Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
«Привіт, це я!». Уривок з книжки
Історії від норвезької письменниці та художниці Ніни Е. Грьонтведт про юну Уду та її пригоди полюбилися тисячам читачів і читачок у всьому світі. Адже хто не захопиться допитливою героїнею, які дуже кортить розповісти про все на світі – про себе, про батьків і сестричку Ерле, про найкращу подругу Геллє і її брата-телепня Стіана та всі-всі свої переживання.
 
Тож гайда у книгарні Старого Лева – там на вас чекає одразу чотири історії про Уду: «Привіт, це я!», «Абсолютно нецілована», «Суперліто» і «Happy End, попри все?». А поки читайте уривок з історії Підморгує
 
***
 
Удома найкраще?..
 
Любий щоденнику!
 
Ми вдома! Я не бачила Геллє, коли ми проїжджали повз її будинок. Не кажучи вже про подружжя Шманьків чи Дизеля. Скидалося на те, що Шманьків узагалі не було вдома, бо у вікнах лівого крила Зеленого Дому не світилося. Цікаво, куди вони поділися? І Геллє... Що вона робить цієї миті? Чи бачила, що ми повернулися? Може, Геллє простує до Платформи на зустріч зі мною, як це завжди бувало, коли ми поверталися з гостини в Бабусі (чи звідкись інде)? Я теж завжди квапилася побачитися з Геллє на Платформі, коли вона поверталася з Бергена, де провідувала тата. Що робити – піти до Платформи чи ні?..
 
 
Я сиджу у своїй кімнаті. Ми приїхали додому десь півгодини тому. Зазвичай, повертаючись додому з якихось поїздок, я відразу бігла до Геллє на Платформу. Але не сьогодні.
 
Мені якось трохи лячно. А якщо її там немає? Якщо вона не хоче зі мною зустрічатися? Що тоді робити? Вона ж так і не відповіла на мою смску... (може, не одержала?) Я виймаю з-поміж сторінок щоденника зім’ятий, складений вчетверо аркуш паперу, розправляю його. Це третій малюнок-погроза, на якому зображено лише мене. Та все ж я мушу попередити Геллє!!! Це серйозно! Навіть якщо Шманьки задумали схопити мене першою і навіть якщо Геллє не хоче більше зі мною дружити...
 
Хапаю малюнок і збігаю сходами до вхідних дверей.
 
Несподіванка
 
Я вискакую з хати й мчу до Маленького Лісочка. Уже недалеко від Платформи різко гальмую і ховаюся за деревом. Нагорі хтось є, і це НЕ Геллє!!!
 
Я натягую шию і нишком зазираю нагору. Незнайомець сидить спиною до мене і щось там робить. Я шпигую за особою, яка не здогадується про мою присутність.
 
Та особа чимось пильно зайнята. Так пильно, що нічого не помічає навколо. Я тихесенько скрадаюся поміж деревами угору схилом. Під Мавпячим Деревом краще видно, що робиться на Платформі.
 
Там СТІАН!
 
Я так хвилююся, аж мені млосно стає. (Може, мене загойдало в авті, доки ми їхали від Бабусі додому? Чи вже після того, як вийшла з авта? Такий собі «посттравматичний прояв морської хвороби», або як воно там називається? Нічого не розумію!) Однак я і далі шпигую за Стіаном. Дивно, що він мене не почув! Тоді я помічаю навушники в його вухах! Нічого дивного!!! Він слухає музику. Цікаво, яка пісня звучить саме цієї миті? «Сліпий» чи «Смертельно серйозно», а може, «Могло бути й гірше»? Я знаю їх майже напам’ять. Геть усі! Над чим він там чаклує? Ніби щось пише. Певно, уроки робить, як завжди. (Це якесь справжнє божевілля – скільки їм задають домашніх завдань у старшій школі, думаю я собі, стоячи під Мавпячим Деревом і підглядаючи за Стіаном). Я вивчаю його обличчя. Він усміхається сам до себе. Йому, вочевидь, подобається те, що він робить. Як можна любити уроки!!! Незбагненно! Я, у кожному разі, їх не люблю.
 
Раптом Стіан відкладає своє причандалля і підводиться. Я пригинаюся у чагарях під Мавпячим Деревом, затамовую подих і не зводжу з нього очей. Він підходить до поручнів Платформи,  дивиться понад верхівками Маленького Лісочка – у бік мого будинку. Що він там видивляється? Нараз Стіан знімає шапку.
 
«Ангельське личко», – раптом згадується мені. (P.S. Це одна з пісень групи «DumDum Boys». Навіть не уявляю, чому саме ці слова спали мені на думку тієї миті, коли Стіан зняв шапку.
 
То було цілком випадково...)
 
Але я відчуваю, як рум’янець заливає мої щоки. Ото ще!!! Чого це я так ніяковію? Я дивлюся на Стіана. Щось тут не так. Він має якийсь дивний вигляд...
 
Підстригся! Дуже-дуже коротко! На голові «їжачок» заледве на сантиметр! А що має надзвичайно світле волосся, то здається, ніби він лисий. Страх як схожий на... Арне Свінґена! Хіба молодший! Ой, бідне моє серденько... зітхаю я подумки, але думаю не про Арне. Я думаю про... Стіана? СТІАН!!! Та що ж це таке? Якісь дивні почуття огортають мене. Стіан же телепень-дурбецало! І все ж... доволі вродливий? (На цій думці я шаріюся іще дужче). Що сталося?
 
Невже Стіан аж так змінився за один лише тиждень? Підріс чи що? Та ж він ботанік-заучка, то чому видається мені таким... крутим мачо? (Уся річ, певно, у новій зачісці. Ось що додає йому шарму! Лише круті хлопці мають таке волосся, чи, радше, відсутність волосся!)
 
Раптом у моїй голові зринають рядки вірша – самісінький його початок: «Ти стояв угорі, на Платформі, і шапку зняв. О, СТІАНЕ – який ти кльовий!» От дідько, треба записати, доки не забула слова вірша (хоча рими в ньому й немає...) Але ж я не маю ні ручки, ані паперу. Письмове причандалля на Платформі... А там – Стіан...
 
Піднятися до нього? Чи здогадається він, що я про нього думаю? Чи все ще сердиться на мене? Сміятиметься з мене? Усе ще мріє, аби мене не існувало на білому світі? (Але ж я існую...) Не вічно ж мені його уникати! Ми мешкаємо на тій самій вулиці, і ще, вочевидь, не один рік там мешкатимемо.
 
Я ж вирішила не бути більше злючкою. І постановила собі... е-е... попросити вибачення... чи що там у таких випадках робиться... Попросити вибачення у Стіана. Рішення прийняте! Я відчуваю приплив відваги, вилажу з хащів під Мавпячим Деревом і сміливо простую до Платформи. Тепер або ніколи, думаю собі, дряпаючись угору драбиною.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage