Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Онлайн-курси з літератури
Поговоримо ще раз про один з найбільш перспективних напрямів освіти, який щодня збирає все більше прихильників. У світі вже існують сотні онлайн-курсів, що висвітлюють найрізноманітніші теми – від ядерної фізики до живопису. Сьогодні ж пропонуємо добірку онлайн-ресурсів, які мають курси з літератури.
 
Coursera – один із гігантів у сфері онлайн-освіти. Проект заснований 2012 року і завдяки співпраці з провідними американськими університетами та культурними організаціями отримав понад 15 мільйонів прихильників. Сьогодні Coursera пропонує 1 451 курс з різних галузей. Більшість з них - англійською мовою, проте додані субтитри іншими мовами.
 
Низку курсів з літератури можна знайти у розділі «Гуманітарні науки та мистецтво» - «Мова та літератури». Зараз у каталозі понад 25 курсів з літератури. На сайті ви можете дізнатися про особливості американської поезії, традиції перекладу, китайську літературу періоду Тан і Сун, навчитися створювати комікси та графічні новели, поринути у світ Шекспіра чи детальніше дослідити творчість Габрієля Гарсія Маркеса. Також є курси-практикуми з пунктуації та граматики у художніх текстах, створення есе, коректури та розробки стилю письма.
 
Найближчий старт курсу – 26 жовтня – «Дива людської мови: вступ до мовознавства». Детальніше про курс – за цим посиланням.
 
edX – ще одна масштабна освітня платформа, яка забезпечує навчання у 24 галузях. Ці онлайн-курси нагадують справжні заняття в університеті: студенти не лише мають доступ до лекцій, а й отримують домашні завдання та електронні підручники, на базі яких і готуються до занять. Професійний підхід і жорсткі вимоги до учнів – ось основа edX. Більшість занять безкоштовна, але щоб отримати сертифікат про закінчення курсів – доведеться платити. 
 
Літературний напрям edX нараховує понад 50 курсів, серед яких як і загальні теми з методики написання та перекладу текстів тих чи інших жанрів, так і вивчення творчості різноманітних письменників (Чарльз Діккенс, Оскар Вайльд, Джейн Остін, Мері Шеллі тощо). 
 
Так, наприклад, безкоштовний курс про авангардні форми літератури онлайн під назвою «Електронна література» стартує 12 жовтня. Детальніше – за цим посиланням.
 
Highbrow – ще один формат онлайн-курсів, який тільки починає розвиватись. Цей ресурс пропонує навчання у форматі поштового листування: обирайте курс і щоранку отримуйте на електронну пошту лекцію та завдання. Наразі в рубриці «Література» розміщено лише 4 курси – «Основні американські письменники ХХ ст.», «Вірші, що надихають» та «Короткі історії» (у 2 частинах). 
 
SkillShare – освітні курси, спрямовані більше на ознайомлювальне вивчення, аніж глибоке дослідження теми. Ресурс пропонує окрему рубрику «Письменництво», де охочі зможуть дізнатися загальні принципи написання творів літератури різних жанрів та тем, а також поринути у видавничий світ, світ дизайну та реклами.
 
В Україні також існує платформа онлайн-курсів – Prometheus. Освітня система діє у співпраці з викладачами провідних українських ВНЗ і працює на основі кількатижневих лекцій та завдань, наприкінці курсу – тест.  Наразі у каталозі Prometheus 12 курсів, ще на чотири триває реєстрація. Сьогодні Prometheus не пропонує курсів літературного спрямування, проте проект планує розширювати свій каталог і збільшувати діапазон тем. Сподіваємось, це розширення торкнеться і літературної тематики.
 
Натомість в Україні стартував ще один проект онлайн-освіти, який пропонує своїм учням навчання за допомогою електронної пошти - Поштова школа від Культурного проекту. Школа містить і курс з літератури. Протягом курсу з певною періодичністю учням надсилають на електронну пошту лекції за попередньо визначеними темами. 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage