Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Полоз Єлизавета
Фільми про видатних художників
Ще з давніх часів людство намагалося втиснути мистецтво в конкретні межі, за якими було би легше його характеризувати. Створювали безліч видів, напрямків, способів передачі, для кожної дії митця давали назву, аби витвір можна було зрозуміти та пояснити. Можливо, саме тому видатні митці, що створювали несприйнятливі для свого часу речі, щось нове, революційне, таке, що не піддається ніякій класифікації не визнавали. Але ми постійно забуваємо — не важливо, чи це скульптура, живопис, література чи кіно — це все мистецтво, і воно існує для того, щоб передати емоцію, почуття, думку. У нього немає меж. Воно в нас. І найкраще мистецтво працює в тандемі, впливаючи на якнайбільшу кількість почуттів.
 
Тому у цій добірці ми пропонуємо вам об’єднати живопис, літературу й кіно, та відчути максимальне задоволення від хвилі емоцій і вражень. Читайте мистецьку серію книжок «Видавництва Старого Лева», знайомтесь з творчістю кожного митця, а після насолодіться їхніми екранізованими історіями.
 
 
Сальвадор Далі
 
Певно, один із найбільш екстравагантних людей і найбільш оригінальний у своїх витівках та поглядах, що, безсумнівно, сильно відобразилося на його творчості. Його незвичність вабила кінорежисерів впродовж ХХ століття — і не перестає й досі, тому фільмів про Сальвадора Далі доволі багато. Ми розповімо вам про кілька найвиразніших і дійсно вартих перегляду.
 
«Далі в Нью-Йорку», 1965 рік
 
Документальний фільм, у створенні якого допомагав сам Сальвадор Далі. Впродовж двох тижнів він вигадував незвичні сцени з гіпсовими ліпленнями, тисячею мурах та  мільйоном доларових купюр. У фільмі також знялася Гала Далі: жінка, якою Далі захоплювався все життя. Якщо ви полюбляєте старі фільми, то «Далі в Нью-Йорку» допоможе вам якнайкраще зрозуміти, що ж відбувалося в голові найголовнішого представника сюрреалізму.
 
«Опівночі в Парижі», 2011 рік
 
У містичному художньому фільмі Вуді Алена пан Далі не є головним героєм, але відіграє важливу роль для відображення культурно-мистецької атмосфери Європи 1920-х років. У стрічці ви познайомитеся з жвавим чоловіком, який ні на хвилину не перестає творити разом зі своїми близькими друзями Луїсом Бунюелем та Маном Реєм. А неперевершений Едрієн Броуді, який зіграв Сальвадора, настільки ідеально підійшов для цієї ролі, що здається перевтіленням художника.
 
«Сальвадор Далі: в пошуках безсмертя», 2018 рік
 
Документальний фільм рідної країни Сальвадора Далі — Іспанії. Кінострічка майже повністю складається з архівних записів інтерв’ю вже відомого на весь світ Далі та його арт-проектів, що досліджують тему вічного життя. Фільм також розповість про близькі стосунки Сальвадора з його дружиною Галою Далі, єдиною жінкою, яку митець коли-небудь кохав.
 
 
Енді Воргол
 
Енді Воргол є чи не легендарною особистістю, який зробив великий внесок у культуру й мистецтво 60-х років. Як основоположник та ідеолог поп-арту, він довів, що мистецтво може бути прибутковим, створивши безліч яскравих робіт: знамениті пляшки кока-коли, банки з супом «Кемпбелл», а також попарт-портрет Мерілін Монро.
 
Про життя та творчість Енді Воргола поки немає повнометражного фільму. На сьогоднішній день він згадувався лише у музичному фільмі «The Doors»1991 року та в «Люди в чорному 3» 2012 року, де він зображений агентом під прикриттям. Але шанувальникам Воргола залишилося не довго чекати, адже готується перший художній фільм, повністю присвячений життю художника. І головну роль зіграє музикант і актор Джаред Лето, який давно відомий своїми перевтіленнями в незвичних персонажів.
 
Поки ви чекаєте на стрічку, радимо звернути увагу на книжку «Це Воргол», із неймовірними фактами з біографії митця, його знаменитими картинами та іншими творчими задумами.
 
 
Рене Маґрітт
 
Один із найяскравіших представників сюрреалізму. Він був дослідником, мислителем і філософом образів. Його картини — загадки, у яких необхідно досліджувати зв’язок між предметами. Але єдиної відповіді немає, адже кожен знаходить власні, по-своєму правильні. Маґрітт був бунтарем і відкидав навіть думку, що його творчість може підкоритися комусь або чомусь.
 
Образи його картин часто використовуються в кінематографі, особливо «Сина людського» (наприклад, у фільмі «Афера Томаса Крауна» головний герой одягається в характерний костюм та «котелок» для фінального пограбування музею). А картина «Імперія світла» стала прообразом відомої сцени фільму «Той, що виганяє Диявола», у якій Отець Феррін стоїть перед будинком головних героїв в освітленні вуличних ліхтарів. Ця ж сцена надихнула авторів постера до фільму. А 2016 року творчість Рене Маґрітта нарешті підштовхнула режисерів до створення документального фільму про художника.
 
«Маґрітт. Людина у капелюсі», 2016 рік
 
Фільм не дуже довгий, лише 50 хвилин, але цього хронометражу цілком вистачило, щоб захопити значний пласт життя художника та показати безліч його картин. Ви дізнаєтесь про важке дитинство та юність Маґрітта, які безперечно залишили свій відбиток на творчій самореалізації сюрреаліста. Ця кінострічка проведе вам екскурсію серед картин Маґрітта, які змушують і думати, і отримувати візуальне задоволення, які настільки прості, наскільки й загадкові.
 
 
Клод Моне
 
Оскар Клод Моне — видатний імпресіоніст, людина, яка лише намагалася намалювати світло, а його записали в божевільні. Один із засновників імпресіонізму, революціонер у світі мистецтва та просто чоловік, який щиро закохався в природу, а найбільше у воду. Він прожив довге та насичене життя, не обділене скорботними митями, але по собі залишив багату спадщину з неймовірних полотен, які й сьогодні викликають в нас сильні емоції. То що ж подивитися, щоб краще зрозуміти митця та його любов?
 
«Імпресіоністи», 2006 рік
 
Трьохсерійний фільм, знятий у спокійній манері, розповість вам про ключові фігури імпресіоністської течії. Розповідачем у стрічці виступає Клод Моне, який вже у літньому віці дає інтерв’ю, згадуючи власне життя, а також життя, взаємовідносини та творчі шляхи своїх не менш видатних друзів та колег: Едуарда Мане, Огюста Ренуара, Едгара Дега. Фільм досліджує причини та шляхи виникнення імпресіонізму, і допоможе вам краще розбиратися в творчості Моне, і нарешті перестати плутати його з Мане :)
 
«Моне: магія води та світла», 2018 рік
 
Документальний фільм, який дозволить вам прослідкувати за історією написання чи не найвідомішої серії картин основоположника імпресіонізму. Фільм розповість про важкі часи для Франції, що тільки пережила війну, та геніального Моне, який своїми працями надихав людей надією на мир та силами для супротиву. Його картини, наповнені світлом та спокоєм води, назавжди змінюють живопис та створюють окремий вид магії. Ця кінострічка ідеально підходить для знайомства з Клодом Моне та його роботами, що зберігаються в музеях у всьому світі.
 
 
Вінсент Ван Гог
 
Ще жоден художник не з’являвся на великому екрані частіше, ніж Вінсент Ван Гог. Що, в принципі, не дивно, адже біографія епатажного голландця — вже готовий сценарій. А, можливо, причина в тому, що його живопис неймовірно кінематографічний. Тож ми розповімо вам про кілька найяскравіших кінострічок про нідерландського постімпресіоніста.
 
«Ван Гог: портрет, написаний словами», 2010 рік
 
Фільм ретельно досліджує життя Ван Гога, але при цьому не перетворюється на суху документалістику. Це захоплива подорож, яка дозволить зблизитися з художником завдяки повному зануренню в його листи. І саме в них Ван Гог, образ якого втілив британський актор Бенедикт Камбербетч, постає працелюбним, емоційним та неймовірно чуттєвим.
 
Це Ван Гог обкладинка
Повідомити,
коли з'явиться
Ми повідомимо Вас коли з'явиться цей товар на Вашу електронну пошту!
«Ван Гог. З любов’ю, Вінсент», 2017 рік
 
На створення анімаційного фільму про життя Ван Гога режисери Дорота Кобелла та Х’ю Велшман витратили близько семи років. Їхня команда з 125 художників вручну намалювала олією більше 60 тисяч унікальних кадрів у стилі, що притаманний Ван Гогу. Внаслідок цього вони створили одну з найбільш дивовижних експериментальних стрічок в історії кіно — справжній калейдоскоп полотен, що ожили.
 
Цей чарівний фільм навіть сам по собі є справжнім витвором мистецтва, але він ще й змусить вас закохатися в картини визначного нідерландця, навіть якщо ви скептично ставитеся до постімпресіонізму. Тому цей фільм чудово підійде для знайомства з творчістю художника.
 
«Вінсент», 1987 рік
 
Фільм-роздум, який повністю присвячений останнім рокам життя художника. У головних ролях — полотна Ван Гога, що неспішно зміняють один одного, і закадровий голос легендарного актора Джона Херта, який зачитує переписку Вінсента й Тео.
По-справжньому споглядальна документальна картина, що потребує вдумливого перегляду. Наприкінці фільму ви отримаєте детальний зріз особистості Ван Гога — як художника, так і людини.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage