Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Смачного Нового року! Святкові рецепти від Джеймі Олівера
Уже дуже скоро ми перегорнемо сторінку і ступимо у Новий рік. Уся лев’яча команда щиро бажає кожному з вас, аби цей рік приніс вам багато радості, любові та щастя, аби ви тішили один одного усмішками та добром. Нехай у 2018-му буде багато захопливих відкриттів, яскравих емоцій та звершення найграндіозніших планів. А щоби зустріч нового року була незабутньою, Старий Лев зібрав для вас кілька смачнючих рецептів до святкового столу від відомого британського кулінара Джеймі Олівера.
 
Чільне фото - gustotv.com
 
Більше рецептів шукайте у книжках «Готуємо з Джеймі» та «Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі».
 
Близькосхідний салат із качкою
 
 
Інгредієнти (на 4 порції): 1 качка, морська сіль і свіжозмелений чорний перець, 1 столова ложка без гірки меленої кориці, 1 стеблина свіжого розмарину, 1 мандарин або 1 маленький апельсин, розрізаний навпіл, 2 великі гранати, 6 маленьких консервованих лимонів, великий пучок свіжої пласколистої петрушки, великий пучок свіжої м’яти, оливкова олія першого віджиму, 50 г мигдалевих пластівців, трохи підсмажених, 50 г очищених фісташок, жменя січених сушених вишень, 2 великі жмені овочевої валеріаниці (з англ. Corn salad – рапунцель). 
Приготування:
 
Розігрійте пічку до 180°C. Вимийте качку і витріть її досуха всередині та зовні паперовими рушниками. Змішайте чайну ложку солі з чайною ложкою перцю і корицею. Натріть цією сумішшю качку зсередини і ззовні. Начиніть качку розмарином і половинками мандаринів або апельсинів. Покладіть качку на деко для запікання грудкою вниз і спечіть у розігрітій пічці впродовж години.
 
Витягніть деко з пічки і виберіть з нього ложкою весь жир. (Не забудьте зберегти його для запікання картоплі!) Переверніть качку грудкою вгору і печіть іще одну годину. Збільште температуру пічки до 200°C в останні 15 хвилин, якщо хочете мати хрустку шкірку.
 
Ближче до кінця приготування качки розріжте навпіл гранати. Виберіть серцевину консервованих лимонів. Грубо наріжте шкірки лимонів. Відділіть від стеблин листки петрушки і м’яти.
 
Витягніть качку з пічки і дайте їй трохи остигнути. Коли качка охолоне достатньо, щоб брати її руками, витягніть із неї ложкою половинки мандаринів і відкладіть їх убік. Покладіть качку на чисте блюдо для сервірування і тим часом приготуйте решту салату.
 
Візьміть половину граната в руку і тримайте над мискою зрізом донизу. Дерев’яною ложкою постукайте по шкірці граната. Зерна мають випасти з плоду між ваших пальців у миску. Те саме зробіть з рештою половинок граната. Вилучивши всі зерна, відкладіть дві третини їх убік, а решту прокрутіть у блендері з соком спечених мандаринів і серцевиною консервованих лимонів. Процідіть крізь сито і змішайте з рівною кількістю оливкової олії, щоб отримати заправку. Легко приправте сіллю та перцем і відставте вбік.
 
У великій салатній мисці з’єднайте більшу частину листків петрушки і м’яти з підсмаженим мигдалем, фісташками, сушеними вишнями, шкіркою консервованих лимонів, цілими зернами граната і польовим салатом. Додайте заправки. Зніміть качатину з кісток разом із хрусткою шкіркою (якщо м’ясо ще гаряче, скористайтеся гумовими рукавичками) і порвіть її на шматки. Викладіть тепле м’ясо на велику тарілку, зверху покладіть заправлений салат і решту листків петрушки та м’яти, перед подачею скропіть іще заправкою.
 
Запечене куряче філе з лимоном і картоплею по-бомбейськи
 
 
Інгредієнти: 1 куряче філе, кілька картоплин, чайна ложка з гіркою куркуми, 1 лимон, ½ чайної ложки меленого куміну, 5 гілочок січеної свіжої зелені коріандру, ¼ стручка червоного гострого перцю, шматочок свіжого імбиру, оливкова олія, сіль та перець. 
Приготування:
 
Готуємо в компактній формі для запікання, або, щоб зекономити на митті посуду, в одноразовій алюмінієвій формі.
 
Розігрійте пічку до 200°C. Почистіть велику жменю картоплин, наріжте їх 2,5-сантиметровими кубиками і покладіть у каструлю холодної підсоленої води. Доведіть до кипіння, поваріть на малому вогні кілька хвилин, злийте воду і залиште у друшляку, щоб уся вода випарилася. Покладіть у миску чайну ложку з гіркою куркуми, додайте цедру 1-го лимона, ½ чайної ложки меленого куміну, 5 гілочок січеної свіжої зелені коріандру, ¼ стручка червоного гострого перцю, грубо січеного, і 2,5-сантиметровий шматочок свіжого імбиру, очищений і нарізаний соломкою. Відріжте 3 скибки лимона і відкладіть убік. Сік решти лимона витисніть у миску. Струсіть картоплю в друшляку і викладіть у миску, додавши 1 куряче філе зі шкірою. Добре все перемішайте, додавши трохи оливкової олії, посоливши і поперчивши. Витягніть філе, викладіть картоплю шаром у форму, зверху покладіть скибки лимона і м’ясо. Скропіть оливковою олією і запечіть у пічці на середньому рівні впродовж 25-35 хвилин.
 
Печений лосось із фенхелем, петрушкою і томатами
 
 
Інгредієнти (на 8-10 порцій): 1 × 3 кг лосось, без луски, вимитий і патраний, оливкова олія, морська сіль і свіжозмелений чорний перець, 2 бульби фенхелю, тонко нарізані, 6 стиглих томатів, грубо січених, маленький пучок пласколистої петрушки, грубо січений, 2 лимони, дуже тонко нарізані, 1 чайна ложка насіння фенхелю. 
Приготування:
 
Готувати лосося цілком дуже цікаво і безпечно, адже навіть перетриманий у пічці він залишиться соковитим, завдяки високому вмісту жиру.
 
Розігрійте пічку до 200°C. Трохи натріть лосося оливковою олією, посоліть і поперчіть ззовні та всередині. Змішайте разом фенхель, петрушку, томати і лимони, додавши трохи оливкової олії та дрібку солі. Добре наповніть рибину цією сумішшю, залишок викладіть на деко, а лосося – згори на овочі. Скропіть іще оливковою олією, посипте насінням фенхелю і запечіть у розігрітій пічці впродовж 45 хвилин. Перед подачею залиште на 10 хвилин. На кожну тарілку покладіть кілька ложок соковитої, кислуватої суміші фенхелю з томатами, спеченої під рибою.
 
Парена броколі з соєвим соусом та імбиром
 
 
Інгредієнти (на 4 порції): 1 велика голівка броколі, 2 столові ложки з гіркою насіння кунжуту, оливкова олія, 5 зубців часнику, очищених й тонко нарізаних, 3 столові ложки соєвого соусу, ½ чайної ложки кунжутної олії, сік 1-2-х лаймів, шматок імбиру, завбільшки з великий палець, очищений. 
Приготування:
 
Відріжте підсохлі кінці качанів броколі та відділіть суцвіття якнайближче до стебла. В результаті ви матимете купку дрібних суцвіть і голий качан. Викидати качан не варто – він дуже смачний. Почистьте його овочечисткою, розітніть навпіл і тонко наріжте. Тепер він зготується одночасно з суцвіттями. Варити чи парити броколі – ваш вибір, аби вона була м’якою, але не занадто.
 
Поки готується броколі, підсмажте насіння кунжуту на сухій сковорідці до золотистого кольору і відставте вбік. Влийте у сковорідку три столові ложки оливкової олії, розігрійте її та підсмажте на малому вогні часник до золотистого кольору й хрусткості. З мого досвіду, сковорідку слід нахиляти трохи вбік, щоб олія збиралася з одного боку – так часник гарно засмажується. Не дайте часнику підгоріти, бо це дасть гіркоту. Готові часникові пластівці витягніть шумівкою і покладіть поряд із кунжутом.
 
Тепер, щоб зменшити кількість посуду для миття, приготуйте заправку просто в сковорідці – прогрівати її не треба, тому вимкніть вогонь і дайте охолонути. Злийте часникову олію, залишивши буквально 2 столові ложки, влийте соєвий соус і кунжутну олію – перемішайте. Витисніть сік одного з лаймів, натріть імбир і пропустіть його через сито ложкою, щоб отримати якнайбільше соку – його вилийте у сковорідку теж. На цьому етапі скуштуйте: повинен вийти врівноважений ансамбль горіхового і солоного смаку з пекучою кислинкою лайма. Якщо для ідеальної гармонії бракує соєвого соусу, оливкової олії або лаймового соку – вільно додавайте їх до смаку.
 
Подайте гарячі броколі у мисці, скропивши заправкою (струсіть її у сковорідці перед подачею, щоб вона не розділилася), посипавши часниковими пластівцями та кунжутом.
 
Кекси до чаю
 
 
Інгредієнти (на 18 порцій): Для бісквітного тіста: 225 г несоленого масла, розм’якшеного, а також трохи для змащування форми, 225 г борошна з розпушувачем, просіяного, 225 г дуже дрібного цукру, 4 великі яйця, цедра 1-го лимона.
 
Для фруктової глазурі: 50 г свіжих ягід (малини, полуниць або чорниць), а також трохи ягід або цукатів для прикраси, 150 г цукрової пудри, просіяної для шоколадної глазурі, 150 г цукрової пудри, просіяної, 4 столові ложки порошку какао, просіяного. 
Розігрійте пічку до 190°C. Приготуйте бісквітне тісто. Для бісквітного тіста розітріть масло з цукром дерев’яною ложкою або електричним міксером до легкості й пухкості. Додайте по одному яйця, добре розтираючи кожне, перш ніж покласти наступне, відтак умішайте в тісто борошно і лимонну цедру. Викладіть вашу форму для кексів 18-ма шматками пергаментного паперу. Рівномірно розподіліть по заглибинах із прокладками тісто. Поставте форму в пічку на 15 хвилин. Готовність перевірте, проштрикнувши кекс зубочисткою. Потримайте її 5 секунд у бісквіті й витягніть: якщо вона чиста – кекс готовий, якщо ж до неї пристало трохи тіста – поставте форму знов у пічку ще на 5 хвилин до повного пропікання і золотистого кольору. Якщо кекси перетримати в пічці, вони стануть сухуватими, тож добре їх пильнуйте. Витягніть кекси з форми і дайте їм охолонути на решітці.
 
Тепер час приготувати глазур. Кількості компонентів для кожного виду глазурі вистачить на всі кекси, тому зготуйте лише один з них, або ж, як це зробив я, половину кожної. Для фруктової глазурі розітріть обрані вами ягоди в пюре виделкою або в блендері. Якщо в ягодах є кісточки, пропустіть пюре крізь сито. Вмішайте просіяну цукрову пудру, доки отримаєте однорідну пасту. Для шоколадної глазурі змішайте цукрову пудру з порошком какао і 60 мл води, отримавши однорідну пасту.
 
Коли кекси охолонуть, вилийте на кожен чайну ложку глазурі, прикрасьте залишками ягід або цукатами.
 
Лимонно-імбирний напій
 
 
Інгредієнти: кубики льоду, 1 баночка (330 мл) газованого лимонаду, кілька гілочок свіжої м’яти, шматочок (2 см) свіжого кореня імбиру, 1 пляшка газованої води. 
Приготування:
 
Наповніть великий глек льодом до половини. Додайте лимонад і гілочки м’яти. Обчистьте і дрібно натріть корінь імбиру. Вкиньте у глек і залийте газованою водою. Добре перемішайте дерев’яною ложкою і подайте до столу.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage