Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Що подивитись серпневого вечора? Декілька літніх екранізацій
Серпень добігає кінця, і до осені залишається зовсім небагато. Впевнений, що ви знаєте, як зробити свої останні дні літа насиченими й веселими. Але щодо літніх вечорів...то тут дозвольте дещо порадити. Перегляд крутих екранізацій не менш крутих книжок – це завжди гарна ідея. Чому? Ну, є у мене декілька причин...
Чільне фото  кадр із філму «Тепер я йду у дику далечінь»

ЩОБ ЗРОБИТИ ВЕЧІР ПРИГОДНИЦЬКИМ
 
«Тепер я йду у дику далечінь» (Into the Wild)
режисер – Шон Пенн
рік – 2007
 
Документальний роман Джона Кракауера «У дикій глушині» наробив шуму іще двадцять років тому. Та не стихає цей шум і досі. Цьогоріч з’явилась можливість прочитати історію мандрівника Кріса Мак-Кендлесса українською мовою. Хлопець віддав свої збереження на благодійність, спалив усю готівку і відправився у мандри. Родичі та друзі не знали навіть приблизного його місцезнаходження. Доки тіло Кріса не знайшли на Алясці…
 
«Коли йому було чотири роки, одного разу він пішов з дому о третій годині ночі і пройшов шість кварталів. Його знайшли на кухні у сусідів, стоячим на стільці. Він шукав у ящиках цукерки. Не знаю, які ящики він відкриває зараз, але він теж явно щось шукає».
 
У 2007 році історію Мак-Кендлесса екранізував Шон Пенн. Скитання хлопця, подорожі лісами, пустелями і океанськими узбережжями, знайомства з новими людьми, пошуки себе і пошуки недослідженої землі – усе це творці фільму вмістили у 142 хвилини стрічки. Ця незвичайна пригодницька історія не лише розважить вас у літній вечір, але й змусить задуматись над деякими дуже серйозними речами. Як і всі хороші фільми, зрештою.
 

ЩОБ ЗРОБИТИ ВЕЧІР СПЕКОТНИМ

«Правда про справу Гаррі Квеберта» (La vérité sur l’affaire Harry Quebert)
режисер – Жан-Жак Анно
рік – 2018
 
Маркус Ґольдман – молодий письменник, який дуже вдало дебютував. Перша книга Маркуса стала надзвичайно популярною і принесла йому славу. Переживаючи труднощі з написанням другої книжки, молодий автор звертається до одного з найвідоміших письменників сучасності – Гаррі Квеберта. Його звинувачують у вбивстві 33-річної давності, і Ґольдман вирішує розібратись у цій ситуації та написати про неї книжку.
 
«Книги – вони як життя. Насправді вони ніколи не закінчуються».
 
«Правда про справу Гаррі Квеберта» стала книгою настільки успішною, що була просто приречена на екранізацію. У січні 2017 року в Канаді почали знімати однойменний серіал, а наступного року глядачі вже змогли цей детектив подивитись. Головною особливістю як книги, так і серіалу, є майстерно закручений, постійно напружений і цікавий сюжет. Несподівані повороти, нові деталі, які з’являються наприкінці серії, але змінюють все, що було до того, і постійна напруга зроблять ваш літній вечір іще спекотнішим. Тим, хто любить детективи, перегляд обов’язковий!
 
 

ЩОБ ЗРОБИТИ ВЕЧІР АВАНТЮРНИМ

«Де ти поділась, Бернадетт?» (Where’d You Go, Bernadette?)
режисер – Річард Лінклейтер
рік – 2019
 
Бернадетт Фокс має все. У неї люблячий чоловік, розумна донька, гроші і загалом всі умови для комфортного життя. Але Бернадетт не комфортно. У неї багато дивних звичок, страх відкритого простору, вона не з’являється в домі батьків і не доглядає за власним. Не витримавши тиску і постійних претензій родичів і колег, одного дня жінка вилазить через вікно і просто зникає.
 
«Істину пізнати нелегко. Жодна людина не може пізнати іншу до кінця».
 
Роман «Де ти поділась, Бернадетт?» американської письменниці Марії Семпл протримався у списку бестселерів «The New Your Times» цілий рік! Книгу перевидавали безліч разів, вона продається у 25 країнах, а минулого року глядачам представили екранізацію роману. Фільм Річарда Лінклейтера із Кейт Бланшет у головній ролі безсумнівно додасть авантюрності вашому літньому вечору. А ще допоможе поглянути на своє життя під дещо іншим кутом.
 


ЩОБ ЗРОБИТИ ВЕЧІР КРАСИВІШИМ

«Віддана»
режисер – Христина Сиволап
рік – 2020
 
Роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія» з’явився на полицях книгарень іще 2014 року. З того часу книга встигла отримати спеціальну відзнаку Book Forum у Львові, стати Книгою року BBC, отримати ще кілька премії і нагород та вийти кількома іноземними мовами. Історія служниці Стефи, яка живе у Австро-Угорському Станіславові і працює в домі доктора Анґера, одразу сподобалась і читачам, і критикам. А в січні 2020 року відбулась прем’єра екранізації цієї книги – фільму «Віддана».
 
«Любов – це єдиний вияв магії у нашому світі, схожому на холодний годинниковий механізм. Без любові всі ці металеві коліщатка швидко заіржавіли б і покришились».
 
У 2018 році проєкт фільму став одним із переможців конкурсу Міністерства культури України з надання державної підтримки фільмам патріотичного спрямування. У 2020 кіно вже з’явилось на великих екранах і за перший вікенд зібрало понад три мільйони гривень! У мережі користувачі називають цей фільм «візуальним екстазом». Операторська робота, постановка сцен, костюми і гра акторів справді сплітаються в один згусток краси і естетики. Переглянути «Віддану» варто не лише для того, аби підтримати українське кіно, а й щоб зробити один зі своїх літніх вечорів іще красивішим.
 


ЩОБ ЗРОБИТИ ВЕЧІР БІЛЬШ ЧУТТЄВИМ

«Нормальні люди»(Normal People)
режисери – Ленні Абрахамсон, Хетті Макдональд
рік – 2020
 
Іще один серіал у нашій добірці. Це історія про Маріанну і Коннелла – дівчину і хлопця, які вдають наче не знають одне одного, та насправді є дуже близькими і відчувають міцний зв’язок. У школі Коннелл популярний та всіма улюблений, а Маріанна – постійний об’єкт насмішок. У коледжі ситуація змінюється, і дівчина почувається комфортніше та стійкіше за хлопця, який не може знайти своє місце. Головне, що залишається незмінним – їхня прив’язаність одне до одного і близькі відносини.
 
«Якщо над тобою знущаються, ти навряд дізнаєшся про себе щось дуже важливе. А от знущаючись над іншими, ти дізнаєшся про себе таке, чого потім не забудеш».
 
Авторку роману «Нормальні люди» Саллі Руні назвали «Селінджером для покоління Снапчату», а її твір – однією з найкращих книг останніх років. Про що тут, зрештою, говорити, якщо роман потрапив до довгого списку Букерівської премії, виграв British Book Award та розійшовся загальним накладом понад мільйон примірників!
 
Та не менш успішною стала й екранізація цієї історії. Однойменний серіал вийшов у квітні цього року і вже підкорив серця мільйонів глядачів. «Нормальні люди» отримав рекордну кількість переглядів на BBC та Hulu. Перегляд цього серіалу точно зробить ваш вечір більш чуттєвим і емоційним.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage