Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Валько Христина
Про новонароджених читайликів
 
Лічені тижні залишаються до найочікуванішого моменту у житті.  Народження моєї дитини. Я мрійлива, боягузлива, смілива, розслаблена і напружена водночас,  галаслива і  мовчазна, марнотратна і ощадлива,  непевна  і така постійна… в очікуванні маленького дива. Такого ще зі мною ніколи не було. Очевидно,  то усе гормони і той, хто живе у мені сколихнули світ і привели в дію цей  магічний «інстинкт гніздування».  
 
Почалась активна підготовка до майбутнього життя з малюком.  Проходимо спеціальні передпологові курси, боремось із токсикозом, слухаємо музику крізь животик, вчимось дихати і розслаблятись, правильно харчуватись (і не дуже ;)), а ще  шопінгуємо.  Вибір  перших найнеобхідніших речей для малюка це такий складний процес, адже намагаєшся обрати все якісне та найкраще, нічого не пропустити, а ще, щоб йому це в майбутньому сподобалось!

Вагітні мами, які пішли або вже збираються у декретну відпустку, починають активно готуватися до перших днів життя з новим членом сім’ї: прибирають та  ремонтують оселю, готують затишний куточок для немовляти, вичитують усі нові тенденції природного батьківства на інтернет-ресурсах, купують одяг та іграшки, підгузки, слінги та літературу про дитячий розвиток і багато іншого...  А чи купуєте Ви книжки для свого новонародженого малюка? Ні?! А дарма!

Перший рік життя дитини є одним з найважливіших етапів формування, адже він не має собі рівних за темпами розвитку в подальшому житті.  Протягом цього часу  відбувається розвиток опорно-рухової системи, органів чуття, дрібної моторики, а також закладаються основи для подальшого психоемоційного розвитку малюка.  У цей період життя необхідно оточити малечу своєю любов'ю, дбати про його правильне харчування, гігієну, затишок, а також створити всі необхідні умови для нових позитивних вражень, емоційного та розумового розвитку. 
 
У цьому повинні стати в пригоді ваша кмітливість, вміння дивитись на світ по-дитячому, пошук позитиву в усьому, а також  правильно підібрані як іграшки, так і книжечки -  такі важливі  інструменти розвитку малюка. 
 
Фахівці галузі раннього розвитку дитини і педіатри в усьому світі дійшли висновку, що в перші місяці життя батькам слід приділяти увагу стимуляції зору дитини. Адже бажання малюка досліджувати навколишній світ нерозривно пов'язане з розвитком зору. Однак сітківка новонародженого ще не повністю розвинена: "палички", які чутливі до слабкого світла, працюють краще, ніж "колбочки" (клітини, які бачать кольори на яскравому світлі). В результаті малюк найлегше розпізнає і сприймає чорний і білий кольори, цікавість до цих контрастів не згасає протягом першого півріччя життя малятка. Інші ж кольори (такі популярні у соціумі, як «принцесовий рожевий» та «лицарський блакитний») очі дитини при такому контрастному режимі інтерпретують як відтінки сірого.

 
Тому все ж для найефективнішої стимуляції зору новонародженого  найкраще підходять іграшки з максимальною контрастністю, тобто чорно-білі. При стимуляції сітківки дитини такими іграшками, орнаментами, книжками в його мозок надходять максимально сильні сигнали, які сприяють розвитку зорового нерва і зорових відділів мозку, стимулюють  встановлення зв'язків між нейронами мозку, збільшують концентрацію уваги малюків, прокидають  їхню природну цікавість і допомагають заспокоїтися в періоди перезбудження. 
 
Науковцями доведено, що дитина, оточення якої візуально збагачене предметами чорно-білого кольору, більш спокійна і уважна під час періодів своєї активності, ніж дитина, позбавлена такої зорової стимуляції. Поступово зір малюка починає поліпшуватися, і до 4 місяців він уже здатний розрізняти інші яскраві кольори: жовтий, синій, червоний і зелений. При цьому контрастність іграшок не перестає грати важливу роль в процесі стимуляції зору дитини. 
 
Мозок дитини повністю формується в лоні матері. Кількість нейронів не збільшується після народження, мозок розвивається тільки за рахунок формування нових зв'язків між нейронами. Проте більше 80% інформації людина отримує за допомогою зорового сприйняття. Тому для стимуляції розвитку малюка дуже важливо якомога раніше дати йому можливість бачити різні предмети. І найкращим варіантом є саме чорно-білі зображення, встановлені на відстані 20-30 см від очей дитини. Зір малюків на 10 - 30 відсотків менш гострий, ніж у дорослих, тому йому складніше також  бачити тонкі лінії. Він розпізнає їх як розмиту сіру масу. Новонароджені воліють споглядати на геометричні малюнки: прямі або ламані лінії. Окрім того, їх приваблюють прості зображення осіб, облич, виразної міміки. Також дитина буде пильніше дивитися на зовнішні краї малюнків, ніж в середину них.
 
Між другим і четвертим місяцями життя кількість синапсів починає різко зростати і збільшується не менш, ніж у 10 разів. Саме в цей час зір дитини різко поліпшується, і вона вже може стежити за предметами очима або повертатися в напрямку звуку. Малятам починають подобатися складніші малюнки, криві лінії і форми, а не прямі або ламані. Крім того, поведінка дітей показує, що вони пам'ятають побачене. Дітям подобаються впізнавані предмети та істоти.
 
Бінокулярний зір продовжує розвиватися і повністю формується до чотирьох років. Гострота зору налагоджується до 5 років, але повністю формується тільки до 10 років. 
 
За статистикою іноземних дослідників, діти, з якими після народження займалися стимуляцією зору, виростають успішними, розумними, легко здобувають освіту, вирішують складні задачі, мають стрімкий кар’єрний ріст.
 
Тому, кожна мама, яка хоче бачити свою дитину щасливою, повинна додати чорно-білі малюнки чи іграшки до списку речей, що стануть у пригоді вже з перших днів нового життя з малюком, аби практично від сьогодні піклуватися про майбутнє новонародженого дитятка.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage