Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Чиркова Дар'я
Перші віршики для дитини: один, два, три, чотири…
Доволі часто, швидкоплинно, згадую рядки вірша, який я вчила в дитинстві з мамою. І хоча я вже доросла, ця інформація нікуди не йде: історія про звірят міцно засіла в моїй голові. Так що сьогодні говоримо про вірші. Чому вони корисні, як їх правильно читати і які книги обирати. 
 
Вірші — один з методів розвитку мови маляти. Вони побудовані на звукових сполученнях. Така кумедна фонетична гра зі звуками поступово готує малюка до читання і розвиває почуття мови. Дитина прислухається до слів і розуміє, як можна поєднувати одні звуки з іншими. Крім того, вірші запам’ятати легко, тим паче якщо вони кумедні та приємні на слух, а значить, розвивається пам'ять і мислення.
 
Ще одна «плюшка» віршів — допомога під час вивчення букв. Наприклад, щоб закріпити букву «ч» розкажіть про лисиЧку і синиЧку. 
 
Звичайно, велике значення має те, як ті вірші. І не так, як за ніч до того, сидиш і нудно вчиш, аби мама не кричала.
 
З дітьми інше читання. З дітьми — гра. Доведеться голосно зітхати, дивуватися, захоплюватися або реготати. 
 
Вірш + ілюстрація = ще одна дитяча (та і доросла) любов
 
Як круто коли в книзі є вірші, «приправлені» красивими ілюстраціями. Вони можуть описувати сюжет і показувати героїв. У таких книгах можна розглядати картинки й мелодійно супроводжувати їх читанням віршів.
 
Кілька дитячих книжок із віршиками, які варто почитати:
 
«Родинна абетка» Мар‘яни Савки
 
Це дуже тепла й світла родинна книжка про все те близьке й знайоме, що оточує дитину від народження: мама й тато, бабусі й дідусі, рідний дім, рідна вулиця, школа і книгарня, улюблені іграшки, тварини й комашки, небо і зорі. Тепло в словах та ілюстраціях. Голосі батьків і посмішці дитини.
 [[book_
«Панда любить мандрувати» Лесі Мовчун
 
Це витвір мистецтва як літературного, так і зображального. Поки панда мандрує ви познайомите малюка з собакою, равликом, зайчиком, левом, крокодилом та мишкою. Кожен вірш у книзі — це ще й чудова мовна гра: тут є і скоромовки, і лічилки, і віршики-безконечники, завдяки яким можна розвивати мовлення дитини й тренувати її пам'ять.
 
«Піратський маршрут» Галини Малик
 
Це чудові веселі вірші, які під час грайливого читання допоможуть малечі пізнати трохи географії. А також, помріяти про мореплавство, підкорення нових земель і можливо, навіть, пограти з батьками у піратів. 
 
«Рі(з)дні люди» Тетяни Стус
 
Книга про порозуміння, про людську інакшість і толерантність, якої нам так бракує. Яскраві та насичені подіями картинки привернуть увагу, а віршовані настанови про толерантність пірнуть у свідомість.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage