Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Синьоок Тетяна
Правила співжиття підлітків
Ніхто не любить правил, а підлітки — поготів. І все-таки співжиття у колективі вимагає знання правил гри. Як поводитися, а як не варто, йдеться в підліткових романах «Ларс. LOL» Ібен Акерлі та «Клуб червоних кедів» Ани Пусет.
 
Правило № 1: нейтральним бути не вийде. («Ларс. LOL» Ібен Акерлі)
 
Семикласниця Аманда у передчутті нового навчального року. Вона закохана в однокласника і мріє нарешті з ним заговорити. А ще Аманді належить стати наставницею молодшого школяра, і це так захопливо!
Однак життя вносить корективи, об’єкт мрій привселюдно ображає Аманду, а її підопічним виявляється особливий хлопчик Ларс, що має синдром Дауна. Така зав’язка підліткового роману «Ларс. LOL» норвезької письменниці Ібен Акерлі.
 
Аманда — «нейтральна». Вона не кидається у вир подій, не виявляє зайвих ініціатив і від того майже не потерпає. Учителі називають її мудрою дівчинкою, здатною гідно виконати завдання — адаптувати Ларса у шкільне життя. Але нейтральною Аманді бути не вийде, і доведеться вибирати, ким бути: подругою Ларса чи його цькувачкою.
 
Книжка побудована за моделлю, коли читач співвідноситься з героїнею, співпереживає їй, а десь із середини книжки береться за голову: «Агов! Ти що робиш! Отямся». Аманда припускається жахливої помилки. І з цього моменту книжку читати стає ще цікавіше.
 
У цій історії є все: провина і спокута, кохання і цькування, підліткова жорстокість й істинна доброта. І врівноваженість: коли Аманда пускається берега, її подруга Сарі зберігає непохитність у поглядах. Саме подруга може сказати: ти сама обираєш, якою бути. Саме школа й адекватна поведінка вчителя формує учнів і дає їм шанс реабілітуватися після скоєних помилок. Але щоб усе виправити, не вийде бути непомітним, доведеться наважитися на вчинок.
 
Хоч у центрі подій злети і падіння Аманди, ця книжка виняткова тим, що в ній ідеться про особливу людину й те, як допомогти їй соціалізуватися. Як із нею потоваришувати і розділити щасливі спільні моменти.
 
Водночас темний бік життя підлітків — ведення закритих блогів, де пліткують і цькують — теж прекрасно описана в книзі. І теж показано, як цьому можна протидіяти. З цієї причини книжка — просто mustread не тільки дітям та їхнім батькам, а й викладачам, що працюють із підлітками.
 
Правило № 2: усе можливо, якщо в тебе є друзі
 
Події роману «Клуб червоних кедів» розгортаються в Іспанії. Лусія, Марта, Беа та Фріда — нерозлийвода. У їхньої дружби свій розпізнавальний знак — червоні кеди. Носити червоні кеди — перше правило клубу, але є ще кілька, не менш непохитних.
- Якщо подруга потребує допомоги, її треба надати, попри відстань.
- Жодних таємниць! Ділитися всім!
- Якщо одна хоче виплакатися, інша піднесе хустинку й підставить своє плече.
- Хлопець, що сподобався одній, для іншої стає недоторканним.
Існує ще кілька правил, які зась порушувати, якщо хочеться зберегти дружбу.
 
А дружбу виявляється зберегти непросто: одна із Клубу червоних кедів має виїжджати за кордон із батьками. Але дівчата не бажають розлучатися, і життя підносить можливість: треба лише перемогти в пісенному конкурсі й поїхати до Берліна, до подруги!
 
Така зав’язка книжки. Дівчата мають мету, вони складають план її досягнення і йдуть до неї, а дорогою натрапляють на випробування, що часом ставлять під сумнів існування їхньої дружби.
 
Читаючи цю історію, я згадувала колись дуже популярний серіал «Буремний шлях», де теж є різні за темпераментом персонажі, драматичні колізії довкола яких також розгорталися під супровід музики. Тож коли з’ясувалося, що «Клуб червоних кедів» — лише перша книжка із серії, я подумала: це справді може бути книжковий серіал, адже головне в ньому — не сюжет (він досить невибагливий), а ось та атмосфера щасливого дитинства, де навіть у негараздах є своя краса, тому що все до снаги, допоки поруч є друзі. Навіть якщо живуть вони в різних країнах.
 
Запрошуємо переглянути підбірку книжок для підлітків young adult. 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage