Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Марчак Наталія
Сніг і мандаринки — одне з новорічних див
Якими не були б подарунки під подушками чи ялинками, там завжди знайдуться мандаринки, правда ж? Шукати цьому причину — це якось дуже по-дорослому і трохи нудно, бо ж можна говорити про сезонність екзотичних фруктів, імпортні перевезення, маркетинг і ще багато всього  нецікавого. Однак скільки аргументів дорослі не намагались би навести — ніщо не переможе цитрусову традицію і справді особливість святкового періоду.
 
Здавалось би, сніг може звалитись на нас і в жовтні чи навіть травні, та головне — лютий нічим не гірший за своїх побратимів, однак запах мандаринок усюди вирує лише в період між Миколаєм та Йорданом. Саме цей час ми вважаємо місяцем чудес, який може цілковито змінити світогляди, пріоритети, цінності й навіть життя. Але чому ми почали так сприймати цей місяць? Усе починалось ще з далеких століть, однак найважливішим є те, що ми досі не втратили диво й можемо розповідати про нього власними історіями, а не старовинними легендами.
 
«Коли сніг пахне мандаринками» — це збірник трепетних історій сучасних українських письменників і письменниць, які зворушують як маленьких читачів, так і їхніх батьків. Це збірник, який спонукає задуматись про стосунки в сім’ї, ставлення до тих, кому пощастило менше чи більше. Це збірник, який вчить просити про допомогу, дякувати, бути небайдужими, щиро радіти й знаходити джерело позитиву, коли охопили невдачі. Цей збірник особливий, бо призначений для читання саме в  чарівний місяць.
 
Кожний із авторів дидактичних оповідань — різний. Кожний з них добре показує власні стиль і манеру письма завдяки персонажам: хтось був ніжним і смішним, чиїсь персонажі були на межі між вірою та невірою у Миколая, хтось вважав незрячу подружку супердівчинкою, а хтось нарешті знаходив маму. Та в усіх цих героїв є найважливіша спільна риса — реалістичність. Читаючи оповідання, ви неодмінно асоціативно знайдете рятівницю Інгу з довгими білявими косами, впізнаєте злого охоронця, який не любить дітей, згадаєте про маленького песика, якого врятували й забрали до себе добрі господарі, подумаєте про чиюсь зведену сестру, яку чи не щодня балують брендовими речами. Та цими реалістичними персонажами автори лише доводять — диво може трапитись навіть із тобою! Просто зараз: навіть коли ти солодко спиш, пишеш уроки чи граєшся з собачкою.
 
Ці маленькі історії додають розуміння юним читачам про те, що диво — це не лише чарівна паличка й можливість побачити справжнього Миколая, а й довгоочікуване єднання із сім’єю, врятоване життя, одужання рідних чи зустріч з тим, про кого мріяв роками.
 
І те, що сніг так яскраво пахне мандаринками в цей час — ще одне зі звичних для нас чудес, яке нагадує — зараз час змін, усе стається на краще, а видання «Коли сніг пахне мандаринками» це доводить.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage