Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
«Пташині» книжки для дітей
Пам’ятаєте «Качині історії» – мультфільм студії Disney про скупого Скруджа МакДака та пригоди його племінників-каченят Крячика, Квачика і Кручика? В дитинстві мій ранок вихідних завжди починався зі смачного сніданку від мами й перегляду чергової серії «Качиних історій» (ну або мультика «Чіп і Дейл»). Птахи – одні з найпоширеніших героїв дитячих книжок. Можливо, тому що пернаті здатні облетіти півсвіту й розказати дитині про все побачене на власні очі. А може й тому, що надихають літати вище і мріяти більше. Саме вони є героями сьогоднішньої добірки книжок від Старого Лева.
 
 
«Чап-чалапу, гусоньки!» Оксани Кротюк
 
Книжки-картонки з легкими віршиками найкраще підходять для малечі, яка тільки робить перші кроки у читанні, а то й взагалі поки лише смакує книжки на зуб. Книжки такого формату можна вводити як об’єкт гри вже на першому році життя, і ви й не помітите, як з деяким часом дитина сама почне тягнутися до них, просити читати, а згодом із задоволенням читатиме сама. Веселі віршики від Оксани Кротюк із сонячними ілюстраціями Наталії Анікіної присвячені домашнім улюбленцям, яких легко знайти і показати дитині поза сторінками книжечки. Окрім жовтеньких гусенят, тут і поросятко, кіт, кабан, песик, ґава і бичок. Дотепні чотиривіршики легко запам’ятовуються й дарують гарний настрій.
 
 
«Ідея на мільйооООоон» Катерини Сад
 
У качок, яких «випустила» на сторінки своєї першої книжки-картинки українська художниця Катерина Сад, виникла ідея. І не просто ідея, а ідея на мільйооООоон! На качиній фермі біда: зграйка качок залишилась без господаря. Тоді осиротілі каченята вирішують вивісити оголошення: «Класні качки шукають господаря». Та перед тим ще варто навчитися писати… Тож каченята беруться за грамоту, переводять чимало чорничного чорнила, бруднять всі лапки, ані на крок не наблизившись до виведення літер, але неочікувано виявивши в собі творчі здібності. Так кмітливі каченята започатковують власний стартап і рятують ферму від голоду.
 
Дотепна книжка-картинка, історію якої діти можуть доповнювати самостійно або разом з батьками, є хорошим прикладом для малечі, що безвихідних ситуацій не існує, тим паче коли ви не одні в біді. Не знаю, як можна не закохатися у милого зайчика з цієї книжки. Хоча, передбачаю, улюбленим персонажем багатьох стане качка-усміхачка.
 
 
«Чорна-чорна курка» Галини Вдовиченко
 
Одна з найпоширеніших моралей дитячих книжок – вміння залишатися собою попри тиск оточення та віра у власні сили, сильніша будь-якої магії та сили тяжіння. Саме так у випадку з куркою, героїнею книжки Галини Вдовиченко. І не просто куркою – а чорною-чорною куркою! «Чорна-чорна курка» від авторки «36 і 36 котів» і «36 і 6 котів-детективів» – це дуже смішна й дотепна книжка про дивакувату пернату героїню, яку ніщо не здатне збити з курсу, бо, насамперед, вона вміє бути собою – особливою і єдиною у своєму роді, як і кожен з нас. Оживлюють історію неймовірно мультиплікаційні ілюстрації Наталки Гайди.
 
Непосидюча курка від самого ранку піднімає на вуха весь двір: то закликає всіх наводити порядки, але так, що жодного порядку не з’являється; то заходиться будувати собі гніздечко на старому горіху (де ж то видано, щоб кури на горіхах жили!), веде «Чорнокурківський вісник», найкраще на пташиному дворі розповідає історії, а ще мріє літати! Ну то й що, що курки не літають. Ну то й що, що всі з неї сміються, коли вона знову й знову підіймається на пагорб і злітає вниз у шоломі й на лижні. «Якщо соромитися й боятися бути смішною – то й не навчишся нічого». Тож ця смілива курка високого польоту попри все мріє полетіти, бо хоч пам’ять у неї і куряча, та мрії крилаті.
 
 
«Хто росте в саду» Катерини Міхаліциної
 
Це одна з найчуттєвіших книжок про живий світ довкола, а саме про найпоширеніші дерева, що ростуть у наших садах. Молодий соловейко повернувся з далекої Африки й залетів у старий садок, поряд з яким живе бабуся з онучкою, й намагається відшукати найкраще дерево для гніздечка. Може, ним стане вишня з її гілочками, повними ніжного цвіту, чи груша з її соковитими жовто-зеленими грушками, а може, сестри-сливки чи то буде диво-яблунька, на якій одразу росте кілька різних сортів, чи «пастуша сопілка», більш відома як диво-бузок… Крок за кроком соловейко (а разом із ним і маленькі читачі) дізнається про різні плодові дерева й кущі, слухає від них самих про їхні особливості, як-от країна походження, кора, форма листочків, плоди і навіть характер! Однак де ж то дерево чи той кущик, де він збудує собі оселю? Адже кожному потрібно мати місце, яке можна назвати домом.
 
Усе, що соловейко пам’ятає, – як його батько наспівував йому: «О квіти, о квіти, червоні, як жар, в вас золото сонця налито». То що ж це за рослина така? Соловейко все ж знайде собі куточок, а садок бабусі знову оживе: «Чуєш, Яринко? То соловейко щебече. Мабуть, поселився коло нашої айви. То ти там не бігай, не сполохай його! Хай співає. Будемо на осінь мати запашні, як той спів, яблучка-айвенята. Наріжемо їх скибочками і висушимо у печі. І хата наша буде так пахнути, що аж дідусь у своєму вирії усміхнеться». Ця щемка книжка про пошук дому та свого місця у світі є другою в серії пізнавальних книжок про дерева письменниці, перекладачки, редакторки, мами трьох дітей й знаної «дереволюбки» Катерини Міхаліциної та художниці Оксани Були. Першою у серії вийшла книжка «Хто росте у парку», де в такій же казковій формі авторка й ілюстраторка знайомлять з поширеними парковими деревами.
 
 
«Данка і Крак» Ігоря Калинця
 
Хоча надворі зараз осінь, відомий український письменник Ігор Калинець запрошує малих читачів поринути у «повість про кілька незабутніх травневих днів». Саме так означений жанр цієї казкової повісті про дружбу дівчинки Данки та чарівного крука на ім’я Крак. Ну хто в дитинстві не мріяв, що пес або кіт раптом заговорили, чи хоча б щоб папужка, окрім цвіріньків, почала кривляти гостей, а не лише імітувала двірний дзвінок. Данці з цим якраз пощастило.
 
Якось навесні до Данки залетів крук, і не простий, а старий мудрий Крак, який ще й вмів розмовляти. Відтоді Крак залітав до неї чи не щодня, переповідаючи цікаві оповідки з історії України та Львівщини й легенди про принців і принцес, князів і князівен. А згодом розповів і про свій рід – рід привілейованих круків. Але якщо Крак такого знатного пташиного роду, ще й вміє розмовляти, то, ймовірно, має купу справ. Тож чому він прилітає до дівчинки? Данці доведеться розгадати кілька секретів про зачарованого Купер’яна і, можливо, врятувати його від чарів. Доповнюють книжку милі ілюстрації від Марти Кошулінської.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage