Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Ясіновська Наталія
Секрети Джуді Муді
Матеріал опубліковано у журналі «Кана», №9 (жовтень, 2016), С.46
 
Хто така Джуді Муді? Головна героїня серії книжок (а їх всього 12), які написала американська письменниця Меґан МакДоналд. Кумедну дівчинку полюбили мільйони юних читачів по всьому світу. Книжки про її пригоди та мрії вийшли друком у понад двадцяти країнах, зокрема й в Україні. 2014 року авторка започаткувала нову серію – «Джуді Муді та друзі». Тож у чому секрет популярності цієї дівчинки?
 
Джуді Муді не ідеальна, читачі впізнають у ній себе
 
Джуді Муді – звичайна дівчинка. Живе разом із мамою, татом, молодшим братиком Стінком і кішкою, яку звати Миша. Ходить у третій клас, має друзів. У Джуді буває поганий настрій; вона не любить розчісуватися, прибирати у себе в кімнаті; свариться з братиком, а часом навіть не надто доброзичливо розігрує його; не завжди уважна на уроках. Так, вона не ідеальна, але ж ідеальних дітей не існує, зате як приємно на сторінках книжки зустріти когось, так на тебе схожого.
 
 
Повсякденне життя Джуді Муді описане з гумором
 
Серія розрахована на зовсім юних читак – 6-9 років. Це саме той вік, коли дітлахи «розчитуються», і важливо не відлякати їх від читання, а заохотити, запропонувати саме ту книжку, яка зацікавить і підштовхне до подальших відкриттів у світі літератури. Добре, коли книжка легка для читання, цікава й кумедна. Гумор – ключик до сердець маленьких читачів. Якщо розповідь кумедна, їм хочеться читати ще і ще. А згодом вони візьмуться і за серйозніше чтиво.
 
Життя Джуді веселе, але не безпроблемне
 
Часом може видатись, що дівчинка сама собі вигадує клопоти – наприклад, потрапити на газетну шпальту чи поліпшити світ, випустивши до річки братового улюбленця Жабуна. Але для дітей їхні проблеми та цілі – серйозні й важливі. Джуді пощастило – вона завжди може розраховувати на друзів, які розрадять і підкажуть шляхи досягнення мети.
 
«Майбутнє було поряд, чекало на неї. І у чому ще Джуді була стовідсотково впевнена, так це в тому, що попереду в неї – багато різних настроїв»
 
Із книжок про Джуді Муді можна дізнатися багато цікавого:
 
про переробку пластику, першу жінку-лікаря, американських президентів, мешканців тропічних лісів, назви кісток, правила правопису, виготовлення воскових олівців і не тільки. Меґан МакДоналд так тонко вплітає різноманітні цікаві факти в павутину тексту, що не зауважуєш, як запам’ятовуєш купу інформації. І от уже дитина знає, чим харчується і де живе двопалий лінивець, який зв’язок між тропічним лісом і звичайним олівцем чи кавою, яку так любить мама, і що таке екзоскелет.
 
 
У повістях немає відвертого повчання, але закладене повчальне повідомлення
 
Діти страшенно не люблять, коли їх повчають. Зокрема й у книжках. Та все ж хочеться, щоб книжка не лише розважала, а й закладала підвалини моральності, вчила.. Так, у повістях МакДоналд, попри легкість стилю, гумор і кумедність ситуацій, в які потрапляє Джуді Муді, є важливі меседжі. У «Джуді Муді» прикру подію можна перетворити на хорошу. У «Джуді Муді стає знаменитою» не важливо, чи всі навколо знають про твій непересічний вчинок, головне знати, що зробила комусь добро, хоча й анонімно. Головна думка третьої повісті «Джуді Муді рятує світ» – навіть одна людина може змінити світ, треба лиш почати діяти. Саме ці три історії та «Щоденник настрою від Джуді Муді» вийшли українською у «Видавництві Старого Лева».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage