Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читацький марафон БуквоМама
Що спільного між бубликом та грошима?
Христина Содомора 
 
Бодо Шефер. Кіра і таємниця бублика / переклад з німецької Наталії Іваничук. Львів: Видавництво Старого Лева, 2014. – 226 с.  
 
ХТО –
 
Німецький бізнес-консультант Бодо Шефер знову в ролі дитячого письменника. Майже десять років після першої книги «Пес на ім’я на Мані» він вирішив написати продовження. Проте у доробку автора не лише ці два тексти – для дорослих він написав 20 книжок. Щодо практичної діяльності, то його тренінги та фінансові консультації, лекції та семінари мають неабиякий успіх в Європі, а також й по всьому світу. Основні теми виступів Шефера – особистісний розвиток, управління бізнесом, часом і грошима.  
 
ПРО ЩО – 
 
Якщо перша книжка автора «Пес на ім’я Мані» базувалася на темі заробляння грошей та вмінні ними розпоряджатися, тобто на так званій «оболонці» бублика, то друга книжка «Кіра і таємниця бублика» – про дірку від того бублика, яка означає не ніщо чи пустоту, а невидиме – внутрішній світ людини, її якості та характер, тобто осердя. І після прочитання першої дуже важливо також прочитати й другу. 
 
Отож, Кіра здійснює заповітну мрію – вирушає у подорож до Каліфорнії на півтора місяця. Поїхати до Штатів на навчання було одним із бажань, на реалізацію якого вона заощаджувала гроші. Тут маємо й біографічний момент, адже автор у 16 років наважився на кардинальну зміну у своєму житті – сам подався до Каліфорнії, без грошей та освіти.
Бодо Шефер, пояснюючи моральні сторони співжиття з грошима, спирається на 7 правил (не плутати зі 7-а звичками із попередньої книжки): привітність, відповідальність, доброзичливість, допомога іншим, вдячність, навчання, надійність. Але автор таки згадує про одну річ, яка є в книжці Шона Кові «7 звичок високоефективних підлітків» – це вклад на так званий рахунок спілкування. Окрім того, розмова йде і про інтуїцію та вміння слухати внутрішній голос, про стриманість та скромність. Всі ці риси характеру ілюструються прикладами із щоденного життя дітей та дорослих, обговорюються та врешті впроваджуються в дію. 
 
Історія про Кіру з першої книжки запалює читача самому заробляти гроші, мудро розподіляти власні кошти, а, головне, – заощаджувати. Але без другої книжки усьому цьому не буде сенсу. І хоча у першій наголошується, що гроші самі собою є нейтральними, тобто ні добрими, ні поганими, проте у продовженні історії про Кіру можна побачити, що наявність грошей впливає на людину. Тому слід вміти не лише правильно поводитися з фінансами, але й зі собою, самому виточувати свій характер, аби замість тебе це не почали робити гроші. За якийсь час вдалого ведення своєї бухгалтерії дівчинка стала трішки зверхньою та гордовитою. От і настав час для педагогічних уроків про важливість власних рішень, відповідальність за свої вчинки, про необхідність будувати свій внутрішній стержень, який слугуватиме згодом фундаментом наших успіхів у майбутньому, зокрема й фінансових. 
 
ЯК – 
 
Історія є продовженням, але якщо хтось не мав змоги прочитати першу книжку, то у другій стисло згадуються попередні пригоди дітей. І самих пригод тут значно більше, текст динамічніше розвивається, події розгортаються стрімко та навіть з драматичними нотками. Хоча зізнаюся, що другу книгу мені вже не було настільки цікаво читати, як першу. Мабуть, уже виросла із того віку, коли повчання про вище перелічені 7 правил будуть чимось новим. З одного боку, звучання тексту може видатись доволі моралізаторським, але з іншого – такий тон для підліткової читацької авдиторії навіть корисний і нічого поганого в тому немає.
 
КОМУ – 
 
Найперше слід радити всім тим, хто прочитав першу книжку. Або всім, кого цікавить не лише заробляння/витрачання/заощаджування грошей, а й інший бік античної монети (так-так, про монету Кіра написала чудовий твір, аби потрапити до США – не пропустіть цього уривку в книжці).  
ЦИТАТИ - 
 
Насамперед ти повинна стати стриманішою й скромнішою, надто в стосунках зі старшими. Зухвалість не прикрашає людину.
 
Не треба вдавати приязність. Такого від тебе ніхто не вимагає. Але завжди мусиш бути ввічливою. Ворожість – неодмінна ознака поганого виховання й слабкості. Крім того, така поведінка безглузда. 
 
Дірка – це людська сутність, якої не видно. Більшість людей не дбає про неї, бо ж вона непомітна. Для них важливий тільки видимий успіх. Але якщо прагнеш стати щасливою, то маєш звертати увагу не лише на матеріальний успіх, але й на те, щоб сформувати в собі добре осердя.
 
Кожен день, за який я нічого не навчився, для мене даремно згаяний час.
 
Дівчинка вкотре збагнула, яке це неймовірно фантастичне відчуття давати радість іншим.
 
Наступна книга у БуквоМамі -
«Мислення, швидке та повільне» лауреата Нобелівської премії з економіки Даніеля Канемена
(«Thinking, Fast and Slow», Daniel Kahneman).
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage