Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Стасюк Анджей
Рудий Сержант. Анджей Стасюк
Твір «Рудий Сержант» зі збірки «Галицькі оповідання» Анджея Стасюка, яка незабаром вийде у «Видавництві Старого Лева». На обкладинці – картина Дениса Кравця.
 
***
 
Рудий Сержант
 
Рудий Сержант сидів при письмовому столі і дивився у вікно. Дощ падав від самого ранку. Дахи хат стали темними і блискучими. Службовий УАЗ, поставлений вранці там, де завжди, нагадував зеленавий острівець посеред сірого озера. Сержанта це трохи непокоїло: вода напевно не зійде до вечора, а йти до когось і просити калоші, то якось трохи не те. Може, реквізиція? Він мотнув головою і відігнав цю думку. Налив рештки холодної кави, увімкнув вентилятор, але відразу його вимкнув. Подумав, що вже можна було б вмикати світло і випередити настирні сутінки, але на вікні не було фіранок, а він не хотів виглядати кимсь, виставленим на огляд. Від Нижньої над’їхала вантажівка. Він уважно придивлявся до неї, але та везла тільки дощ. Підвівся і підійшов до вікна, щоб хтось, будь-хто, побачив у темній шибі біле обличчя, яке за всім пильнує. На протилежній стороні шосе стирчав бетонний обеліск з червоними літерами PPR. «Z» вже хтось відбив – завертаючи час або навпаки, підганяючи. Це було рік тому, троє пацанів на мотоциклах, вже темніло. Він вийшов, вони побачили світло у відчинених дверях, кинули в його бік кілька брутальних слів, штурхнули свої машини – такі мотоцикли легко заводяться – і сержантові залишився тільки червоний шолом, покинений на землі. Він зачинив його у шафі і більше до цього не повертався.
 
Так, калоші, подумав сержант. Вийшов у коридор, зазирнув до комірчини, де стояли мітли, різне дрантя і ровер. Знайшов тільки важкі чорні черевики від польової форми. На біду могли б бути. Повернувся до кабінету. Телефон мовчав. З відкритого сейфу звисав чорний ремінь – десь там вглибині лежала кобура з пістолетом. У мушлю капала вода з крану. Основним складником служби є непорушність – думав Сержант, крокуючи від стіни до стіни. Його кроки повторював скрип підлоги. Він вдарив кулаком у відкриту долоню.
 
О цій порі він повинен би вийти, у фуражці, одна рука в кишені штанів з пістолетом, і тінистою стрімкою вуличкою дійти до сонячного циферблату ринкової площі, на якій костел позначає полудень, шинок – шосту годину, на третій розміщений магазин, а з дев’ятої від’їжджають автобуси. Нероби і громадяни стовбичать або нишпорять, наче рухливі секунди. Єдина лавка завжди була місцем Юзька, який залишав свій п’яний трактор на рогатках, сідав тут і чекав, поки трапиться якийсь приятель або нічого не трапиться. Відколи Юзек помер і перестав приходити, його місце зайняв Едек, і Рудий Сержант завжди затримувався на кілька хвилин, а Едек розповідав те, що знає, натомість очікуючи, що Сержант буде знати трохи менше про нього.
 
Але сьогодні не так. Костельна вежа не кидала тіні, було порожньо і ринок нагадував радше водяну клепсидру. Потічки води текли похилою бруківкою із заходу на схід, проникали у провулки і найкоротшим шляхом збігали до ріки.
 
Сержант подивився на електричний чайник, який стояв на підвіконні. З паперового пакету вибивалася застигла нитка цукринок. На сипкій купці сиділа муха і крутила в лапках матову крихту. Сержант намагався зрозуміти, яким чином ця легка, майже безтілесна істота дає собі раду з ребристою і твердою речовиною. Він наблизив до мухи долоню, але не встиг зауважити, чи вона полетіла зі своєю здобиччю, чи полишила її. Кілька кристаликів зсунулося з горбика, а на місці старту утворилося маленьке заглиблення.
 
Від Нижньої, дорогою серед згорблених похмурих верб, їхав «жук». Подертий брезентовий тент лопотів, як плащ вершника з потойбіччя. Це Дзюнек -- подумав Сержант і настроїв приймач на іншу частоту. Радіо Жешув пускало Нірвану, тож він помандрував шкалою далі. RMF було ледве чути. Третій канал давав Ніка Кейва, Сержант повернувся до Жешува, а потім злапав Братиславу і залишив її. В нерухомому повітрі звуки цимбалів, скрипок і басів поширювалися так, неначе з’явилися хмари комах. Суцільне бриніння, гудіння і тріскотіння. Від цього ставало якою задушливіше. Сержант розщепив на мундирі два гудзики і один відразу защепив. У калюжі між колесами УАЗу плавали качки. Це виглядало зовсім несерйозно.
 
Може, слід розпорядитися, щоби хтось привів і прив’язав пса, але з качками цей номер не пройде – подумав він. Птахи зникали під днищем машини, з’являлися знову, гралися в дах, хатку або міст.
 
Десь зліва, з ринку, лунав високий напружений гуркіт двигуна, і за мить з’явилася машина Яна Залатая. На кабіні була встановлена брезентова буда, дашок з тканини доторкався до водія, але південний вітер здував лінії дощу і жбурляв їх під брезент. Старий мотоцикл спинався дірявою стрічкою асфальту в керунку Нижньої, його вже заслонили верби, мокре повітря поволі розчиняло лемент машини.
 
--Бог з ним, -- подумав Сержант, -- Можливо, він тут найпорядніший, хоч не має ні права водіння, ні реєстрації.
 
Ян Залатай саме минав кам’яну фігуру ангела, яка в погожі дні біліла на своїм пагорбку, готова відлетіти, але тепер стала важкою, бурою, з опущеними і намоклими крилами. Далі не було вже нічого. Землю і небо з’єднував якийсь невидимий шов. Залатай, мабуть, знав якусь діру у цій заслоні, якийсь таємний перехід на інший бік, в долину із завмерлим пегеером, де довгими, мов поїзди, стайнями гуляв вітер, видуваючи рештки запаху тварин, а у вікнах замість шиб розвівалися великі павутини.
 
--Ех, -- промовив Сержант, -- і для чого все це було.
 
Музика в радіо закінчилася. Тепер говорили словацькою. Він вимкнув приймач, всівся перед письмовим столом, висунув шухляду, вийняв канапку, розмотав білий папір і почав їсти. З іншої шухляди видобув «Новини». Розклав газету і занурився в читання, час від часу струшуючи примарні крихти. У шинку в Журавиці хтось порубав сокирою умивальник і кран, під Медикою трактор сам переїхав свого власника, на мості у Нагнайові вже два тижні лежить мертвий пес. Життя набирало різноманітної форми, воно втілювалося, покидало тіла тварин і людей, сьогодні дощить, післязавтра перестане, вище відомо чого не скочеш, треба ще з годинку посидіти, щоби громадяни почувалися безпечно, і щоби безкарність не стала другою натурою того чи іншого. Він перейшов до спортивної колонки. Третя ліга змагалася у своєму замкнутому колі. Сержант задоволено подумав, що тут нема нічого такого як стадіон чи команда, бо натовп вболівальників, навіть третьої ліги, може бути некерованим, а що він може протиставити ентузіазмові – службовий Макаров, строгу інструкцію щодо застосування зброї, одну палицю і пінний вогнегасник у відділку. Мусив би переконувати, закликати до спокою і наполягати, щоби розійшлися, а це його жахало. Бо Рудий Сержант був сором’язливим і цілковито губився перед авдиторією.
 
Йому стало холодно. По підлозі війнуло протягом, ріг газети піднявся і опав. Посеред кімнати хтось стояв.
 
--Громадянине, що це ви до управи, як…Двері треба закривати.
 
Прибулець ступив вперед. Мокре сіре світло з вікна затрималося на його обличчі і застигло матовим полиском. Сержант мружив очі, засліплені білизною газети.
 
--В якій справі? – Сержант сховав недоїдену канапку до шухляди, а другою рукою провів по ґудзиках мундиру. Намацав два не защеплені. Блискавично, з багаторічною вправністю пропхав їх у дірки, виструнчився у кріслі, поручні затріщали, і тоді його погляд, немов налаштований об’єктив, нарешті навів різкість.
 
--Якось так від тебе дме, -- сказав Рудий Сержант.
 
--Але ж я замерз, -- відповів Косьцєйний.
 
--Ну, так, але тепер тепло. Мав би зігрітися.
 
Вони сиділи навпроти. Один рум’яний, обвислий, від невпевненості на чолі проступали краплі поту; інший -- як дерев’яний, як нерухома постать у кріслі, і жодного поту, хоч волога осідала на його обличчі, як на принесеній з холоду пляшці. З гори їхала коротконоса «прага». Ялинові колоди мали колір тютюнового диму.
 
--Гацек, -- подумав Сержант. --це точно лівак, -- але він нічого не зробив, лиш почав складати газету. Спочатку навпіл, потім на чверть, тоді ще і ще. Вантажівка повільно і нахабно продефілювала перед комісаріатом.
 
--Я був у ксьондза, -- відізвався Косьцєйний.
 
--І що?
 
--Нічого. Пішов на плебанію. Ксьондз їв зупу. Помідорову. Була гаряча. Він на неї дув. Я постояв біля столу. Він навіть не підняв голови. Зайшла господиня і принесла друге. Була відбивна, така на пів тареля. Як вона пахла, Сержанте, як пахла…
 
--Вони тебе не бачили?
 
--Нє.
 
Над горизонтом розкрилася темно-синя парасоля неба. З південного сходу вузьке золоте лезо пробивало обвисле жабо хмар. Мабуть, на ринку у Бардійові лягали вечірні тіні.
 
--І пощо ти так ходиш, Косьцєйний? Лякаєш людей, Ірка бачила тебе в шинку. Тобі там погано? – Сержант зробив якийсь невиразний жест.
 
--Там? Там добре всім, краще, як тут, але якось так… -- Косьцєйний випростувався у кріслі, показав свою велику долоню, зімкнув її, відкрив і знову зімкнув. – Нема за що вхопитися, нема що взяти в руку.
 
--А ти був у жінки?
 
--Вона тоді мене не бачила, то й тепер не побачить. Ходжу до шинку, бо там п’ють горілку, їдять, б’ються. Тепер ходжу, коли нема Ірки. Сідаю в куті, дивлюся, аж серце розривається.
 
З боку Черемхи насувався удар світла. Відрубаний синій череп дощовиці підлітав вверх, і вітер котив його на північ. Мур австріяцького цвинтаря загорівся червінню, заграва розширювалася колами і захопила верх пагорба. Помаранчевий уламок світла пробив шибу, пролетів крізь Косьцєйного, розбився об стіну і згас.
 
--Чому саме до мене, -- запитав Рудий Сержант.
 
--Бо саме ти мене бачиш, Сержанте… ну, і поліції якось не випадає дивуватися або боятися.
 
--Це так, -- сказав Сержант і потер чоло.
 
--І я хотів би, щоби ти мені про щось сказав.
 
--Ну?
 
--Де поблизу будуть різати свиню?
 
--Що?
 
--Різати свиню, Сержанте. Ти багато знаєш, говориш з людьми. Різати свиню – це те, чого мені там найбільше бракує...
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage