Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
OMG, це ж фізика!
Погодьтеся, так чи інакше усі ми живемо у фізичному світі й щодня користуємося законами фізики, незалежно від наших знань про них. Але щоб повніше та ефективніше ними користуватися, бажано їх знати, правда? Як зрозуміти базові поняття з фізики – доступно, весело й цікаво – підкаже «Професор Астрокіт і світ атомів. Подорож фізикою» Домініка Воллімена, а також засвоїти їх на практиці – ще й як захопливо! – можна «З Ейнштейном у рюкзаку» Андрія Бачинського.
 
Що поєднує дитячу книжку-картинку та повість для підлітків?
 
По-перше, автори, залюблені у фізику. І неабияк: Домінік Воллімен – бакалавр і магістр природничих наук, доктор наук із фізики квантових приладів у Бірмінґемському університеті (Англія), займається програмуванням квантових комп’ютерів. А популярний український письменник Андрій Бачинський, відомий творами дитячої та підліткової літератури, за освітою – інженер-конструктор електронних приладів.
 
По-друге, обидві – вияв вдячності: «усім моїм вчителям фізики, особливо блискучому Філу Ньюмену, який вивів мене на правильний шлях», як зазначає Домінік Воллімен, та вчителю фізики Роману Денисовичу, який став прототипом однойменного героя художнього твору Андрія Бачинського: «Ця книжка – моя спроба сказати йому «дякую», він не лише прищепив мені любов до фізики, а й до подорожей – ми часто їздили всім класом у відпочинкові табори. Ейнштейн був його улюбленим вченим, він хотів бути на нього схожим – запустив вуса, сиву чуприну».
 
По-третє, оригінальність викладу основ фізики та дизайнерського рішення: якщо перше видання нагадує ретрокомікс, що притягує погляд суперстильним художнім оформленням під «космічні» 1960-і від Бена Ньюмена, то друге – це пригодницька повість-шпаргалка з чорно-білими ілюстраціями й схематичними малюнками Маргарити Вінклер та 4 допасованими до сюжету тематичними словничками, що не відпускає уваги заінтригованого читача до останньої сторінки!
 
 
«Професор Астрокіт і світ атомів. Подорож фізикою»
 
Повернувшись з далеких мандрів неосяжним космосом, невтомні дослідники таємниць Всесвіту – професор Астрокіт, найкмітливіший дворовий кіт, якого ви коли-небудь зустрічали, та його супутниця Астромишка – вирушають у нову наукову експедицію, а саме дивовижним світом атомів. Як утворилися Земля та Сонце і завдяки чому тримається Місяць у небі? Чому ми відчуваємо вітер, але його не бачимо? Як летить повітряна куля, пливе корабель та їде машина? Чи можна зробити з хот-дога, наприклад, молоток, а також зупинити світло?
 
 
«Щоб відповісти на ці запитання, науковці досліджують світ, проводячи експерименти. Експеримент – це тест, який ми виконуємо з певним об’єктом, щоб пересвідчитись у тому, що він поводиться так, як ми очікували.
 
До прикладу, нам цікаво дізнатися, звідки береться веселка. Можливо, ви вже помітили,що веселку видно тільки тоді, коли надворі водночас світить сонце і падає дощ. Отже, ми можемо припустити, що певне поєднання сонця та дощу спричиняє появу веселки. По-науковому такий здогад називається гіпотезою.
 
Для того, щоб перевірити правдивість гіпотези, ми можемо зробити експеримент! Ану ж спробуймо створити дощ самі, розбризкавши зі шланга воду, спершу в сонячний день (коли ми очікуємо побачити веселку), а тоді в похмурий день (коли ми не очікуємо побачити веселку).
 
Виконуючи цей експеримент, ми збираємо наукові результати. Якщо ці результати збігаються з нашими здогадками, тоді наша гіпотеза правильна. Якщо ж ні, ми повертаємось до нашої дошки і намагаємося з’ясувати, що спричиняє виникнення веселки.
 
Саме так працюють науковці. Вони висувають гіпотези про те, як влаштований світ, а тоді придумують експерименти, щоби перевірити свої гіпотези. Коли гіпотеза виявляється правильною, науковці пояснюють чому, підтверджуючи це теорією».
 
Сторінка за сторінкою професор Астрокіт із друзями розповідають про закони Всесвіту та основні правила, які описують природу нашого світу і всього, що існує поза його межами, – від гравітації, завдяки якій усе довкола притягується до землі, до квантової фізики, що описує закони у сферах ядерної фізики й фізики елементарних частинок, – і дивує приголомшливими фактами: північний і південний полюси насправді розташовані навпаки, у склянці води міститься приблизно стільки ж молекул води, скільки зірок у цілому Всесвіті, а якби атом уявити завбільшки з футбольний стадіон, тоді його ядро було би розмірів горошинки!
 
«Професор Астрокіт і світ атомів. Подорож фізикою» – просто ідеальна естетично-пізнавальна книжка, написана з відмінним почуттям гумором та вражаюче зрозуміло, що має всі шанси стати улюбленою і в дітей молодшого шкільного віку, і в цілком дорослих початківців у фізиці, адже вивчати таку круту науку, виявляється, не буває зарано, а також, вважаю, ніколи не пізно Посмішка.
 
 
«З Ейнштейном у рюкзаку»
 
«Як бачимо, період обертання і частота обертання – обернено пропорційні величини.
 
– Але нащо нам то? – знову хтось невдоволено озвався.
 
– Справа в тому, – пояснював далі Роман Денисович уже поважніше, – що рух по колу є однією з основних умов існування Всесвіту, тому знання й розуміння його законів є вкрай важливим. Земля обертається навколо Сонця, і з цим пов’язані усі періоди нашого життя – секунди, години, дні, тижні, місяці, роки. На періоди і частоту розділені час сіяння та збору врожаю, вирощування тварин, навіть ваше навчання у школі. Уявіть, що через незнання законів обертального руху хтось неправильно порахує, і замість щорічних літніх канікул довжиною у три місяці, дасть лише два…
 
– Ні-і-і-і! – вибухнув дружній хор.
 
– От бачите, а ви кажете – кому то треба».
 
Оголошення шкільного карантину – чим не чудова нагода продовжити вивчення фізики… у лісі? На лоно природи, до табору, розташованого серед мальовничої заповідної зони, прибуває ентузіаст своєї справи Роман Денисович з учнями-семикласниками: до кінця навчального року часу обмаль, а тем із фізики залишилося ще багато… Та хто б міг подумати, що для трьох школярів – зухвалого футболіста Олега Шевчука, красуні Соломії Нечипорук і сором’язливого «ботаніка» Юрка Пулюя – такі нудні й непотрібні, на перший погляд, виїзні уроки завершаться карколомною пригодою-екзаменом, де на кону будуть не оцінки, а власні життя?
 
Перевага законів фізики у тому, що їх не треба вигадувати, вони існують і діють самі собою, незалежно від нас. Треба тільки знати їх та вміти застосовувати: щоб виготовити човен та змусити його пливти по воді – закон Архімеда та закон Паскаля; щоб розвести вогонь – закон збереження енергії; щоб змінити напрямок прикладеної сили – блок, плече та силу тяжіння; щоб зібрати промені світла в одній точці – закони оптики. Завдяки шкільній програмі з фізики за 7 клас, кмітливості та злагодженості дій, діти також майструють електромагніт, болотоходи, радіоантену – і не лише рятуються, а й стають справжніми героями – викривши банду браконьєрів.
 
 
«З Ейнштейном у рюкзаку» – це відмінна пригодницько-виховна повість як про суперсилу знань, так і справжньої дружби, котра, на мою думку, обов’язково повинна бути у кожного семикласника – у комплекті з підручником з фізики Посмішка.
 
Чи можна цілком осягнути Всесвіт?
 
Ніхто не знає! Але завдяки цим диво-книжкам, присвяченим Її Величності Фізиці, цілком ймовірно, що саме ваша дитина розкриє колись одну з великих таємниць Всесвіту!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage