Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
Що? Як? Чому? 5 захопливих книг про науку для дітей будь-якого віку
Що спільного у китів із бегемотами, а в тюленів із вовками та ведмедями? З чого складається Всесвіт і чому все впорядковано саме так, а не інакше? Відповіді на ці запитання дасть наука – вчення про довколишній світ, – і саме їй присвячена підбірка неймовірно цікавих книг для дітей та їхніх батьків від Старого Лева.
 
 
Дженні Брум, «Анімаліум» (2017)
 
Дивовижно, але факт: у крокодилів такий гострий слух, що вони чують навіть крики дитинчат усередині яєць! Кальмари і восьминоги в разі небезпеки виділяють чорнильну хмару, яка за розміром, формою та кольором нагадує їхнє власне тіло й слугує прикриттям для втечі. А риба-папуга, що проживає серед коралових рифів, на ніч, аби її не винюхали хижаки, створює спеціальну слизову сумку, яка нагадує спальний мішок.
 
Ця книга – унікальний природознавчий «музей», в колекції котрого зібрано понад 160 найяскравіших представників тваринного царства: від оселедцевого короля чубатого – глибоководної риби, що увійшла до «Книги рекордів Гіннесса» як найдовша у світі, до африканського птаха-секретаря – єдиного виду хижих птахів, який переслідує свою здобич пішки по землі. Відвідуючи його «галереї», що експонують усі шість класів тварин, можна простежити історію розвитку життя на Землі та вплив відмінних між собою кліматичних умов на утворення різних екосистем.
 
Великоформатний, вінтажно-атмосферний атлас-енциклопедія, оформлений розкішними ілюстраціями Кейті Скотт, який припаде до смаку навіть дошколярикам.
 
 
Юля Смаль, «Лесеві історії. Експериментуй і дізнавайся» (2019)
 
Як побачити хлорофіл: «Оленка порізала петрушку, закинула її в ступку, потовкла в кашку і налила чайну ложку спирту з аптеки. Все добре перемішала. Потім поставила на стіл невелику склянку, а в неї – лійку з фільтром для кави. Через кілька хвилин кашку зі ступки залила в лійку на фільтр. Лесь побачив, як у склянку повільно скапує яскраво-зелена рідина, а кашка на фільтрі потьмяніла, втратила колір, стала жовто-зеленою.
– Бачиш? Це розчин хлорофілу.
– А чому листки такого дивного кольору?
– Бо, крім хлорофілу, листя містить ще й інші барвники. Коли, наприклад, настає осінь, то хлорофіл розкладається – і залишаються жовті, червоні та бурі пігменти».
 
Маленькому «чомусику» Лесику неабияк поталанило: його старші брат і сестра – Марко та Оленка – такі ж допитливі, як він. Разом діти проводять більше 10 захопливих домашніх експериментів (дотримуючись правил безпеки й під наглядом дорослих!) та довідуються чимало цікавинок про навколишній світ, зокрема, що діється, коли замерзає вода, чому змінюється яйце, якщо його зварити, з чого складається їжа, а також, як отримати з крохмалю загадкову рідину з властивостями твердого тіла – так звану «неньютонівську рідину».
 
Чудова збірка веселих «хімічних» оповідок, що неодмінно стане у пригоді дітям молодшого шкільного віку – спраглим знань та відкритим до світу, як і герої цієї книжечки.
           
 
Домінік Воллімен, «Професор Астрокіт і світ атомів. Подорож фізикою» (2019)
 
А ви знали, що: нейтрино – субатомна частинка, яка випромінюється Сонцем, –  є настільки крихітною, що просто проходить крізь вас – а також крізь усю Землю!
 
Ще божевільнішим є той факт, що 65 мільярдів (!) нейтрино щосекунди проходять крізь будь-що завбільшки з ваш ніготь великого пальця! 65 мільярдів – це приблизно у 10 разів більше, ніж населення людей на Землі…
 
Професор Астрокіт, найрозумніший вуличний кіт, та його вірна помічниця Астромишка повернулися – щоб продовжити свою наукову одіссею, вирушаючи у приголомшливу пригоду світом атомів. Гравітація, закони Ньютона, енергія та сила, електрика, магнетизм, звукові хвилі, світло і колір, ядерна та квантова фізика… Так, геть уся фізика постане перед нами, немов на долоні, як і знайдуться прості відповіді на складні запитання та направду вражаючі факти, як-от: перелітні птахи, мігруючи на північ або південь, за орієнтир використовують магнітне поле Землі, а молекули повітря за звичайної температури рухаються із середньою швидкістю 1000 миль на годину!
 
Суперцікава, у вишуканому ретродизайні від Бена Ньюмена книжка-картинка – справжня знахідка не лише для юних фізиків-початківців ;)
 
 
Андрій Бачинський, «З Ейнштейном у рюкзаку» (2019)
 
Про громовідвід: «– Хто його взагалі придумав?
– Той дядько, що на стодоларовій купюрі зображений.
– Американський президент?
– Ні, Бенджамін Франклін не був президентом.
– От ти й проколовся, всезнайко, – весело плеснув у долоні Олег. – На всіх доларах американські президенти зображені.
– Тільки не на стодоларовій.
– Чому це? За що така честь? За громовідвід чи що?
– Він був видатним політиком і одним із засновників американської держави.
– Тоді ясно, а то я вже подумав, що за громовідвід.
– Франклін вивчав не тільки природу блискавки. Він ще й океанські течії досліджував і відкрив Ґольфстрім. І був першим видавцем книг в Америці».
 
Фізика – це наука про природу, і саме до лісового табору, у зв’язку зі шкільним карантином, прибувають Роман Денисович та його учні, щоб повторити річну програму з фізики за 7 клас. Випадково троє дітей – футболіст-задавака Олег Шевчук, красуня Соломія Нечипорук та «ботанік» Юрко Пулюй – потрапляють в екстремальні умови, тож, аби врятуватись, їм таки доведеться згадати все: силу тяжіння і виштовхування, кінетичну й потенціальну енергію, тиск, радіо- та електромагнітні хвилі… Майструючи човен, важелі, магніти, збиральні лінзи та антени, діти наочно переконуються у важливості розуміння законів фізики, як і вміння ефективно застосовувати свої знання на практиці, тим паче, коли йдеться про порятунок власних життів.
 
Захоплива пригодницько-пізнавальна повість з тематичними словничками-шпаргалками та оригінальними ілюстраціями Маргарити Вінклер – про силу знань, кмітливості і дружби.
 
 
Сара Стенб’юрі, «501 факт, який треба знати з… географії» (2020)
 
Ключі існують не лише до дверей: карта (мапа) – це основне географічне знаряддя, а ключ (також знаний як «легенда») на ній розшифровує інформацію, закодовану в кольорах та символах, які використовують, щоб уникнути надміру письмової інформації (місця на карті для цього нема!).
 
Якщо б вам потрібно було вивчити з географії якусь одну тему, зупиніть свій вибір на мистецтві читання карт – щоб не заблукати, а якщо таки зіб’єтеся з дороги, це вміння допоможе знайти зворотній шлях. А як не «заблукати» у величезній кількості фактів про материки й океани, атмосферу, незвичні природні явища, стихійні лиха та екокатастрофи, підкаже саме цей довідник – цікаво, легко та доступно.
 
Чудова книга-енциклопедія справді найважливіших географічних фактів, які потрібно знати, – для школярів та всіх, хто любить пізнавати світ.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage