Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
Просто про складне: 5 книг про науку дітям
До уваги батьків – добірка книжок від Старого Лева, які стануть у пригоді учням середньої школи та старшокласникам. Ці видання у легкий, веселий і захопливий спосіб зацікавлюють вивчати геометрію, програмування, астрофізику і біологію, а головне – спонукають пізнавати себе та навколишній світ.
 
Андрій Бачинський, «Трикутник Зевса»
«Теодор зупинився біля макета античного міста. Поки блукав поглядом древніми вулицями, батьки перейшли до наступної зали. Там відвідувачів було більше. Вони скупчилися навколо вітрини у центрі.
Батько пошепки покликав сина.
– Зможеш підступитися до того скляного куба і прочитати, що ж там такого
доброго показують?
– Тату, то не куб, а паралелепіпед, – серйозним тоном відказав Теодор. – Хоча вони
й подібні, але в куба всі грані рівні, а в паралелепіпеда – попарно рівні.
– Тю, розумник який! Треба було на екзамені з геометрії знаннями хизуватись, а не
тут, – буркнув батько.
– Хех, якби на екзамені хтось таку легкотінь про різницю між кубом і паралелепіпедом питав, то в мене дванадцятка гарантовано була б!»
 
Шкільний підручник з геометрії – єдина книжка, котру Теодору довелося прихопити зі собою на Крит, а все тому, щоб, підівчившись, виправити річну оцінку. А коли його батьки, виснажені пекучим сонцем, залишаються в готельному номері, хлопець – не нудьгувати ж йому над геометрією у перший день відпочинку! – вирішує самостійно податися до руїн Кносського палацу та відшукати знаменитий лабіринт Мінотавра. Саме там з Тедом стається дещо неймовірне: він потрапляє у далеке минуле, у часи, коли ще жили Архімед й Ератосфен, греки вірили у могутніх мешканців Олімпу, а істинні знання відкривалися лише обраним...
 
«Трикутник Зевса» – це захоплива, динамічна пригодницька повість-шпаргалка-з-геометрії, яка також сподобається любителям давньогрецької міфології, астрономії й історії – про сміливість, силу знань та вміння застосовувати їх на практиці у (не)повсякденному житті.
 
Ерік Вайнштейн, «Ruby для дітей. Магічний вступ до програмування»
«От, скажімо, ти хочеш запрограмувати комп’ютер, аби він сказав «Добридень!». В інших мовах програмування – наприклад, Джаві, – для цього треба написати цілих п’ять рядків коду! Щоб те саме зробити з Ruby, досить написати:
p u t s «Добридень!»
І все – Ruby одразу надрукує це слово на екрані комп’ютера».
 
Ваша голова, комп’ютер і ця книжка – ось усе, що потрібно, аби навчитись програмувати найпростішою та найвеселішою мовою програмування для початківців – Ruby. В ній немає складного синтаксису чи потреби писати незрозумілі вирази, вона легко читається та розуміється. Програми мовою Ruby нагадують просту англійську мову: щоб їх написати, достатньо вивчити близько 30 англійських слів, серед яких u n l e s s, r e s c u e, s e l f, b e g I n, e n d.
 
Доклавши трохи зусиль, ви навчитеся: користуватися змінними, символами, масивами та текстовими рядками, працювати з асоціативними масивами в Ruby, керувати потоком виконання коду за допомогою циклів та умовних операторів, перевіряти свої найнеймовірніші ідеї в IRB та зберігати свої програми у якості скриптів. А головне – отримаєте море задоволення та пишатиметеся собою!
 
Кирило Безкоровайний, «Моя подруга з темної матерії»
«Хто б міг подумати, що Сонце, яке нас гріє (а, направду, інколи й обпікає), – не єдине. Таких сонць у Всесвіті багато – щосекунди народжується тисяча нових. Вони далеченько, тому для нас ці розпечені кульки газу здаються маленькими цяточками на темному полотні неба. Ми звемо ті цяточки зірками. Так-от, з давніх-давен, з покоління у покоління моя родина любить на них дивитися».
 
Нашому юному оповідачу і його сестрі Соломці відомо чимало цікавих фактів про зірки, планети та галактики, адже їхній тато – вчений-астрофізик, котрий щовечора розказує дітям нову «космічну» історію. А якось уві сні до головного героя навідується одна загадкова дівчинка, стверджуючи, що вона – з темної матерії... Це стає початком незабутніх нічних мандрів просторами космосу, повних несподіванок, пригод і приголомшливих відкриттів, а ще зародженням найдивовижнішої у всьому Всесвіті дружби.
 
«Моя подруга з темної матерії» – це чудова, оформлена яскравими, атмосферними ілюстраціями науково-популярна книжка з фантастичною історією, яка доступною мовою пояснює складні астрофізичні поняття та надихає дізнаватися більше про Всесвіт і його таємниці.
 
Ізабел Міньйош Мартінш та Маріа Мануел Педроза, «Тут усередині. Путівник глибинами мозку»
«Насправді, коли ми щось відчуваємо, всю роботу виконує мозок, а не органи чуття. І все це відбувається на карколомній швидкості – скільки часу минає між тим, коли ви почули звук, і тим, коли ваш мозок повідомив вам, що то гавкає собака?»
 
Знайомтесь, мозок – найскладніший та найзагадковіший орган нашого тіла. Зранку до ночі мозок робить передбачення і намагається вгадати майбутнє, постійно спілкується з іншими органами, а вони – з ним. Зрештою, мозок існує, щоб ми могли діяти: як щодо себе, так і щодо довколишнього світу.
Завдяки безперервній роботі мозку ми відчуваємо, пам’ятаємо, вивчаємо, порівнюємо, вирішуємо, діємо, творимо... Але як саме усі ці процеси відбуваються тут, усередині мозку? І звідки ми знаємо, що ми – це ми?
 
«Тут усередині. Путівник глибинами мозку» – це не просто розкішне енциклопедичне видання, до створення якого було залучено нейробіологів, філософів, психологів та інших експертів. Це – унікальна книжка-екскурсія за лаштунки направду найвражаючішої структури Всесвіту – Його Величності мозку.
 
Д-р Франсіско Хав’єр Соберон Майнеро та Моніка Берґна, «Однакові чи різні? Геноміка»
«Як і припустив Дарвін, ми успадкували генетичний код від якогось спільного предка, і наші геноми згрубша подібні між собою, залежно від відстані. Приміром, наш геном і геном шимпанзе можуть бути схожими на 98%. Значно більше ми віддалені від мухи чи платана, проте наші гени порівнювані навіть з їхніми».
 
Ми, люди, складаємося з мільярдів клітин. У ядрі кожної клітини перебуває утворений ДНК геном: саме він містить інструкції життєдіяльності для кожного індивіда, причому 99,8% наших генів є спільними для всіх, а решта 0,2% – це те, що визначає відмінності між нами, як-от колір очей чи волосся, групу крові, статуру, а також ті хвороби, до яких ми схильні. А ще наш геном записується кодом, котрий складається лише з чотирьох літер: A, T, G, C – як і в будь-якого іншого живого організму, що й доводить походження усіх-усіх мешканців Землі від єдиного прадавнього предка.
 
ДНК, геном, гени... Завдяки книжці «Однакові чи різні. Геноміка» можна (нарешті!) зрозуміти: що таке нуклеотиди і як передається спадкова інформація, чому плодові мушки – найпопулярніші об’єкти генетичних досліджень та чому у близнюків – різні відбитки пальців? Геноміка – це цікава і вкрай важлива наука, яка стосується кожного з нас, адже саме від її розвитку залежить і наше здоров’я, і наше майбутнє.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage