львовом можна прогулюватись вічно і тобі не набридне, навіть якщо сам, чи самотня. Тільки у рідному місті, а тим паче якщо це Львів, можеш читати коханій людині "Шоколадні вірші про кохання", бо ви обоє любите поезію, він - класичну, а ти - в усіх проявах і формах. Навіть "поезію" кохання, вірніше "поезію в коханні", адже про найкраще людське почуття найбільше йдеться в найромантичнішій книжечці, яка опинилась чудом на моїй поличці.
 
Заснути посеред шоколадної фабрики чи крамнички у твоїх обіймах, встати посеред ночі, тобі й собі зробити горнятко гарячого шоколаду і полити білим зверху, а треба ще й горішків, – всі вірші в книзі смакуватимуть під цю нічну подію. Тобі я прочитаю Маріанни Кіяновської, а ти мені – Дмитра Лазуткіна…
 
Ранковий Львів принесе нам нові свіжі вірші – Галини Крук, Віктора Неборака, Романа Рудюка, і помандруємо з ними блукати невідомими, потаємними ходами Кайзервальду, адже там найкращий ранок у світі! Але ні, найкращий ранок – в твоїх очах… Ранком смакуватиме до чаю чи кави читати поезію Марусі Весни, Романа Рудюка. Під вечір мені хочеться перечитати вірші, в яких йдеться про вечірні прогулянки та романтичні відносини, щось спокусливіше, як в Олександра Гавроша та Мар'яни Савки, адже вона така романтична, ніжна та потаємна до найдорожчих куточків душі.
 
Хочеться пригощати людей віршами Ірини Шувалової, Тараса Федюка, Віктора Неборака, частувати кожними рядками, які є в книзі. Можна з фруктами й шоколадом, можна й без. Головне - пригощати поезією, адже зараз так мало її читають, а ще менше розуміють, насолоджуються і творять.
 
Гарячими палкими вустами-словами спілкується не один поет у книзі. Сергій Грабар, Любомир Стрингалюк, Наталка Пасічник: вони всі у своєму "шоколадному світі": хто спілкується мовою тіла, хто жестів. П'ють ароматний напій, який колись в давнину привезли до Львова, і обговорюють нову майбутню книгу…Власну чи спільну, реальну чи казкову – секрет, бо всі митці прагнуть створити щось довершене, навіть якщо це на часі розуміє тільки він чи вона сама. Кажуть – ідеальне просто, і книга стає популярною після "смерті автора" (Смерть Автора – есе Ролана Барта), коли живе власним життям. В кожному новому прочитанні поезій з книги – народжуються нові "діти" думки, асоціації, почуття, які різняться між собою. І це прекрасно, адже суть поезії – викликати будь-які, але почуття, емоції, асоціації!
 
Читаючи чудову поезію Альбіни Позднякової, Катерини Оніщук, Наталі Трохим, можемо привідкрити завісу театру і трішки зрозуміти те, що хотіли розповісти нею автори, але не до кінця, бо розшифрувати весь зміст не можемо, так само як і прочитати думки інших. Майстерність слова, і те як передають почуття Соломія Савка, Маріанна Кіяновська, Олександр Гаврош, вражає, і висловлюють те, що відчуває кожна людська особистість, від добра до зла, від любові до ненависті. Автори відкривають різні сторони кохання, стосунків, мови тіла та рухів, обіймів, поцілунків. Вражає кольорова гама книги: просто неймовірний шоколадний світ, дивлячись на всі смаколики в книзі, хочеться її вкусити, особливо коли немає поруч солодкого чи кави:).
 
Кожна книга живе свої життям, має свій аромат, надихає нас на щось. Книга складається з різних за формою, спрямуванням та суттю віршів. Вірші спрямовані читацькій аудиторії починаючи від підлітків, хоча трапляються вірші, які можуть пояснити ще й старші молодшим. Але є й тільки для дорослих, з своєю уявою, метафоричністю, магічністю та спокусливістю. Читаючи кожен вірш насолоджуєшся образами, ліричними героями, художніми особливостями і …ілюстраціями. Пані Надія постаралась на славу! Намагаєшся розпізнати кожну поезію, її вишуканість, через сторінку якій вона належить, її якість, м'якість та колір додають поезії ще кращих кольорових барв.
 
Повільний танець, справжній шоколад і львівська пісня – що може бути краще? А чи не виникало бажань, написати музику під вірші у книзі? Джаз, поп, чи щось своє? Ти відлітаєш в космос, опиняєшся в нірвані, і насолоджуєшся. Потім повільно вертаєшся на землю і продовжуєш куштувати поезію …… яка почуттями нагадує мандри по горах чи політ голуба (мабуть, є щось в тому – літати в небі, відчувати всю красу природи).
 
Обравши цю книгу в подарунок чи для себе, ви ніколи не пошкодуєте про це, адже книга насичена романтичним позитивом, ліричною ніжністю та поетичним щастям.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage