Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Харлан Ганна
Ретродетективи: що читати і дивитись
Мрієте потрапити в минуле й побачити, як люди жили кілька століть тому? Хоча машину часу досі не винайшли, проте, на щастя, є історичні романи, які дозволяють дізнатися про найдрібніші деталі щоденного життя минулих поколінь. Натомість ретродетективи майстерно поєднують в собі історичну складову та інтелектуальну загадку, що робить читання ще цікавішим. Пропонуємо добірку книжок, суміш історичної правди та художньої вигадки в яких припаде до душі поціновувачам гостросюжетного чтива з відтінком старовини.
 
«Перше слідство імператриці», Наталка Сняданко
 
Події нового роману Наталки Сняданко розгортаються у двох часових площинах – в Австрійській імперії середини ХІХ століття та у Львові 2015 року. Головна таємниця цієї детективної історії пов’язана з унікальною скрипкою Моцарта, яка колись належала Габсбурґам, а потім була передана на зберігання до Зальцбургської консерваторії. Співробітниця «Моцартеуму» Доротея Тішлер та скрипаль Крістіан Кольцбауер вирушають на музичний фестиваль до Львова, однак ніхто навіть не міг уявити, до яких моторошних наслідків це призведе.
 
 
У центрі сюжету – розслідування невдалого замаху на імператора Франца Йозефа, який здійснив угорський студент Йоган Лібені. Дружина цісаря Сіссі не вірить, що ймовірний підозрюваний міг самотужки здійснити напад на імператора, а тому починає власне слідство. Допомагає їй у цьому особиста перукарка Катерина з львівського дому Залевських. Зрештою Сіссі вдасться не лише знайти причетних до замаху на чоловіка, а й розкрити кілька інших таємниць, завдяки чому загадкові події у Львові початку ХХІ століття отримали цілком раціональне пояснення.
 
У «Першому слідстві імператриці» історичний контекст виступає тлом здебільшого вигаданих авторкою подій. Для написання цієї книжки, як попереднього роману «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма», Наталка Сняданко використовувала численні документальні матеріали. Тому в «Першому слідстві…» доволі багато описів побутових деталей, завдяки яким читачі можуть скласти уявлення про щоденне життя імператорської родини Австрії.
 
«Готель "Велика Пруссія"» та «Експрес до Ґаліції», Богдан Коломійчук
 
На початку ХХ століття хитка рівновага, яка утримувала разом землі багатонаціональної Австро-Угорської імперії, остаточно похитнулась. До Першої світової війни залишається ще майже десятиліття, проте шпигуни не втрачають часу даремно й роблять все можливе для того, щоб вивідати військові таємниці великих держав. Тож не дивно, що комісар львівської поліції Адам Вістович періодично опиняється в центрі подій міжнародного масштабу. І хоча на перший погляд він справляє не надто приємне враження, однак інтелектуальні загадки Вістович полюбляє не менше, ніж міцний алкоголь і красивих жінок.
 
У романі «Готель "Велика Пруссія"» йдеться про серію жорстоких вбивств, розслідуванням яких займається Вістович. Кілька років тому він розійшовся з дружиною, але отримавши від неї прохання про допомогу, не роздумуючи вирушає до Берліна. Зрештою ланцюжок дивних подій приводить комісара до боса позенської мафії Удо Вінкеля. Кримінальний авторитет пропонує Вістовичу угоду, яка може коштувати йому не лише кар’єри, а й життя.
 
Натомість «Експрес до Ґаліції» розповідає про ще одне запекле шпигунське протистояння, від результату якого залежать долі імперій. Цього разу до рук львівського слідчого потрапив секретний документ з важливою інформацією. Розшифрувавши його, Вістович знову виявляється втягнутим у вир небезпечних подій. Чи вдасться йому цього разу вийти переможцем у ризикованій грі?
 
«Білий Попіл», Ілларіон Павлюк
 
Дебютний роман Ілларіона Павлюка поєднує в собі елементи ретродетективу та містичного трилера. Автор переосмислив історію гоголівського «Вія», зробивши її динамічнішою та драматичнішою. За сюжетом книжки, відомий київський слідчий Тарас Білий отримує незвичайне завдання. Йому потрібно розкрити таємницю загибелі панночки Соломії Засухи. Білий вирушає на хутір Білий Попіл, де починає власне розслідування. На перший погляд здається, що всі докази свідчать проти Хоми Брута. Хоча ймовірний підозрюваний втік з місця злочину, проте сищик має серйозні сумніви щодо провини парубка.
 
Із самого початку головному герою береться допомагати загадковий Томаш Болгар. От тільки чому там, де він з’являється, постійно трапляються нещасні випадки, а свідки, які могли б пролити світло на таємницю вбивства Соломії Засухи, вмирають одне за одним? Чи справді хутір Білий Попіл розташований поблизу пекла? Хто такий Хома Брут – холоднокровний вбивця чи жертва обставин? І це лише невелика частина питань, на які потрібно знайти відповіді Тарасу Білому. До того ж він не пам’ятає свого минулого, але розуміє, що воно химерним чином пов’язане з цією дивною справою.
 
До слова, в наступних романах Ілларіона Павлюка – науковій фантастиці «Танець недоумка» та містичному трилері «Я бачу, вас цікавить пітьма», – загадок не менше. Тож кілька безсонних ночей вам гарантовано!
 
«Розслідування Мердока»
 
«Розслідування Мердока» – детективний серіал, знятий за серією романів канадської письменниці Морін Дженнінгс. Події розгортаються наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття в Канаді. Головний герой історії, Вільям Мердок служить в одному з поліцейських відділків Торонто. Цей талановитий слідчий володіє неабиякими розумовими здібностями, а тому здатний розкрити будь-яку, навіть найзаплутанішу справу. Він використовує у своїй практиці дослідження криміналістики – науки, що на той час лише почала формуватись.
 
 
Цікаво, що поряд із вигаданими персонажами в серіалі згадуються реальні історичні особи, як-от письменники Джек Лондон і Герберт Веллс, ілюзіоніст Гаррі Гуддіні, підприємець Генрі Форд, майбутній прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль та інші. Історія пригод Мердока виявилась настільки популярною, що на сьогодні знято вже 14 сезонів.
 
«Алієніст»
 
В основу цього серіалу покладено однойменний детективний роман, написаний істориком Калебом Карром. Оповідь починається з того, що на недобудованому Вільямсбурзькому мості в Нью-Йорку знаходять понівечене тіло хлопця. Група фахівців на чолі з психологом Ласло Крайцлером розпочинає неофіційне розслідування цієї справи.
 
 
Крайслер спеціалізується на вивченні психічних патологій. Йому допомагають репортер Джон Мур, брати-детективи Айзексони, а також Сара Говард – перша жінка, яку прийняли на роботу в Поліцейське управління Нью-Йорка. Окрім захопливого сюжету та розлогих описів життя в одному з найбільших міст США зразка кінця ХІХ століття, цей серіал може похвалитись зірковим складом акторів. Головні ролі виконали Даніель Брюль, Дакота Феннінґ та Люк Еванс. Всього було відзнято 18 серій.
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage