Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рудюк Анастасія

Нещодавно на Netflix вийшов третій сезон «Статевого виховання».  І, відверто кажучи, попри доволі гучну назву серіал не лише про секс.  Він про дорослішання, прийняття себе і свого тіла та стосунки з іншими. Мейв Вайлі — героїня серіалу «Статеве виховання», яка ще з першого сезону стала улюбленицею глядачів та глядачок. Ми уважно переглянули серіал та зробили добірку книг, які вона читала.

Ще з перших серій «Статевого виховання» на стіні кімнати Мейв видно феміністські постери та цитати. Серед них: «We all should be feminists». Це назва промови Чимаманди Нгозі-Адічі на TedX. До речі, промову можна переглянути тут. З цієї деталі зрозуміло, що Мейв – феміністка. Тому книги, які вона читає, так чи інакше стосуються жінок та їхнього становища у суспільстві.

«Під скляним ковпаком» Сильвії Плат, «Видавництво Старого Лева»

Це єдиний роман авторки, в якому вона описала свої переживання депресивного розладу. «Під скляним ковпаком» — це монолог дівчини Естер, яка втомилась від великого міста та своїх амбіцій.  Подібні відчуття переживала кожна підлітка. Оточення висуває свої вимоги та стандарти щодо дівчат тоді, коли самі дівчата не знають, чого насправді хочуть.

Чому Мейв читає цю книжку і чому її варто прочитати вам?

Коли роман «Під скляним ковпаком» вперше опублікували, а це був 1963 рік, його розкритикували та навіть намагались піддати цензурі. Зокрема через те, що у ньому детально описані сексуальне насильство та самогубство. А також через те, що головня героїня Естер відкидає роль жінки та матері. А у шістдесятих роках суспільство було не готовим до жінки без чоловіка та дітей. Роль жінки здебільшого зосереджувалась на обслуговуванні інших людей, а не себе.

Роман «Під скляним ковпаком» поєднав у собі революційність та відвертість. А це доволі вибухова суміш для письма.

Хоч як дивно, він і досі актуальний. Багато дівчат та жінок стикаються зі схожими проблемами, а наше суспільство подекуди також відкидає ідею про незалежність жінки.

 

«Гордість та упередження» Джейн Остін, «Фоліо»

Мабуть, усі читали або ж дивились екранізації цього роману. Так, коли мова йде про класичну літературу, то в переліку неодмінно буде «Гордість та упередження». Але що особливого у цьому романі, що він постійно попадає в переліки найкращих книг усіх часів?  Головна героїня Елізабет відрізняється почуттям гідності, інтелектом та незалежністю.  У контексті роману стає зрозуміло, що мета її матері — це якомога швидше видати сестер заміж. І її сестри не проти, адже у XIX столітті вигідне заміжжя означало щасливе життя для жінки. Але не для Елізабет. Вона інша та прагне справжніх почуттів, а не шлюбу за розрахунком. Проте пошук чоловіка не мета її життя. Елізабет зберігає власну незалежність та гордість.

Чому Мейв читає цю книжку і чому її варто прочитати вам?

Роман «Гордість та упередження» вирізняється серед інших творів того часу. У ньому представлена сильна та незалежна жінка, яка своїми принципами та життєвими орієнтирами протистоїть суспільству, в якому живе. Ну і зрештою, Елізабет отримує свій гепі енд. А хто із нас цього не хоче?

Прочитати або ж перечитати роман «Гордість та упередження» варто, щоб нагадати собі: незалежні та сильні також матимуть щастя та власний гепі енд.

«Її тіло та інші сторони» Кармен Мачадо, «Видавництво Старого Лева»

У серіалі «Статеве виховання» згадується про книжку мемуарів «В домі ілюзій» («In the dream house») Кармен Мачадо. Проте ця книжка ще не перекладена українською мовою. Ми включили у перелік збірку короткої прози, яка нещодавно вийшла у «Видавництві Старого Лева».

Кармен Мачадо дебютувала зі збіркою оповідань «Її тіло та інші сторони».  Авторка пише про тілесність та жіночність. І як це сплітається між собою. У своїх оповіданнях Кармен Мачадо оголює кожну «сторону» існування жінки. Материнство, стосунки з іншими жінками, партнерство та пошуки себе.

Чому вам варто прочитати цю книжку?

Кармен Мачадо описує психологічне, фізичне, сексуальне насильство, тиранію, мізогінію та вплив канонів краси. Так, це також «сторони» життя кожної жінки у наш час. Зрештою, кожна читачка знайде у збірці те, що захочеться підкреслити олівцем. Або ж навпаки, викреслити.

«Місіс Делловей» Вірджинія Вулф, «Komubook»

У першому сезоні «Статевого виховання» Мейв пише, що Вірджинія Вулф — це Бейонсе ХХ століття. Зрештою, в самому серіалі Мейв читає книжку «Власний простір» Вірджинії.

Вірджинія Вулф — визнана ікона фемінізму. У своїх творах вона описує складність життя жінки у суспільстві, де їй не дають можливості зреалізуватись. Саме Вірджинія Вулф дотримувалась думки, що якби Шекспір народився жінкою, то він став просто черговою крапкою в історії.

«Місіс Делловей» — це роман написаний у стилі потоку свідомості. Ні, це не «Улісс», де 700 сторінок (у цій книжці їх всього 200). Проте це проза для підготовленого читача або читачки, де вдосталь ліричних відступів, роздумів, монологів та ігор з пунктуацією.

Увесь сюжет крутиться навколо одного дня Клариси Делловей та Септімуса Уолша. Ні, вони не кохають одне одного. Ба більше, вони навіть не знайомі. Клариса Делловей — заможна жінка, яка цілий день готуватиметься до урочистого прийому гостей. Вона роздумуватиме над своїми стосунками та ціною справжнього кохання. А Семтімус Уолш — бідний чоловік, який нещодавно повернувся з фронту Першої світової.

Чому вам варто прочитати цю книжку?

Це чудовий зразок літератури «втраченого покоління». Вірджинія Вулф на прикладі одного дня демонструє наскільки різними можуть бути люди, що живуть в один час та в одному місці.

Емілі Нагоскі «Як бажає жінка. Правда про сексуальне здоров’я», «Клуб Сімейного Дозвілля»

Цю книжку радить прочитати Мейв своїй найкращій подрузі у третьому сезоні «Статевого виховання». І ми вважаємо, що це найкраще закінчення нашої добірки серйозних та важливих книг від Мейв Вайлі.

Емілі Нагоскі розкриває всю правду про природу жіночого задоволення та заодно руйнує стереотипи та міфи про секс. У книжці «Як бажає жінка» авторка звертається до науки та психології, і цікаво пояснює, як працюють наші тіла.

Чому Мейв читає цю книжку і чому її варто прочитати вам?

Бо кожна жінка та дівчина має знати та розуміти своє тіло. І це знання має приходити не зі статей в інтернеті, а з перевірених та якісних книг.

Зрештою, «Статеве виховання» — це не просто крутий серіал на Netflix. Це те, чого потребує кожен та кожна з нас.

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage