Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Що читають ті, хто створює книги? Розмова друга
Старий Лев продовжує розповідати вам про особливі книги в житті письменників, перекладачів, художників та працівників видавництва. У другій розмові про найважливіші для себе книги розповідають Андрій Бондар, Наталія Ясіновська, Іван Шкоропад та Ольга Крет.

Отож, що читають ті, хто створює книги?
 
Андрій Бондар, письменник, перекладач
 
Улюблена книга
 
«Засліплення» Еліаса Канетті. У моєму випадку це дуже дивний вибір, бо це найсвіжіше враження. Але оскільки мене все життя змінюють книжки, не бачу причин не назвати найулюбленішу на цей момент. Несамовита, магічна, абсурдна, зворушлива, магнетична — до «Засліплення» можна добирати скільки завгодно епітетів. Це подорож у сфери, куди нечасто сягає людський дух і людський розум. Я не розумію, як вона «зроблена» і як авторові вона вдалося саме такою — в цьому її інтрига і сила. Неймовірний переклад геніального українського перекладача Олекси Логвиненка.
 
Книга, яка змінила життя
 
Життя змінив роман Генрі Міллера «Тропік Рака», прочитаний у досить ніжному, 19-річному віці. Перша по-справжньому «непристойна» книжка в житті, яка не могла не змінити. «Тропік Рака» показав альтернативні можливості письма з описами «низового» життя, з поетизацією цього «низу». Для мене це був, безперечно, свіжий подих літератури, якої я під ту пору зовсім не знав. Літератури відвертості.

Книга, яку потрібно прочитати кожному

Кожна людина мала би у своєму житті прочитати тритомний «Щоденник» Вітольда Ґомбровича. Нікому не вдалося так відверто і цікаво описати структуру власного «я». Я не вірю, що «Щоденник» до снаги всім людям, які вміють читати. Тому моя порада з числа неможливих: її прочитають від дошки до дошки лише одиниці.
 
Наталія Ясіновська, письменниця, перекладачка
 
Улюблена книга

У дитинстві я без проблем би відповіла на це питання. А зараз простіше назвати улюблену книжку котрогось автора чи видавництва, бо ж змінюються смаки, письменники пишуть нові тексти… Та я все ж спробую. «Чоловік на ім’я Уве» Фредріка Бакмана. Можу розгорнути її на будь-якій сторінці, щоб трішки посміятися чи поплакати. Коли читала вперше — дуже хотілося поділитися з кимось, тож коли поруч опинявся мій чоловік — читала йому вголос.
 
Книга, яка змінила життя
 
«Сад Гетсиманський» Івана Багряного я читала ще в школі, в одинадцятому класі. Пам’ятаю, що книжка і вразила, і шокувала мене. Насамперед історичною близькістю подій, бо ж це майже наші дні, наша країна, і просто неможливо абстрагуватися від розуміння цього. Це не вигадана історія, яка відбувається хтозна-коли і хтозна-де, це наша реальність. Людська жорстокість, але також і неймовірна внутрішня сила, гідність — от що найбільше мене вразило тоді.
 
Книга, яку потрібно прочитати кожному
 
Чесно кажучи, я б не бралася радити щось читати от просто всім, бо всі ми різні, зі своїми смаками і вподобаннями — я навіть з книжками для мами не завжди потрапляю в яблучко.
 
Книжку, яку все ж хочу порадити до читання, можна зарахувати також до тих, які вразили чи вплинули на мене, змусили задуматися про те, про що я не думала раніше. Це «Не відпускай мене» Кадзуо Ішіґуро. Колись я побачила відгук на цю книжку і зрозуміла, що просто мушу її прочитати. Історія Кеті довго не відпускала мене, якийсь час я не могла взятися читати щось інше, бо все здавалося блідим і несуттєвим… Для мене це насамперед не антиутопія, не наукова фантастика, а психологічний роман. Клонувати люди вже навчилися, а чи готові до моральної відповідальності? Як далеко можна зайти, шукаючи порятунок для когось?
 
Іван Шкоропад, ілюстратор, арт-директор «Видавництва Старого Лева»
 
Улюблена книга
 
Улюблених книжок є значно більше, ніж одна:). З останнього — це «Танець недоумка» Ілларіона Павлюка. Тема космосу для мене є суперцікавою. Якщо є книжка про альтернативну реальність, відвідини інших планет, польоти на космічних кораблях і загалом версії майбутнього, то дайте мені дві!
 
Вразило, як Ілларіон детально описав тамтешню фауну та їхню поведінку, космічну станцію та кораблі, життя на іншій планеті та клімат. Книжка не маленька, але читається на одному подиху.

А ще, точно улюбленою є «Правда про справу Гаррі Квеберта» Жоеля Діккера.
 
Книга, яка змінила життя
 
«Ловець повітряних зміїв» Халеда Госсейні. Розповіді, фільми про Афганістан мені завжди були цікаві. Читати про звичаї, культуру та людей з настільки іншого, протилежного до нас середовища, надзвичайно захопливо. Стосунки двох друзів дуже цікаво описано в книжці. Історія напружена і частково моторошна своїми описами, саме тому мені здається вона настільки глибоко пробирає мене досі. 
 
Книга, яку потрібно прочитати кожному
 
Я б усім радив читати мотиваційну літературу. Навіть якщо ви не дуже любите такі книжки, є щось середнє, де просто розказують успішні кейси з життя крутих людей. Є класна книжка Пітера Тіля «Від нуля до одиниці». В ній цікаво описується психологія людини, якісь патерни поведінки і як з цим впорались інші люди. Є така тенденція, що люди прагнуть уникати ризику і користуються здебільшого тільки тим, чому їх вчили. Найцікавіші винаходи та розкриття великих таємниць надаються тільки тим завзятим, хто шукає там, де не шукає ніхто. Також у книжці є багато інформації про технології, компанії, глобалізацію і ринки. Аналіз різних складних питань і ситуацій на прикладі конкретних випадків з життя.
 
Ольга Крет, менеджерка з інтернет-продажу
 
Улюблена книга
 
Зазвичай я надаю перевагу мотиваційній літературі та книгам про бізнес, тому одна і моїх улюблених та, напевно, одна з перших, прочитаних мною книг «Видавництва Старого Лева» — це «Доставка щастя» Тоні Шея. Вона працює як легенький бізнес-коуч. Люблю людей, які ідейно заряджені, бо від них можна почерпнути багато класних порад та надихнутись. У «Доставці щастя» все ще й поєднано з дружбою, сенсом життя, та, як можна дізнатися із самої назви, щастям.
 
Книга, яка змінила життя
 
«Квіти для Елджернона» Деніела Кіза. Коли я відкрила її, історія спершу видалась незрозумілою, але з прочитаними сторінками (а читається вона дуже легко) в голові виникало багато питань, які спонукають замислитись, що робить людину людиною — емоції чи інтелект. Вона вчить цінувати життя і оточуючих та мотивує розвиватися. Все це автор передає через героїв книги та якості, якими їх наділив. Саме в цій книжці можна широко розкрити термін «особистість».

Книга, яку потрібно прочитати кожному
 
Обожнюю дитячі книги. У них майже завжди є історії з глибоким повчальним змістом. Одна з тих, яка мені трапилась випадково і дуже полюбилась, — це «MOX NOX» Тані Малярчук. Така собі дитяча антиутопія про цивілізацію істот, які заселили землю в далекому майбутньому.
 
У повісті відкривається новий світ, в якому живе головна героїня Терезка. Пригоди вчать її, що потрібно боротись за правду та як розпізнавати справжніх друзів. Книга дійсно доступна для прочитання всім, оскільки написана для дітей. Але й дорослі зможуть почерпнути декілька хороших висновків та насолодитись її атмосферою.
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage