Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Що буде далі? 10 книг про майбутнє
Tech ІnsiderКадр з фільму «Назад у майбутнє», 1985
 
Кожен з нас хоча б раз уявляв, яким буде наш світ через кілька десятків років, а то й тисячоліть. І кожен мав свою версію. Для письменників ж подібні роздуми можуть стати чудовою основою для книги. Сьогодні пропонуємо вам добірку творів про те, яким могло або навіть яким може стати наше життя у майбутньому.
 
«1984» Джорджа Орвелла – класика літератури, побудована на баченні письменника того, у що може перерости тоталітаризм. Твір, написаний 1948 року, розповідає про Лондон 1984-ого року і зміни, які відбулися з містом та його жителями. За версією Орвелла, на людей чекало похмуре життя, де усе та усіх контролює «Великий Брат». 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
Інший твір – «451° за Фаренгейтом», написаний 1953 року американським письменником Реєм Бредбері, теж прогнозує наявність тоталітарної держави у майбутньому. У ній книги -  це найбільше зло, яке необхідно спалювати. Натомість телебачення править людською свідомістю та виховує нові бездумні покоління. 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
Олддос Гакслі у своєму романі-антиутопії «Прекрасний новий світ» 1932 року показує суспільство, у якому відкидають будь-які прояви індивідуальності. У світі, який створив Гакслі, панує мир та злагода, але люди позбавлені можливості думати. 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
Ще один, але новіший твір, у якому фігурує тоталітарна держава – роман Ярослава Мельника «Маша, або Постфашизм». Автор показує життя у четвертому тисячолітті. До влади прийшли прихильники фашизму, а людство розділилось на дві групи: власне людей та на стор – істот із людським тілом, але свідомістю тварин. Книга змушує замислитись, що ми робимо із своїм життям та яке суспільство формуємо кожним вчинком і ставленням до інших.
 
 
 
 
  
 
 
 
«Чужинець у чужій країні», написаний 1961 року американським фантастом Робертом Хайнлайном,  – історія Валентина Майкла Сміта, який виріс на Марсі і повернувся на Землю, щоб спробувати налагодити контакт із землянами. У романі не лише представлена модель марсіанської цивілізації, а й варіант життя людей на Землі у майбутньому. За версією автора, планета пережила Третю світову війну, а на вулицях міст літають автомобілі.  
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
Ще одна книга - «Шосте вимирання: неприродна історія» Елізабет Кольберн. Світ уже пережив п`ять хвиль вимирання, і авторка переконана, що шоста хвиля не за горами. Неймовірні обсяги спалювання корисних копалин катастрофічно впливають на клімат, атмосферу, океан, що незабаром призведе до вимирання усього живого на Землі. У своїй книзі Кольберн описує прекрасні явища та не менш прекрасні місця нашої планети і змушує замислитися над тим, що чекає на нас, якщо ми не змінимо власне ставлення до оточення та самих себе. 
  
 
 
 
  
 
 
 
У виданні «Це усе змінює. Капіталізм про клімат» Наомі Кляйн також піднімає питання вимирання світу через зміну природних умов, але вона додає до причин цього процесу також політичну та економічну ситуації у світі. Кляйн закликає змінити теперішню систему, відмовитись від викидів шкідливих речовин у повітря, а натомість побудувати світ, у якому пануватиме рівність та існуватиме належна підтримка природи.
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
У книзі «Через 100 років: Провідні економісти прогнозують майбутнє» за редакцією Ігнасіо Палаіоса-Уерті – думки 10  провідних економістів світу, серед яких і Нобелівські лауреати, про те, що чекає на нас у ХХІІ столітті. Серед тем, яких торкаються автори, - ринок праці та фінансова забезпеченість людства, кліматичні умови, рівність та демократія, розвиток технологій та інші. Тут є і оптимістичні сценарії розвитку, і зовсім невтішні варіанти. 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
У своїй книзі «Фізика майбутнього» науковець Мічіо Кайку розглядає теорії того, як зміняться технології, медицина, які винаходи чекають на людство протягом найближчих 100 років. Тут і космічні подорожі, і лінзи замість комп’ютерів, і навіть редагування ДНК. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Книга футуролога Джеймса Кантона «Екстремальне майбутнє: Тенденції, які змінять світ у найближчі 5, 10 і 20 років», видана у 2007 році, розкриває перед читачем зміни, які чекають на галузі бізнесу, технологій, навколишнього середовища і на галузь медицини у найближчі 20 років. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage